CHP'li Akın: İnsan hakkı olan enerjiyi insan hakkı olmaktan uzaklaştırdılar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile birlikte Manisa il başkanlığını ziyaret ederek partililerle bir araya geldi. CHP Manisa İl Başkanlığı binasında partililerle buluşan CHP Genel Başkan Yardı

Güncel 18.04.2022 12:33:00 0
CHP

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel ile birlikte Manisa il baskanligini ziyaret ederek partililerle bir araya geldi. Partililer ile bulusma ziyaretinde CHP Il Baskani Semih Balaban, CHP Balikesir Il Baskani Serkan Sari, CHP Sehzadeler Ilçe Baskani Hakan Gürtunca, CHP Yunusemre Il Baskani Av. Yalçin Arcak, CHP Il Kadin Kollari Baskani Sadiye Uysal, il ve ilçe yönetimi ile belediye meclis üyeleri de yer aldi. 
CHP Il Baskani Semih Balaban, partinin Genel Baskan Yardimci Ahmet Akin’i Manisa’da agirlamaktan mutluluk duyduklarini ifade ederek, CHP Il Kadin Kollari Baskani Sadiye Uysal ile birlikte hem Genel Baskan Yardimcisi Akin’a hem de CHP Grup Baskanvekili Özel’e çiçek takdim etti.
Ziyarette öncelikli gündem konusu ülkedeki ekonomik kriz yaninda TBMM eski Baskani Bülent Arinç, katildigi AKP Manisa Il Baskanliginin iftarinda ekonomik krizle ilgili yaptigi, “Ekonomide bozukluklar varsa, alim gücünüz azalmissa, Türk parasinin kiymeti düsmüsse, her gün ihtiyaç maddelerine zam geliyor, enflasyon resmi rakamlarla yüzde 60'i bulmussa milleti hitabet ile costuramaz, konusmayla aldatamazsiniz.” sözleri oldu. 
FATURALAR ÜZERINDEN IKTIDARA YÜKLENDI
Ziyarette konusan CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, elektrik ve dogalgaz faturalari üzerinden iktidara yüklendi. 
CHP Genel Baskan Yardimcisi Akin, enerjiye ucuz olarak ulasmanin bir insan hakki oldugunun altini çizerek su ifadelere yer verdi: “Insan hakki olan enerjiyi insan hakki olmaktan uzaklastirdilar. Enerji dedigimiz konu ulasilabilir ve ödenebilir sartlarda olmasi gerekir. Ama suanda baktigimizda esnafi, çiftçisi, emeklisi için faturalar ödenebilir olmaktan çikmis durumda. Daha yeni bir veri geldi elimize. 2021 yilinda  3,5 milyon abone elektrigini ödeyemedigi için kesildi. Bir milyon abonenin ise faturasini ödeyemedigi için dogalgazi kesildi. Bu ülkede bu kadar büyük bir sikinti, bu kadar büyük bir ekonomik buhran hiçbir zaman yasanmadi. Bunun nedeni ise beceriksiz yönetimler. Plansiz, programsiz ve öngörüsüz enerji politikalari. Daha yeni yasadik. Iran dogalgazi kesti, sanayi durdular. Üstüne ardi ardina gelen zamlar. Birde zamlar için sunu söylüyorlar, ‘Bütün dünyada 4-5 kat artti’ diye aldatmacasini yapiyorlar. Daha yeni Avrupa Birligi’nin istatistik ofisi bir açiklama yapti. Buda yetmedi OECD bir açiklama yapti. Orada sunu diyorlar, bir yillik enerji enflasyonu yüzde 25 diye ifade edildi. Yani Erdogan baska bir dünyada yasiyor. Ama gerçekler baska. Onun için vatandasimizin her seyi görüyor ve biliyor. O nedenle nereye gitsek millet artik isyan ediyor. Vatandasi aldatmak ve kandirmak artik onlara bir sey kazandirmiyor. Çünkü vatandas evine gittigi zaman buzdolabini açiyor ve içindeki manzaraya bakiyor. Ev kirasi, elektrik faturasi geliyor ve gerçeklerin ne oldugunu insanlar yasiyor. Bizde yasanan bu sikintiyi her firsatta dile getiriyoruz. Ancak bunlari dile getirirken de çözüm önerilerimizi muhakkak paylasiyoruz. Bir kere biz enerjinin insan hakki oldugunu biliyoruz ve bu faturalarin ödenebilir sartlarda olmasi için gerekli bütün çalismalari yaptik. Sadece iktidar gününü bekliyoruz. Ayrica dagitim sirketleri üzerinden milyarlarca liralik paralarin sirketlere aktarilip, milyarlarca liralik hibelerin bu besli çete sirketlerine aktarildigi gün ile zamanlarda milyonlarca vatandasimizin açlikta, karalikta kaldigini hepimizi çok iyi biliyoruz.  Insanlar bunlari görüyor ve bizde bunlari anlatiyoruz.”
“NE PLAN VAR NE PROGRAM”
CHP Genel Baskan Yardimcisi Akin konusmasinin devaminda iktidarin enerji politikalari konusunda bir programinin almadigina vurgu yaparak söyle konustu: “Kamunun rolünün enerji sektöründe hiç kalmadigi bir noktadayiz. Dagitim yüzde 100 özellesmis. Üretim yüzde 90 özellesmis. Enerji Bakanligi enerji lobilerine teslim olmus. Piyasayi belirleyen EPDK sirketlere teslim olmus. Millete pahali ve yüksek fiyatta enerjiyi artik reva görmüs bir iktidar var. Iste bu iktidarin son bulmasi demek, vatandasimiz her konuda oldugu gibi enerji alaninda rahat bir nefes almasi anlamina geliyor. Dogalgaz konusuyla ilgili olarak ta daha depolari bile doldurmayi beceremeyen bir iktidar var karsimizda. Bu olay dünyada tektir. Suanda depolarimiz hala yüzde 25 oraninda gaz var. Çünkü dogalgaz depolarini dolduracak ve kötü günde dogalgazini kullanacak irade yok. Ne plan var, ne program var ellerinde. Bunun bedeli de vatandasa ödetiliyor. Milletimizin destegiyle yasanan bu sikintilari atlatacagiz. Sadece iktidar gününü bekliyoruz.”
“ARINÇ VATANDASIN FARKINDA OLDUGU KONUYU DILE GETIRMIS”
CHP Genel Baskani Yardimci Akin konusmasini son kisminda, AKP Manisa Il Baskanligi’nin iftarinda konusan TBMM eski Baskani Bülent Arinç’in ““Milleti hitabet ile costuramaz, konusmayla aldatamazsiniz” sözlerine degindi. 
Arinç’in sözlerinin vatandasin bos vaatlere ve algilara artik kanmadigini bir göstergesi oldugunu söyleyen Akin su cümlelere yer verdi: “Vatandasi bos vaatlerle, algilarla ve aldatmacalarla kandiramazsiniz. Çünkü vatandas evine girdiginde buzdolabindaki tabloya bakiyor. Faturalari görüyor. Hayat pahaliligi ile karsi karsiya. Bu nedenle bos vaatler ve aldatmacalar Türkiye’yi bir yere götüremez. Geldigimiz nokta toplumun tüm kesimi isyan ediyor. Artik AKP’li’de MHP’li de isyan ediyor. Çünkü ülkeyi freni patlamis bir kamyon gibi birakmis durumdalar. Yönetemiyorlar ve Türkiye’yi savurmaya götürüyorlar. Herkes bunun çok iyi farkinda. Onun için sayin Arinç bunlari dillendirmis. Ortaya koyduklari hiçbir plan ve program hedef tutmuyor. Hangi plani ortaya koysalar 20-30 yil ötelemeye çalisiyorlar. Bu nedenle vatandas her seyin farkinda. Sayin Arinç’ta vatandasin farkinda oldugu konuyu dile getirmis.”
ARINÇ ÜZERINDEN MHP’YE GÖNDERME
CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel yaptigi konusmada Arinç üzerinden MHP’yi sert bir dille elestirdi. 
Arinç’in bu sözleriyle MHP’de olmasi halinde MHP’den hemen ihraç edilecegini söyleyen CHP’li Özel su ifadelere yer verdi: “Sayin Arinç yillardir siyaset yaptigimiz, rekabet içinde oldugumuz ve temel meselelerde farkli düsündügümüz birisi. Ama deneyimli bir siyasetçi. Kendisi Manisa siyasetinin sismografi gibidir. Yani bir deprem olacaksa onu önceden görür AKP’de. 7 Haziran 2015’te AKP’nin çogunlugunu kaybettigi seçimden önceki benzer beyanlarini hatirliyoruz. Yine referandum da Manisa’da biz büyük bir basari elde etmistik. AKP’liler referandum da ‘Evet’ çikacagini söylerken sayin Arinç’in o noktadaki  Manisa’da gördügü havaya iliskin yaptigi tespitleri hatirliyoruz. Bugün bunlari söyledigine göre sayin Arinç bizim sokakta gördügümüz havayi sezmis olacak ki kendi partisini uyariyor. Burada bir gerçeklik var. Türkiye’de çok büyük bir kriz var. Bu krizi inkar eden bir anlayis var. Örnegin Bülent Arinç AKP’nin mensubu degil de MHP’nin mensubu olsaydi onu MHP’den atarlardi. Çünkü ayni sözleri MHP’li bir milletvekili söyleyince onu partiden ihraç ettiler. MHP’nin Türkiye’nin ayagina nasil bir pranga, Türkiye’deki yoksullarin önünde nasil bir takoz oldugunun bir numarali göstergesi.”
“MHP’LI CUMHUR ITTIFAKI ASILMADAN TÜRKIYE’NIN HIÇBIR SORUNU ASILMAZ”
CHP’li Özel konusmasinin son kisminda, MHP’nin Türkiye’de ekonomik sorun olmak üzere yasanan birçok sorunu görmezden geldigini dile getirerek sözlerini söyle bitirdi: “AKP Türkiye’de yoksulluk, açlik, sefalet çeken insanlar için bir adim atacak olsa Cumhur Ittifaki’nin küçük ortagi MHP buna engel olacak. Bunu görüyoruz. Çünkü insanlar aç ama ‘Degilsiniz’ diyor. Yoksul, issiz degilsiniz diyor. Gençler mutsuz, degilsiniz diyor. Bunun tamami Türkiye’nin önünde MHP destekli bir AKP tüm ihtiyaç sahibi gruplarin toplumun tüm sosyal kademelerinin karsisinda en büyük engeldir, en büyük takozdur. MHP’li Cumhur Ittifaki asilmadan Türkiye’nin hiçbir sorunu asilmaz. Bunu görmek lazim. Bülent Arinç bugün MHP’nin milletvekili olsaydi, onu partiden atacaklardi. Oysa ki Bülent Arinç, Recep Tayyip hükümetlerinin basbakan yardimcisidir. AKP’nin en güçlü dönemlerini de gördü Manisa’da, bugünlerini de görüyor. Sokaktaki ve mutfaktaki yangin büyüktür. AKP’den kaçis en üst noktadadir. Seçimlerde Millet Ittifaki Manisa’dan kimsenin hayal etmedigi bir sonuç alacaktir. Türkiye’de kimsenin yakin yere koymadigi büyük bir seçim basarisini Millet Ittifaki kazanacaktir.”
Açiklamalarin ardindan CHP Grup baskanvekili Özel ve CHP Genel Baskan Yardimcisi Akin partililer ile sohbet ederek, sorulari yanitladi.


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °