CHP’li Başevirgen: “Saraydan Görünüyor Mu? Geçim Derdi Can Alıyor!”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, seçim bölgesi olan Manisa’nın Turgutlu ilçesinde ekonomik nedenlerle biri intihar eden, bir diğeri de kendini yakan iki vatandaşı meclis gündemine taşıdı. Başevirgen, yaşanan trajediye tepki göste

Güncel 7.04.2022 11:07:00 0
CHP’li Başevirgen: “Saraydan Görünüyor Mu? Geçim Derdi Can Alıyor!”

“Ekonomik Sikintilar Intihara Sürüklüyor, Intihar Haberleri Normallesiyor”

Asgari ücretle çalisanlarin ve emeklilerin enflasyona yenik düsmeye devam ettigini söyleyen Basevirgen, “ Asgari ücrete 2022 de yapilan %50’lik zam erimis durumda. Issizlerin sayisi her geçen gün artiyor. Dün Turgutlu’da bir vatandasimiz borç yükü ve geçim derdi nedeniyle intihar ederken, bir digeri de kendisini yakti.  Bu aci haberleri her gün ülkemizin baska baska sehirlerinde de aliyoruz. En korkutucu olani ise, intihar haberlerine alisiliyor olmasi, normalmis gibi algilanmasi. Türkiye’deki verilere bakildiginda her gün 10 kisi intihar sonucu hayatini kaybediyor. Türkiye’de 2002-2019 yillari arasinda 53 bin 425 kisi intihar ederek yasamina son verdi.  Ancak TÜIK, son 2 senedir koronavirüs nedeniyle bu verileri açiklamiyor. Bu nedenle, bu istatistiklerin içerisindeki intihar oranlari da kamuoyu tarafindan bilinmiyor. Ekonomik krizin son 2 yilda daha da derinlestigi göz önüne alinirsa, bu sayinin çok daha vahim boyutlara ulasmis olmasina kesin gözüyle bakmamiz gerekiyor.” Dedi.

“Makyajli TÜIK Rakamlari Gerçegi Yansitmiyor”

Akaryakit basta olmak üzere elektrik, dogalgaz ve temel gida ürünlerine gelen fahis zamlarin, vatandaslarin alim güçlerini fazlasiyla astigini söyleyen Basevirgen, “ Sekere yüzde % 320, ete % 130, una % 140, yaga % 210 zam gelen bir ekonomide TÜIK’in açikladigi %61,14 ‘lük makyajli enflasyon gerçegi yansitmiyor. Gelir gider dengesi alt üst olan insanlar ne yapacaklarini bilemiyor. Isin içinden çikamayanlar da canina kiymaya kalkiyor.” diye konustu.

“ Asgari Ücretlinin, Emeklinin, Isçinin, 2023’ü Bekleyecek Hali Kalmadi”

Her gün farkli kalemlerde gelen zamlarin, vatandasi canindan bezdirdigini söyleyen Basevirgen,  “Her sey zamlanirken vatandaslarin geliri sürekli eriyor. 2023’de Türkiye’nin bambaska bir döneme girecegini söyleyen Cumhurbaskanina sesleniyoruz. Saraydan nasil görünüyor bilemiyoruz ama asgari ücretlinin, emeklinin, isçinin, 2023’ü bekleyecek hali kalmadi. Halk geçinemiyor. Ülkede asgari ücret ortalama ücret haline geldi. Asgari ücret yüzde elli artirildi ama üzerinden iki ay geçtikten sonra açlik sinirinin altina düstü. Sendikalarin son verilerine göre; açlik siniri, su anda asgari ücretin 1.500 lira üzerine çikmis, yoksulluk siniri ise asgari ücreti dörde katlamis vaziyette. TÜIK 2020 verilerine göre ülkemizde iki günde bir sofrasina; bir kap et, balik veya tavuk yemegi koyamayan 30 milyon 538 bin yurttasimiz var. Saray bolluktan, bereketten dem vururken; milletin karnini doyuracak hali kalmadi. 2021’de 11 milyon yurttas karnini gida yardimlari ile

doyurabildi.  5,9 milyon hane yardimla ayakta. Bu nedenle, vatandaslarin refahi için bir an önce asgari ücretlinin ve emeklilerin maaslarina zam yapilmali, alim güçleri arttirilmalidir. Eger iktidar bunu yapamiyorsa, seçim sandigini bir an önce halkin huzuruna getirmelidir” dedi.


Perşembe 23.9 ° / 12.4 °
Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °