OSMAN KAVALA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Ana Davası'nda; kararını açıkladı. Mahkeme, oy çokluğuyla, Osman Kavala'ya “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis c

Güncel 25.04.2022 22:06:00 0
OSMAN KAVALA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi, Gezi Parki Ana Davasi'nda; kararini açikladi. Mahkeme, oy çokluguyla, Osman Kavala'ya “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldirmaya tesebbüs” suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasi verdi.  Kavala, siyasal ve askeri casusluk suçundan ise beraat etti. Ayse Mücella Yapici, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Çigdem Mater Utku, Yigit Ali Ekmekçi, Ali Hakan Altinay, Serafettin Can Atalay hakkinda da “Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldirmaya tesebbüs suçuna yardim” suçundan 18 yil hapisle cezalandirilmalarina hükmeden mahkeme, saniklarin tutuklanmalarina karar verdi.

Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi'nde devam eden ve tek tutuklu sanigi is insani Osman Kavala olan, 17 sanikli Gezi Parki Davasi’na karar açiklandi. Tutuklu sanik Osman Kavala bulundugu Silivri Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile durusmaya baglandi.

Durusmayi; CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, CHP Milletvekilleri Ali Seker ve Sezgin Tanrikulu, Türkiye Isçi Partisi (TIP) Genel Baskani Erkan Bas, TIP Milletvekili Ahmet Sik, HDP Milletvekili Hüda Kaya da takip etti.  Avukatlarin esas hakkindaki mütalaaya karsi savunmalarinin ardindan saniklara son sözleri soruldu.

“SON SÖZÜM OLDUGUNU DÜSÜNMÜYORUM. HÜKÜM SIZINDIR”

Ayse Mücella Yapici mahkemedeki son sözlerinde; “Son sözüm oldugunu düsünmüyorum. Son sözü kabul etmiyorum. 50 yillik meslek insaniyim, olabildigince aydin olmaya çalistim, siddetten yana olmadim, meslegimi onurla yürüttüm. Bugüne kadar çocuklarima haram lokma yedirmedim hirsizlik yapmadim. Meslegimi sadece meslegimin ilkeleri dogrultusunda kullandim ve bundan onur duyuyorum, ayni onuru sizin de yasamanizi diliyorum. Hüküm sizindir” dedi.

“BU SON DEGIL BASLANGIÇ”

Can Atalay mahkemedeki son sözlerinde, “Biz harama el uzatmadik kul hakki yemedik devleti kendi çikarimiza kullanmadik, suç islemedik. Biz avukatlik yaptik mimarlik yaptik. Buradaki faaliyetin bir yargilama faaliyeti olmadigini ifade ettim. Sorun geziyi sahiplenmekse, sahipleniyoruz bu son degil bu baslangiç” dedi.

“BU BIR SUIKAST EYLEMIDIR”

Osman Kavala ise son sözünde, “AIHM’in tutuklulugumun hak ihlali oldugunu ve tutuklugumda siyasi aktörlerin rol oynadiginin tespitinden sonra delil olmayan delillerle hakkimda agirlastirilmis müebbet hapis cezasinin istenmesi hukuki degildir. Bu aynen ikinci iddianamedeki suçlar gibi bir suikast eylemidir” diye konustu.

KAVALA HAKKINDA AGIRLASTIRILMIS MÜEBBET, 7 SANIK HAKKINDA 18 YIL HAPIS CEZASI

Mahkeme, saat 17.30'da karar için bir ara verdi.

Yaklasik 1 saatlik aradan sonra salona dönen mahkeme heyeti, oy çokluguyla aldigi kararini açikladi. Mahkeme, bin 637 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala'ya, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldirmaya tesebbüs” suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasi verdi. Mahkeme, siyasal ve askeri casusluk suçundan ise yeterli delil elde edilemedigi gerekçesiyle, Osman Kavala'nin beraatini kararlastirdi.

Taksim Dayanismasi üyeleri Ayse Mücella Yapici, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Çigdem Mater Utku, Yigit Ali Ekmekçi, Ali Hakan Altinay, Serafettin Can Atalay’in da “Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldirmaya tesebbüs suçuna yardim” suçlamasi ve 18 yil hapisle cezalandirilmalarina hükmeden mahkeme, saniklarin tutuklanmalarina karar verdi.

Haklarinda yakalama karari bulunan Ayse Pinar Alabora, Henry Jack Barkey, Can Dündar, Gökçe Yilmaz, Handan Meltem Arikan, Hanzade Hikmet Germiyanoglu, Mehmet Ali Alabora, Yigit Aksakoglu ve Inan Ekmekçi’nin dosyalari ayrildi.

ÜYE HAKIMDEN MUHALEFET SERHI

Karara karsi oy kullanan üye hakim, su degerlendirmeleri yapti:

“Dosya içeriginde dinleme kayitlarindan baska delil bulunmadigi… Yapilan degerlendirme ve yerlesik Yargitay içtihatlarina göre dosyadaki dinleme de yasak delile dayandigindan hükme esas alinamayacagi, aksi kabul edilse dahi dinleme kayitlarini destekleyen somut kanitlar olmadigi ve tek basina dinleme kayitlarinin saniklarin üzerlerine atili suçlardan mahkumiyetlerine yeter her türlü kuskudan uzak, somut, kesin ve inandirici baskaca delil de bulunmadigindan beraati; tutuklu sanik Osman Kavala’nin tahliyesi ile diger saniklarin tutuklanmamasi gerektigi görüsündeyim…”

HEYET MAHKEME SALONUNDA PROTESTO EDILDI

Kararin açiklanmasinin hemen ardindan durusma salonunda gerginlik çikti. Sanik ve avukatlari ile durusmayi izleyenler sloganlar atarak karari protesto etti. Salondakiler, 'Zulme boyun egmeyecegiz', 'Her yer taksim her yer direnis', 'Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek' diye sloganlar atti.

'ZULME BOYUN EGMEYECEGIZ'

Yargilama sonucu 18 yil hapis cezasi alan Avukat Can Atalay, 'Bakirköy’e, ihtimalen bizi Silivri'ye götürecekler. Sunu bilin, sunu bilin. Zulme boyun egmeyecegiz. Zulme karsi direnecegiz. Sunu bilin, sunu bilin, sunu bilin hiçbir hukuka aykiri isleri kabul etmeyecegiz. Elle gelen dügün bayram, Halep oradaysa arsin burada' diye bagirdi.

POLIS SALONA GIRDI

Hakim salonun bosaltilmasini isteyince güvenlik subeden polisler salona girdi. Polis, salonu bosaltti.

Haklarinda hapis cezasiyla birlikte tutuklama karari verilen saniklar, salonun kapisinda çocuklari ve yakinlariyla vedalasti. Saniklar yakinlariyla vedalastiktan sonra gözaltina alindilar.


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °