TIR ŞOFÖRLERİ, SARP SINIR KAPISINDA GÜNLERDİR BEKLİYOR…

Sarp Sınır Kapısı’ndan başlayarak Artvin'e kadar yaklaşık 23 kilometrelik alanda, TIR konvoyları günlerdir bekliyor. Bölgeyi ziyaret eden CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, “30 kilometrelik yolda 5 gündür ilkel koşullarda, zor ko?

Güncel 6.05.2022 20:50:14 0
TIR ŞOFÖRLERİ, SARP SINIR KAPISINDA GÜNLERDİR BEKLİYOR…

Sarp Sinir Kapisi’ndan baslayarak Artvin'e kadar yaklasik 23 kilometrelik alanda, TIR konvoylari günlerdir bekliyor. Bölgeyi ziyaret eden CHP Artvin Milletvekili Ugur Bayraktutan, “30 kilometrelik yolda 5 gündür ilkel kosullarda, zor kosullarda en zaruri ihtiyaçlarini karsilamakta zorlanan soförleri gördük. Burada günlerdir TIR’larda yatan, Ramazan ayinda iftarlarini TIR’larda yapan soför esnafimiz var. Onlarin magduriyetlerini yerinde görmeye geldik. Daha dogrusu buraya 'kral çiplak' demeye geldik. Bir gece su TIR’in içinde bir siyasetçi yatsin, eger keyifliyse bu arkadaslar da yatmaya devam etsin” dedi.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odasi’nda bugün, Sarp Sinir Kapisi’ndaki uzun TIR kuyruklari gündemiyle Nakliye Sektörü Istisare Toplantisi düzenlendi. Toplantiya Hopa Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Osman Akyürek, CHP Artvin Milletvekili Ugur Bayraktutan, CHP Artvin Il Baskani Ahmet Biber, CHP Hopa Ilçe Baskani Sükrü Aydemir, Hopa Belediye Baskani Taner Ekmekçi, Kemalpasa Belediye Baskani Ergül Çiçek, CHP Kemalpasa Ilçe baskani Taner Çakir, Hopa Kemalpasa Soförler Cemiyet Baskani Turgut Dalkiliç ve nakliye sektörünün temsilcileri katildi.  

Toplantida konusan Hopa Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Osman Akyürek sunlari söyledi:

'Gümrük çalismiyor. Aslinda gümrük yapilirken, fiziki yapisi olusturulurken yapilan hatanin faturasini ödüyoruz. Her firsatta söylüyoruz; dönemin Bakani Canikli'nin, israrla 'bu proje uygulanacaktir' tavri bugün yasadigimiz sorun ve sikintilari daha uzun süreler yasayacagimizin da bir göstergesi. Defalarca toplanti yaptik. Biz kendimizi birakalim, o dönemin mülki idare amiri, o dönemin büyük yetkilileri; 46 dönümlük bir arazi içinde iki giris, iki çikisla bu sorunun çözülemeyecegi, sanal sunumlarla gösterildi. Benim bildigim kadariyla bu altinci. Bu ülkenin kaynaklarina yazik degil mi? Bizim sehit mezarliginin da caminin de kaldirilarak, daha iyi daha güzel yere ikame edilmesiyle o genis alanin yaratilmasi mümkün degil miydi? O zaman önerilmisti, dolgu yapilarak bu sorun çözülemez miydi?

Türkiye'nin en büyük üçüncü kapisi, yolcu üzerinden degerlendirdigimizde de birinci kapisi. Bir yilda 7 milyon insan geçiyor. Yani bir Hopa nüfusu gidiyor, geliyor; bir günde. Peki bu kapiyi yolcu geçisi açisindan turizme, ihracat ve ithalat açisindan yük tasimaciligina… Degerlendirilseydi ve bir iki yil sonra o istimlakle gerçekten dogru bir projelendirmeyle yapilsaydi emin olun bizim buradaki ihracatimiz iki kat… Burada bu sorunu konusmayacaktik. Burada nerede, nasil yatirim yapariz diye bir araya gelecektik. Hep sorunlar için bir araya geliyoruz.'

'SOFÖRLER 5 GÜNDÜR ILKEL KOSULLARDA YASIYOR'

Toplantinin ardindan Ugur Bayraktutan, günlerdir kuyrukta bekleyen TIR soförlerini ziyaret etti, sorunlarini dinledi. Aracin yemek yedikleri bölümünü Bayraktutan'a gösteren TIR soförü 5 gündür burada yemek yedigini belirtti. Bayraktutan, sunlari söyledi:

'Geçtigimiz günlerde sayi bakan bölgeyi ziyaret etti. Biz bu sorunun bilesenleri, Ticaret Odasi Baskanlari, esnaf ve sanatkârlar, odalar ile Hopa'da bir degerlendirme toplantisi yaptik. O toplantida soruna iliskin tespitlerde bulunduk ve buraya sorunun esas aktörlerini görmeye geldik. Soför kardeslerimiz, nakliyeciler bize bire bir yasadiklari sorunlari anlattilar ve alana gelince sorunlarin ne kadar çarpici oldugunu gördük. 30 kilometrelik yol boyunca 5 gündür ilkel kosullarda, zor kosullarda en zaruri ihtiyaçlarini karsilamakta zorlanan soförleri gördük. Geçtigimiz günlerde, en çarpici olani bu bence, sayin Bakan bölgeyi ziyaret ettiginde, TIR soförlerinin TIR’lari kamufle edildi, sayin Bakan yol üstündeki tirlari görmesin diye. Bu tam Türk usulü bir çözüm olmus. Onu hangi akilli düsünmüsse, bölge milletvekili olarak o akilliyi tebrik ediyorum. Aslinda onu ekonominin basina geçirmek lazim.

'BIR GECE SU TIRDA YATIP GÖRSÜNLER'

Sali günü parlamento açilir açilmaz hem basin toplantisi, hem sayin Bakanla görüsme, hem soru önergeleri ile bu sorunu Türkiye gündemine tasiyacagiz. Hükümet yetkililerine sesleniyorum, bakin burada bir sorun var. Her ne kadar bazi kamu yöneticileri buradaki TIR kuyrugunun kilometresini mezuralarla hesap etme gibi bir gaflete düsseler de burada günlerdir TIR’larda yatan, Ramazan ayinda iftarlarini TIR’larda açan soför esnafimiz var. Onlarin magduriyetlerini yerinde görmeye geldik. Daha dogrusu buraya 'kral çiplak' demeye geldik. Bir gece su tirin içinde bir siyasetçi yatsin, eger keyifliyse bu arkadaslar da yatmaya devam etsin.

'BENIM ULASTIRMA BAKANIM NEREDE?'

TIR soförlügü yapan Mehmet Süngüler, 'Ben Kazakistan’a gidiyorum. Hazar üzerinden ben gittigimde Rusya belgesi yok, size yanlis anlatmislar. Rusya bize belge vermiyor. Benim Ulastirma Bakanim nerede? Rola sansi 2 bin dolar, bize kim karsilayacak? Azerbaycan bize transit vermiyor, niye? Rusya, Özbek’e, Gürcü’ye, Kazak’a veriyor, bize vermiyor. Burada rant var. Türkiye Cumhuriyeti o kadar aciz mi ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin Ulastirma Bakani o kadar aciz mi ki Rusya Özbek’e veriyor, Gürcü’ye veriyor, Kazak’a veriyor, Kirgizistan’a veriyor da bize niye vermiyor? Herkese veriyor bize niye vermiyor? Bir kere Rusya, bize transit belgeyi vermeye mecburdur, bir kere dünya ulastirma sartlarinda mecbur bunu bize vermeye. Geçen sene de bizi Kazak’a mahkum ettiler' diye konustu.

'KOYUN DEGILSEK BIZ DE ONA GÖRE CEVAP VERECEGIZ'

Süngüler konusmasini söyle sürdürdü:

'Yabanci araba geldi, Gürcü’nün pahali araç geliyor Türkiye’den belgesi var, Türkiye’ye bos giriyor, Türkiye’ye bos girme sansi yok. Ben Gürcistan’a bos girip yük yükleyemiyorum, kendisi dingili kaldiriyor geliyor kara yoluyla. Ben 1700 lira Antep’ten aracin çoguna gitti buraya geldim herkesin parasi ödendi, 1700 lira ne demek. Makbuz yanimda getirip göstereyim. Su anda biz de satacagiz yabanci plaka alacagiz. Insallah seçim gelecek biz de ona göre seçimimizi yapacagiz, koyun degilsek biz de ona göre cevabimizi verecegiz. Ulastirma bakanligi iki yildir yapmiyor bu isi, tamamen yabanci plaka trene yönlendirmeye çalisiyorlar bu isi. Siz bir kuyruga girin 50 aracin 40 tanesi yabanci plaka, 10 tanesi Türk plakasi. Çünkü bizim artik rekabet edecek gücümüz kalmadi. 2000 dolar gemiye verecegim 525 dolar da Azeri’ye gidiste, 525 de geliste verecegim 3000 dolar ek maliyet.'

'BIZ IKINCI SINIF OLDUK'

Murat Sunay, “Türkiye’den yükleyip gidiyor onlar gidiyor biz bakar olduk neden oluyor bu yüklerin hepsi Türk yükü biz ikinci sinif olduk. Simdi durum tam tersine degisti 100 tane araç varsa bunun 80 tanesi yabanci. Biz yüzde 20’si kaldik bunun yüzde 10’u da Azeri’ye, Gürcü’ye çalisiyor, Asya ülkelerine çalisan araç yüzde 10 oldu ve biz de bekliyoruz. Eskiden yabanci araçlar gelmedigi için bizim burada söz hakkimiz olmadi simdi yabanci araçlar geliyor Türk araçlari azinlikta bun artik dur diyelim. Su an üvey evladiz, ben devletten geri iade alamiyorum firma aliyor” dedi.

Ali Degirmenci ise sunlari söyledi:

'Gümrükte gelirken bu soförlere yazilan cezalar asgari bir duruma düsürülsün tamam devletimiz kazansin hepimiz ona hizmet ediyoruz. Ama yani bir araç 900 litre 1000 litre mazotla yola çikiyorsa gidip soför yükleyip geldiginde, en azindan 22 lira degil de 10 TL gibi bir maliyet alacak çünkü buradan çikardigi mazot soförün, biraz nefeslenecek, ekmegine biraz daha sarilacak. Soför demek ülkemize ithalat ihracat yapan insan demek. Aracin beklemesinden ziyade üzerindeki trilyonluk, katrilyonluk yükler bekliyor ihracatimiz engelleniyor. Bunlara ceza yazilmazsa bunlar gidecek istedigi yerden yükünü yükleyip, buraya geri gelmesi gerekiyor soförün. Yoksa bu isin içinden kimse çikamayacak hepsi ayni gemide batacak.'


Salı 27.9 ° / 18.5 °
Çarşamba 27.3 ° / 19 °
Perşembe 26.9 ° / 15.5 °