İYİ Parti orman yangınları için meclis araştırması istedi

İYİ Parti, orman yangınlarıyla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi. Araştırma önergesinin gerekçesinde, “İktidar; başta İYİ Parti tarafından olmak üzere her kesimden vatandaşımız tarafından uyarılmasına rağmen, yangı

Güncel 2.04.2022 11:28:00 0
İYİ Parti orman yangınları için meclis araştırması istedi

IYI Parti, orman yanginlariyla ilgili Meclis arastirmasi açilmasini istedi. Arastirma önergesinin gerekçesinde, “Iktidar; basta IYI Parti tarafindan olmak üzere her kesimden vatandasimiz tarafindan uyarilmasina ragmen, yangin söndürme uçaklarinin ve diger ekipmanlarin yetersizligini giderememistir…Yasanilan aymazliklara son verilerek acilen bir komisyon bünyesinde TBMM çatisi altinda çalismalara baslanmalidir” denildi.

IYI Parti, Türkiye’de yasanan orman yanginlarina karsi gerekli önlemlerin alinmamasinin sebeplerinin arastirilmasi, yanginlarinin önlenmesini için çözüm önerilerinin belirlenerek planlama yapilmasi amaciyla Meclis Arastirma önergesi verdi.

IYI Parti Grup Baskanvekili Müsavat Dervisoglu imzasiyla TBMM Baskanligi'na sunulan önergenin gerekçesinde, su görüslere yer verildi:

“TARIM VE ORMAN BAKANLIGI YANGINLARA MÜDAHALE ETMEKTE OLDUKÇA GEÇ VE YETERSIZ KALMISTIR”

“1 Nisan 2022 tarihi itibariyle ülkemizin çesitli yerlerinde orman yanginlari yasanmaktadir. Orman Genel Müdürlügü verilerine göre; Izmir, Bursa, Çanakkale, Bilecik, Kocaeli, Mugla, Sakarya, Hatay ve Balikesir illerimizde orman yanginlari devam etmektedir. Bursa, Çanakkale ve Mugla illerimizdeki yanginlarin kontrol altina alinamadigi yine Orman Genel Müdürlügü’ne ait resmi internet sitesinde görülmektedir.

Ülkemiz, ne yazik ki son yillarda yasanan orman yanginlari nedeniyle ciddi miktarda ormanlik alanini kaybetmistir. Bakanlik tarafindan orman yanginlarina yeterince müdahale edilememistir. Geçtigimiz yilin verilerine bakildiginda Cumhurbaskanligi yillik programina göre 142 bin hektar alan orman, yanginlarindan zarar görmüstür.

“BAKANLIK TEK BIR ANALIZ BILE YAPMADI”

Ancak buna ragmen Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan tek bir yangin analizi dahi yapilamamistir. 28 Temmuz 2021 tarihinde baslayan ve 15'i büyük olmak üzere çikan toplam 299 orman yangini; Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yanginlari olarak nitelendirilmistir. Yasanan bu süreçte Tarim ve Orman Bakanligi yanginlara müdahale etmekte oldukça geç ve yetersiz kalmistir.

“YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI BAKIMSIZ VAZIYETTE HANGARLARDA TUTULDU”

 Bunun sebepleri olarak; bakanliga ait yangin söndürme filosunun olmamasi, bakanliga ait olmayan yangin söndürme uçaklarinin da sayilarinin yetersiz kalmasi ve mevcuttaki uçaklarin ise hangarlarda bakimsiz vaziyette tutulmasi olarak gösterilmistir. Ülkemizin bu konuda tedbirsiz birakilmasi sebebiyle, yasanilan süreçte birçok ülke, yangin söndürme çalismalari için personel ve araç desteginde bulunmustur. 49 ilde yasanmis olan orman yanginlari sonucunda; vatandaslarimiz hayatlarini kaybetmis, yüzbinlerce hektar orman ve yerlesim yeri küle dönmüs ve binlerce hayvan can vermistir.

“YASANILAN AYMAZLIKLARA SON VERILEREK ACILEN BIR KOMISYON BÜNYESINDE TBMM ÇATISI ALTINDA ÇALISMALARA BASLANMALIDIR”

“IYI Parti Grubu tarafindan Türkiye Büyük Millet Meclisi çalismalari kapsaminda orman yanginlarinin yasanmamasi için gerekli önlemlerin alinmasina yönelik birçok arastirma önergesi ve yazili soru önergesi verilmistir. Defalarca uyariya ragmen iktidar tarafindan önergelerimiz dogrultusunda hiçbir önlem alinmamistir. Yasanilan aci tecrübelerden sonra ders almasi beklenen iktidar hiçbir ders almamis ve yine IYI Parti tarafindan uyarilmis, gerekli tedbirleri almaya ve bu konuda acilen adim atmaya çagrilmistir. Gerekli yangin söndürme uçaklari ve envanterlerin temin edilmesine yönelik Plan ve Bütçe Komisyonu’nda vermis oldugumuz önergemiz Cumhur Ittifaki’nin paydaslari tarafindan reddedilmistir. Ne yazik ki iktidar tarafindan gerekli önlemlerin alinmamasi sebebiyle hektarlarca ormanimiz yanmis ve yanmaya devam etmektedir.

Yanginlarda ve dogal afetlerde stratejik eylem planinin olmamasi afetlerin daha çok zarara neden olmasina zemin hazirlamaktadir. Ülkece edinmis oldugumuz tecrübelere ragmen alinmasi gereken tedbirler önceden planlanmamaktadir. Orman yanginlari ve diger dogal afetlerde kullanilacak ekip ve ekipmanlar dogru bir biçimde tanzim ve tayin edilememektedir. Iktidar; basta IYI Parti tarafindan olmak üzere her kesimden vatandasimiz tarafindan uyarilmasina ragmen, yangin söndürme uçaklarinin ve diger ekipmanlarin yetersizligini giderememistir. Bu vahim süreçlerin tekrar yasanmamasi için Bakanlik bünyesinde sabit yangin uçaklari ve gerekli envanter bulunmalidir. Yasanilan aymazliklara son verilerek acilen bir komisyon bünyesinde TBMM çatisi altinda çalismalara baslanmalidir.”


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °