CHP’Lİ BAŞEVİRGEN, HAYVANLARDA AŞI TARTIŞMASINDA, YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, hayvanlara yapılan çiçek aşısına BVD virüsünün karıştığı iddialarını TBMM’ye taşıdı. Başevirgen, “8 Nisan’da yayınlanan yönetmelik değişikliğiyle, bu hastalığa karşı ödenecek t

Güncel 12.04.2022 19:01:00 0
CHP’Lİ BAŞEVİRGEN, HAYVANLARDA AŞI TARTIŞMASINDA, YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

CHP Manisa Milletvekili Bekir Basevirgen, hayvanlara yapilan çiçek asisina BVD virüsünün karistigi iddialarini TBMM’ye tasidi. Basevirgen, “8 Nisan’da yayinlanan yönetmelik degisikligiyle, bu hastaliga karsi ödenecek tazminatlar için laboratuvar analiz sarti kaldirilarak sadece veteriner hekimlerin inisiyatifine birakilmisti. Böyle bir degisiklige gidilmesi konunun önceden bilindigine ve kamuoyunda gizlendigine isarettir” dedi.

TBMM Tarim Orman ve Köyisleri Komisyonu üyesi ve CHP Manisa Milletvekili Bekir Basevirgen, sigirlara ilkbahar aylarinda zorunlu olarak vurulan çiçek asisina BVD virüsünün karistigi iddialarini TBMM gündemine tasidi.

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan tarim il müdürlüklerine gönderilen “LSD (çiçek) asilarinin durdurulmasi” yönündeki talimatin, asilarda bir sorun oldugunu gösterdigini söyleyen Basevirgen, “8 Nisan’da Resmi Gazete’de yayinlanan yönetmelik degisikligiyle bu hastaliga karsi ödenecek tazminatlar için laboratuvar analiz sarti kaldirilarak sadece veteriner hekimlerin inisiyatifine birakilmisti. Böyle bir degisiklige gidilmesi konunun önceden bilindigine ve kamuoyunda gizlendigine isarettir” dedi.  

Basevirgen sözlerini söyle sürdürdü:

“Iddialara göre, BVD bulasik asilarin özel bir firma tarafindan üretildigi bu asidan kaynakli olarak çok sayida hayvan kaybi yasandigi belirtilmektedir. Bu hastaligin insan sagligini tehdit edici bir boyutu yok. Ancak hastalik nedeniyle, antibiyotik kullanilmis hayvanlarinin etlerinin ilaçlardan arinmadan gida zincirine girmesi, halk sagligini tehlikeye sokmaktadir. Bu soruna yönelik bakanligin önlem almamis olmasi çok üzücüdür.”

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci’nin yanitlamasi istemiyle soru önergesi veren Basevirgen, önergesinde su sorulari sordu:

“Bakanliginiz birimlerince uygulanan çiçek asisindan kaynakli olarak vatandaslarimizin sigirlarinda anafilaktik soklar ve ölümler olustugu iddialari dogru mudur? Bu belirti ve ölümlerin nedeni bahse konu asilarda BVD hastaligi etkeninin bulunmasi midir? Bununla ilgili gerekli tetkik ve analizler yapilmis midir? Her bir hastalik için yillar itibariyle sigir brusellasi, koyun brusellasi, kus gribi, sap hastaligi için tazminat miktari nedir? Yapilan yönetmelik degisikligi ile bu hastaliga karsi ödenecek tazminatlar için laboratuvar analiz sarti kaldirilarak sadece veteriner hekimlerin inisiyatifine birakilmasindaki amaç nedir? Bahse konu hatali asilari geri çektiniz mi? Ilgili asi üretim merkezi kamuya mi özel sektöre mi aittir? Üretici firmanin adi ve unvani nedir? Bugüne kadar üretici firma ilgili ne gibi is ve islemler yapilmistir? Veteriner tibbi ürünler hakkinda yönetmeligin 71. maddesi geregi Bakanliginiz tüm kitle iletisim araçlarini kullanarak kamuoyunu uyardi mi? Ilgililerden hatali ürünün kullanilmamasi istendi mi? Bunula ilgili yapilmasi gereken duyuru sonrasi 24 saat içerisinde hatali ürünlerin kontrolü saglandi mi? Asilama sonrasi BVD süpheli hayvanlar belirlenmis midir? Bu hayvanlara uygulanan ilaçlar ilgili takip siteminden izlenmis midir? Bu hayvanlarin ilaçlardan arinmadan gida zincirine girmemesi için hangi tedbirler alinmistir.”


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °