SPOR KULÜPLERİ VE SPOR FEDERASYONLARI KANUNU TEKLİFİ, TBMM’DE KABUL EDİLDİ

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklifte üzerinde iktidar ve muhalefetin ortak önergeleriyle bazı maddelerde değişikliğe gidilirken bazı maddeler de metinden çıkarıldı. Buna göre, Genç

Güncel 23.04.2022 00:04:00 0
SPOR KULÜPLERİ VE SPOR FEDERASYONLARI KANUNU TEKLİFİ, TBMM’DE KABUL EDİLDİ

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonlari Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklifte üzerinde iktidar ve muhalefetin ortak önergeleriyle bazi maddelerde degisiklige gidilirken bazi maddeler de metinden çikarildi. Buna göre, Gençlik ve Spor Bakanligi tarafindan tescil edilen spor kulüplerinin Içisleri Bakanligi’na bildirilme sarti tekliften çikarildi. Nefret ve ayrimcilik suçlarindan mahkum olanlarin, spor kulüpleri ve anonim sirketlerindeki üyeliklerinin mahkeme kararindan sonra düsmesine iliskin düzenleme yapildi.

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonlari Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalasti. Kanunda yer alan düzenlemeler göre; denk bütçe uygulamasi ile takimlarin geliri kadar borçlanabilmesi sarti getirildi. Kulüplerin, belirli miktar üzerindeki ödeme ve tahsilatlarini bankalar üzerinden yapabilmesi saglandi. Kulüp baskani ve yöneticileri, görevde kaldiklari döneme borçlardan sorumlu tutulacak.

FEDERASYONLARIN YÖNETIM KURULUNDA EN AZ IKI MILLI SPORCU YER ALACAK

Futbolcularin tüm anlasmalari seffaf olacak. Futbolcu ile imzalanacak menajerlik sözlesmesinin noterde düzenleme seklinde yapilmasi zorunlu olacak. Menajer ile maksimum 2 yil sözlesme yapabilecek. Federasyonlarin yönetim kurulunda en az iki milli sporcu yer alacak.

Spor federasyonlarinin her türlü (kurulus kanunu bulunanlar hariç) harcamalari Spor Bakanligi tarafindan denetlenecek. Yer alan düzenlemeler kurulus kanunu bulunan spor federasyonlari hakkinda uygulanmayacak.

ASKERI SPOR KULÜPLERI TESCIL EDILME SARTIYLA SPORTIF FAALIYETLERE KATILABILECEK

Milli Savunma Bakanligi (MSB) kadro ve kurulusunda yer alan askeri spor kulüpleri teklife göre tescil edilerek, spor faaliyetlerine katilabilecek ancak teklifin spor faaliyetlerine katilimi düzenleyen hükümleri hariç diger hükümler bu kulüpler hakkinda uygulanmayacak.

TEKLIF ÜZERINDE ORTAK ÖNERGELERLE DÜZENLEMEYE GIDILDI

Öte yandan, teklifte üzerinde iktidar ve muhalefetin ortak önergeleriyle bazi maddelerde degisiklige gidildi.

TESCIL EDILEN KULÜPLERIN IÇISLERI BAKANLIGINA BILDIRILMESI SARTI TEKLIFTEN ÇIKARILDI

Buna göre, Gençlik ve Spor Bakanligi tarafindan tescil edilen spor kulüplerinin, tescil tarihinden itibaren bir ay içerisinde Içisleri Bakanligina bildirilecegine iliskin düzenleme de ortak önergeyle teklif metninden çikarildi.

Nefret ve ayrimcilik suçlarindan mahkum olanlarin da spor kulübü, spor anonim sirketi statüsündeki bagli ortakligi ve istiraklerindeki yönetim, denetim, disiplin ve ihtiyari diger kurul üyelikleri, haklarindaki mahkeme veya ilgili kurul kararinin kesinlestigi tarihte kendiliginden sona erecek. Birlesme ve mal varliginin devri islemleri, spor federasyonu tarafindan belirlenen sezonun sona erdigi ve tescil edildigi tarihten itibaren yeni sezon baslangicina kadar yapilabilecek.

Terörizmin Finansmaninin Önlenmesi Hakkinda Kanun kapsaminda yer alan suçlar ile Türk Ceza Kanunu’nda yer alan uyusturucu veya uyarici madde imal ve ticareti veya suçtan kaynaklanan malvarligi degerlerini aklama suçlarindan dolayi haklarinda kovusturma yürütülen kisilerin görevden uzaklastirilmasi durumunda yerleri yedek üyelerle tamamlanacak.

SPOR KULÜBÜ ÜYELIKLERI IÇIN ÖZEL KOSULLAR ARANMAYACAK

'Spor kulüplerinin tüzüklerinde üyeligi hukuka aykiri sekilde sinirlayacak hükümlere yer verilmeyecegine' iliskin düzenleme ise teklif metninden çikarildi. Bir spor kulübüne üyelik için özel kosullar aranmayacak ve kisinin fiil ehliyetine sahip olmasi yeterli görülecek. Üyelik basvurusu yazili olarak yapilacak ve kulüp yönetim kurulunca 30 gün içinde karara baglanacak. Sonuç, basvuru sahibine yazili bildirilecek. Basvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilecek.

Üyelik için ilgili mevzuat veya tüzükte aranan nitelikleri sonradan kaybedenlerin üyeligi kendiliginden sona erecek. Üyelik basvurusu, tüzükte gösterilen sebepler disinda ancak hakli sebeple reddedilebilecek.


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °