Cemal, 'Hakaret davaları, Türkiye'de ifade özgürlüğünü boğuyor'

Gazeteci-yazar Hasan Cemal, 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında beraat etti. Hasan Cemal, 'Hakaret davaları, Türkiye'de ifade özgürlüğünü boğuyor' dedi.

Güncel 12.04.2022 19:13:00 0
Cemal,

Gazeteci-yazar Hasan Cemal, 'Cumhurbaskanina hakaret' suçlamasiyla yargilandigi davanin ilk durusmasinda beraat etti. Hasan Cemal, 'Hakaret davalari, Türkiye'de ifade özgürlügünü boguyor' dedi.

Gazeteci, T24 yazari Hasan Cemal, 2016 ve 2020 yillarinda sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimlar nedeniyle ‘Cumhurbaskanina hakaret’ suçlamasiyla hâkim karsisina çikti. Istanbul 41. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya Hasan Cemal ile avukati Fikret Ilkiz katildi.

“IFADE ÖZGÜRLÜGÜ, HAKARET DAVALARIYLA BOGULUYOR”

Durusmada savunma yapan Cemal sunlari söyledi:

“Ne söylediysem ne yazdiysam tümü ifade özgürlügü içinde yer aliyor. Hiçbirinde hakaret de yok, hakaret kasti da yok. Bu noktayi vurgularken de içim fena halde sikiliyor, daraliyorum. Kim bilir bunca yildir bu sözleri, ne kadar çok eveleyip gevelemisimdir. 78 yasindayim ve ne yazik ki hiçbir seyin degismedigini görüyorum. 54 yildir gazetecilik yap, yaz çiz ve degisen bir sey olmasin. Çok hazin, acikli. Ve de çok sikici. Son sözüme gelince, bu ülkede ifade özgürlügü, hakaret davalariyla boguluyor. Hakaret kastim yoktur.”

Hasan Cemal’in avukati Fikret Ilkiz ise “Ben müvekkilimin bu TCK 299 davalarindan çok sikildim. Bu asamada bir diyecegim yok” dedi.

SAVCI, CEMAL’IN BEYANLARININ YORUM VE ELESTIRI NITELIGINDE OLDUGUNU BELIRTTI

Görüsünü açiklayan Cumhuriyet savcisi, Hasan Cemal’in beyanlarinin yorum ve elestiri niteliginde sözler olduklarini belirterek, kisinin seref, haysiyet ve onurunu rencide edecek nitelikte olmadiklarini degerlendirdi. Savci, sözlerin ifade özgürlügü kapsaminda kaldiklarinin anlasildigini da kaydederek Cemal hakkinda beraat karari verilmesini talep etti.

Kararini açiklayan mahkeme, Hasan Cemal’e atili suçun unsurlarinin olusmadigina kanaat getirerek beraatina hükmetti.

Hasan Cemal, durusma çikisinda, 'Ben hep söylüyorum, hakaret davalari Türkiye’de ifade özgürlügünü boguyor' dedi.

IDDIANAMEDEN

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nca hazirlanan iddianamede, Hasan Cemal’in 19 Temmuz 2016 tarihinde yaptigi, “Demokratligin tek kriteri, sadece askeri darbe girisimine karsi çikmak degil, derinlesmekte olan Erdogan darbesine de hayir demektir” ve 15 Temmuz 2020 tarihinde yayimlanan T24 yazari Murat Belge’nin ‘Hilafet’ baslikli yazisini alintilayarak yaptigi, “Hilafet geri gelecekse herhalde halife de Tayyip Erdogan olacak” seklindeki paylasimlarina yer verilerek, söz konusu paylasimlarin ‘Cumhurbaskanina hakaret’ suçu kapsaminda kaldigi degerlendirilmisti.

1 YILDAN 4 YILA KADAR HAPIS ISTENMISTI

Iddianamede, söz konusu paylasimlarda elestiri hakki ve ifade özgürlügünün asildigi belirtilmis ve Cumhurbaskaninin onur, seref ve sayginligini zedeleyen nitelikte oldugu degerlendirilmisti. Bu kapsamda Cemal hakkinda 1 yildan 4 yila kadar hapis cezasi talep edilmisti.


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °