CHP’DEN 12 MADDELİK BÜTÜNCÜL ÇOCUK POLİTİKASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, partisinin “Bütüncül Çocuk Politikası”nı çocuk katılımı ilkesini gözeterek, çocukların görüşlerini aldıktan sonra sonuçlandıracaklarını kaydetti. Biçer Karaca, “Çocuğu ?

Güncel 24.04.2022 17:06:00 0
CHP’DEN 12 MADDELİK BÜTÜNCÜL ÇOCUK POLİTİKASI

CHP Genel Baskan Yardimcisi Gülizar Biçer Karaca, partisinin “Bütüncül Çocuk Politikasi”ni çocuk katilimi ilkesini gözeterek, çocuklarin görüslerini aldiktan sonra sonuçlandiracaklarini kaydetti. Biçer Karaca, “Çocugu ‘bugünün hak öznesi’ olarak görürsek sorunlari çözeriz, esit bir toplumu, demokrasiyi mümkün kilabiliriz” dedi.

CHP Insan Haklarindan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Türkiye Barolar Birligi (TBB) tarafindan 23 Nisan dolayisiyla düzenlenen ve iki gün süren “Çocuk Adalet Sisteminin Gelecegi” konulu sempozyuma katildi, CHP’nin “Ulusal Bütüncül Çocuk Politika”sini anlatti. Biçer Karaca, CHP olarak çocugun üstün yararini gözettiklerini, çocuklarla ilgili daginik halde bulunan mevzuati tek çati altinda toplamayi hedeflediklerini, mevzuatta nelerin degismesi gerektigi üzerine detayli ve kapsayici çalismalar yürüttüklerini aktardi.

“ÇOCUKLARIN GÖRÜSLERINI ALDIKTAN SONRA BELGEYI SONUÇLANDIRACAGIZ”

Biçer Karaca, çocuk haklari alaninda çalisan akademisyen, sosyolog, pedagog, avukat gibi birçok uzmandan olusan farkli alanlardaki 23 katilimci ile “Bütüncül Çocuk Politikasi ve Mevzuat Degisiklikleri” ile ilgili toplanti yaparak bütüncül çocuk haklari politika belgesi üzerine çalistiklarini belirtti. Evrensel çocuk haklari ilkelerini hatirlatan Biçer Karaca, çocuklarin “katilim hakki”na dikkat çekti. Hazirladiklari taslak politika belgesini “çocuk katilimi” ilkesini gözeterek çocuklarin görüslerini aldiktan sonra sonuçlandiracaklarini kaydetti.

“ÇOCUGU BUGÜNÜN HAK ÖZNESI OLARAK GÖRÜRSEK SORUNLARI ÇÖZERIZ”

Biçer Karaca, “Çocugu ‘bugünün hak öznesi’ olarak görürsek sorunlari çözeriz, esit bir toplumu, demokrasiyi mümkün kilabiliriz. Çocugu ihmal, istismar ve risklerden ‘korumak’ amaciyla hareket ederken çocugun gelisim hakkini, katilim hakkini, kendini gerçeklestirmesini, bedensel-zihinsel ve ruhsal bütünlügünü tamamlamasini, özünde özgürlügünü kisitlama hakkini elinde bulunduran zihniyet ve çocuk algisini degismeli” diye konustu. 

“ÇOCUK BAKANLIGI KURULACAK”

Karaca’nin yaptigi açiklamaya göre; CHP’nin çocuk haklari alaninda izleyecegi politikayi içeren belgenin taslagi 12 basliktan olusuyor. Çocuk haklari politika belgesi taslaginda; Çocuk Bakanligi kurulmasi, Çocuk Bütçesi, Çocuga Özgü Adalet Sistemi Olusturulmasi, Cezai ehliyet yasinin 12’den 15’e yükseltilmesi, Çocuklara yönelik Suçlarda anne-babanin ihbar yükümlülügünü ortadan kaldiran düzenlemelere son verilmesi, egitimde 1+5+3+4 zorunlu egitim sistemine geçilmesi, siber zorbaligin önlenmesi, dijital riskler ve firsatlar konusundaki esitsizliklerin sonlandirilmasi, erken yasta evlilige taviz verilmemesi, çocuk yoksullugu ile devletin tüm imkanlari kullanilarak mücadele edilmesi, çocuk ihmal ve istismari davalarinda iyi hal indiriminin kaldirilmasi, çocuklarin yerinin 4 duvar olmamasi, engelli çocuklarin yasadiklari hak ihlallerini sonlandiran esitlikçi politikalarin hayata geçirilmesi, çocuk katiliminin tesvik edilerek Çocuk Meclislerinin ülke çapinda aktif hale getirilmesi basliklari yer aliyor.


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °