CHP’li Başevirgen: “Turgutlu’da Biyogaz Tesisi Göz Göre Göre Çevre Katliamı Yapıyor”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Turgutlu’nun Musalaryeniköy ve İzzettin mahalelerinde, bölge halkının karşı çıkmasına rağmen yapılan biyogaz tesisinin atıklarını bağ, bahçe ve sulama kanallarına boşalttığı yönündeki ş

Güncel 18.04.2022 12:08:00 0
CHP’li Başevirgen: “Turgutlu’da Biyogaz Tesisi Göz Göre Göre Çevre Katliamı Yapıyor”

“Dogal Dediler Inandik”

Biyogaz tesisinin yapildigi mahallelerin muhtarlari ile görüsen Basevirgen, “ Mahalle sakinlerine bu tesiste kimyasal hiçbir madde olmadigi, dökülecek olan sivi gübrenin de yüzde atmisinin büyükbas hayvan, yüzde kirkinin da tavuk gübresi olacagi söylenmis. Birkaç tarla sahibi de buna inanarak yaklasik 600-700 ton atigin dogal gübre olarak arazilerine dökülmesine izin vermis.  Ancak beton direkler ve tellerle çevirmis olan arazilere de bu çitler kirilarak girilmis. Izin alinan yere böyle girilir mi?” diye sordu.

“Analiz Sonuçlari Sirketi Yalanliyor”

Il Tarim Müdürlügünden son gelen analiz sonuçlarina göre dökülen sivi gübrede tuz oraninin oldukça fazla çiktigini söyleyen Basevirgen, “Verilen raporda bu gübrelerin tarlalarda kullanilmamasi gerektigi de belirtilmis. Tuz orani yüksek oldugu için toprak çoraklasiyor. Birçok alan kurumus. Bölge halki karsi çikiyor ve bu atiklarin tarim arazilerine atilmasini istemiyor. Sirketin dogal dedigine Il Tarim Müdürlügü kimyasal diyor. Analiz sonuçlari da sirketi yalanliyor.“ diye konustu.

“Atiklar Dogrudan Gediz Nehrine Ulasiyor.”

Tahliye kanallarina bosatilan atiklarin dogrudan Gediz Nehrine ulastigini söyleyen Basevirgen, “ Atiklarin bosaltildigi yerlerin bazilari küçük kanallar, bazilari kurutma kanallari bazilari tahliye kanallari. Buraya bosaltilan atiklar dogrudan Gediz Nehrine ulasiyor. Gediz Nehrindeki kirlilikle zaten yillardir mücadele ediyoruz. Simdi yagmurlarin artacagi bir döneme giriyoruz. Yagmur suyuyla birlikte bu atik daha da genis yerlere tasinacak. Toprak ve suya bulasarak yayilimi artacak. Insan ve hayvan sagligi ile tarim arazilerine daha büyük zarar verecek.” Diye konustu.

“Hayvancilik Yapanlar Da Tehlike Altinda”

Bölgeye dökülen bu atiklar nedeniyle sineklerde artis oldugunu söyleyen Basevirgen, “ Havalarin isinmasiyla sinek ve koku sorunu daha da agirlasacak. Hayvancilik yapanlar da büyük tehlike altinda. Sinekler vasitasiyla hayvanlara tasinacak olan bu kimyasallar hayvanlarda ciddi kan ve deri hastaliklarina neden oluyor. Hayvancilikla ugrastigini söyleyen bir vatandasimiz hayvanlarini otlattigi yerin yakinina 50-60 tanker atik bosaltildigini belirtti. Yayilan koku ve topraga karisan asit nedeniyle hayvanlarinin zarar gördügünü ve derilerinde yaralar olustugunu, bir de veteriner ve ilaç masraflari ile ugrasmak zorunda kaldiklarini söyledi. Bölge ciddi tehlike altinda.” Dedi.

“Bereketli Tarim Arazilerimizi Sermayeye Kurban Etmeyin”

Manisa Milletvekili Bekir Basevirgen, yaptigi degerlendirmede, “Biyogaz üretimi sonrasinda olusan kati maddelerin gübre olarak kullanildigini biliyoruz. Ortaya çikan sivi atiklarin ise uygun kosullarda desarj edilmesi gerekir. Bazi durumlarda tarla ve sera bitkileri için gübre olarak kullanilsa da aslinda öncesinde tekrar aritilmasi gerekmektedir. Çünkü bu sivi kisim aslinda yüksek kirlilik içermektedir. Ayrica fermentöre konulan maddelerde bulunabilecek toksik maddeler nedeniyle reaktör çikisindan sonra atiklar analiz edilmelidir. Yasanan bu çevre katliamina karsi ilgili kurumlari göreve davet ediyoruz. Bereketli tarim arazilerimizi sermayeye kurban etmeyin.” Diye konustu.


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °