İZMİR'İN ORMANLARI İÇİN 'AKILLI İHBAR SİSTEMİ' UYGULAMASI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yangınlara erken müdahale için Akıllı İhbar Sistemi'ni hayata geçirdi. Uygulama ile il genelindeki 12 ihbar kulesine bağlı çalışan 45 kamerayla tespit edilecek yangınlar için en yakın ekibe video ve konum il

Güncel 27.04.2022 19:53:26 0
İZMİR

 

Izmir Büyüksehir Belediyesi, yanginlara erken müdahale için Akilli Ihbar Sistemi'ni hayata geçirdi. Uygulama ile il genelindeki 12 ihbar kulesine bagli çalisan 45 kamerayla tespit edilecek yanginlar için en yakin ekibe video ve konum iletilerek erken müdahale amaçlaniyor.

Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin, ormanlari korumak için hayata geçirdigi Akilli Ihbar Sistemi'nin (AIS) tanitim toplantisi Tarihi Havagazi Fabrikasi'nda bugün yapildi. Toplantiya, Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, CHP Izmir Milletvekili Mahir Polat, Büyüksehir Belediyesi bürokratlari ile ilçe belediyelerinin yanginla mücadele ekipleri katildi.

SOYER: KENTIMIZI DIRENÇLI HALE GETIRIYORUZ

Izmir'de, geçen 3 yillik sürede büyük felaketler yasadiklarini belirten Baskan Tunç Soyer, sunlari söyledi:

'Pandemiden depreme, hortumdan tsunamiye kadar hepsini yasadik. Bunlar bize, insanligin yüz yüze oldugu iklim krizinin ülkemizde de yasandigini gösterdi. Bu yüzden büyük afetlerle karsilasmaya basladik. Tsunamiyi Sigacik'ta yasayacagimiz söylense gülerdik. Artik her an bunlarla yüzlesecegimiz gerçegini fark ettik. Dirençli bir kent olmayi hedefimize koyduk. Yapay zeka ile Izmir'in ormanlarinin yüzde 46'sinda yanginla mücadele edebilecek seviyeye geldik. Kiyi köylerimize, acil yanginlara müdahale edebilecek daire baskanliklari kurduk. 2 buçuk tonluk yeni tankerleri riskli alanlar için bugün dagitacagiz. Demokrasinin erdemlerini dijitalize ederek bu kentin gelecegini planliyoruz. Bir yandan teknolojiyi kullanarak ketimizi dirençli hale getiriyor, diger yandan da vatandaslarin kentin yönetiminden haberdar olmasi için çalisiyoruz. Tüm bunlari yaptigimiz için dün büyük bir ödül (Avrupa degerlerini en aktif sekilde benimseyen ve yayginlastirilmasini üstlenen sehirlere verilen Avrupa Ödülü) kazandik. Inaniyoruz ki demokrasi, bes yilda bir sandiga gidilen bir sistem degildir. Demokrasi varsa bir gün, casusluktan yargilandiginiz ve 4 buçuk yil yattiginiz ve beraat ettiginiz davadan agirlastirilmis müebbet almazsiniz.'

12 ISTASYONDA 45 KAMERA

Izmir Büyüksehir Belediyesi Bilgi Islem Dairesi Baskani Ahmet Ata Temiz, projeye dair sunum yapti. Temiz, söyle konustu:

'Birçok noktada telsiz sistemimiz var. Ormanlik alanlari 12 istasyonda toplam 45 kameramiz ile izliyoruz. 20 kilometre çapinda gördügü en ufak dumanda bile kameralarimiz bize bilgi veriyor. Sistemimiz, geçtigimiz yaz 60 ayri ihbarin 58'inin dogru çiktigini tespit etti. Biz bu sistemi ilk olarak yanginlarda uyguluyoruz. Zamanla bunu trafik ve sel gibi birçok alanda kullanilabilecek hale getirebilecegiz. Yanginin tespiti halinde ekiplere hem video hem de konum gönderiliyor. Bir de muhtarlarimiza bilgi gönderiliyor. Tamamen iç kaynaklarla yaptigimiz bir yatirim. Bu teknolojiyi kullanan tek kurumuz.'

MUHTARLARA YANGIN EGITIMI

Izmir Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskani Ismail Derse ise orman yanginlarinin insan kaynakli olduguna dikkat çekerek, 'Dijital ekranlarda ormanlarimizin riskini göstererek vatandaslarimizi bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. 616 muhtarimiza da yangin egitimleri verdik. Duman, yanginin bir ürünüdür. Dumanlar farkli renklerde çikar ve yanginin seyri ve hizini etkiler. Dumanin renginden yangini tespit ediyoruz. Aldigimiz görüntüleri itfaiye istasyonlarina ve muhtarlarimiza ulastiriyoruz. Ilk olarak tankerle yangina müdahale yapiliyor. Bu sistemin en önemli ayagi haberlesme' diye konustu.

Havagazi Fabrikasi'nda küçük bir yangin tatbikati da yapilirken Baskan Soyer, Akilli Ihbar Sistemi'nin similasyonunu ekrandan takip etti, muhtarlarin yangin tatbikatindaki söndürme çalismalarini da izledi.


Perşembe 23.9 ° / 12.4 °
Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °