Çin Zulmünü Beyaz Saray’da ABD Başkan ‘a Anlattılar

Çin hükümeti tarafından hukuksuz şekilde hapishaneden tutulan Gulshan Abbas’ın kızı Ziba Murat, ABD Başkanı Joe Biden ve eşi tarafından Beyaz Saray’da düzenlen Ramazan Bayramı resepsiyonuna katıldı. Biden, yaptığı konuşmada, dünya

Güncel 5.05.2022 17:20:00 0
Çin Zulmünü Beyaz Saray’da ABD Başkan ‘a Anlattılar


Çin hükümeti tarafindan hukuksuz sekilde hapishaneden tutulan Gulshan Abbas’in kizi Ziba Murat, ABD Baskani Joe Biden ve esi tarafindan Beyaz Saray’da düzenlen Ramazan Bayrami resepsiyonuna katildi. Biden, yaptigi konusmada, dünya çapinda birçok Müslümanin siddete maruz kaldiginin altini çizdi. Hiç kimseye dinî inançlari nedeniyle baski yapilmamasi gerektigini vurgulayan ABD Baskani, ‘Bugün de Uygurlar ve Rohingyalar dahil olmak üzere bu mübarek günü kutlayamayan, kitlik, siddet ve çatismalarla yasamak zorunda kalan hiç kimseyi unutmuyoruz’ dedi.

Biden’in konusmasi sirasinda aklinin hep tutuklu annesi Gulshan Abbas’ta oldugunu söyleyen Ziba Murat, ‘Göz yaslarimi tutamadim. Biden ve First Lady’ye annemin durumunu anlattim. Verdikleri tepkiden çok duygulandim’ ifadelerini kullandi. Annesinin her zaman zayiflarin yaninda yer alan bir kadin oldugunu belirten Murat, ‘Neredeyse 4 yildir cezaevinde. O masum. Üzgünüm ??ama umutluyum. Annemin serbest birakilmasi için savasmaktan vazgeçmeyecegim; sesim daha yüksek ve daha güçlü çikacak” seklinde konustu.

Ziba Murat ‘in teyzesi olan Uygur Hareketi baskani Rushan Abbas Ramazan Bayrami resepsiyonunun, ABD Baskani’nin Uygur’larin yasadigi zulümden bizzat haberdar olmasi için önemli oldugunu dile getirdi. Müslüman dünyayi kardeslerini kurtarmak için somut adimlar atmaya çagiran Abbas, ‘Müslüman ülkelerin artan baskisi nedeniyle, Çin göstermelik de olsa Kasgar’daki bayram kutlamalarini yayinladi. Umarim bu görüntüler en yakin zamanda gerçege dönüsür’ dedi.  Rushan Abbas , ABD’nin Gulshan Abbas ve Çin toplama kamplarindaki diger Uygurlu’larin özgürlüklerine kavusmalari için daha fazla çaba sarf etmesi gerektigini söyledi. Abbas, tüm ülkeleri, Çin üzerindeki baskiyi arttirmaya davet etti.

Bayramin ilk günü düzenlenen etkinlige, ABD devlet kurumlarinin temsilcileri, çesitli sektörlerden yöneticiler ve müslüman ülkelerin diplomatlari katildi. ABD Uluslararasi Din Özgürlügü Komisyonu (USCIRF) Komisyon Üyesi ve Baskan Yardimcisi Uygur Türk’ü Nury Türkel de Biden’in davetine katilanlar arasindaydi.


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °