Torba Kanun Teklifi, Plan Ve Bütçe Komisyonu’nda… Cumhurbaşkanlığı Ofislerine 101 Milyon Tl Ödeme Muafiyeti

Hazine taşınmazlarının satışında indirim, vergi kaçakçılığına etkin pişmanlık, bir şirketin itibar, şöhret veya servetine zarar veren habere ceza içeren torba kanun teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komis

Günde 30.03.2022 09:50:23 0
Torba Kanun Teklifi, Plan Ve Bütçe Komisyonu’nda… Cumhurbaşkanlığı Ofislerine 101 Milyon Tl Ödeme Muafiyeti

AKP tarafından geçtiğimiz cuma günü TBMM Başkanlığı’na sunulan torba kanun teklifinin görüşmeleri, bugün 14.30’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı. Yaklaşık 4 buçuk saat süren çalışma sonucunda, teklifin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Yarın 10.30’da teklifin maddeleri üzerinden görüşmeler devam edecek.

Komisyonda muhalefet milletvekilleri tarafından sık sık kanun teklifinin etki analizinin eksiklikleri üzerine vurgu yapıldı.

Kanun teklifi maddeleri üzerine yapılan etki analizinde; 39 maddelik kanun teklifinin 15 maddesinde “hesaplanamamaktadır” veya “etki analizini gerektirecek husus bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı.

Etki analizinde, tahmin yapılabilen maddelerin bütçeye gelir giderleri hakkında ise şu öngörüler yer aldı:

İMALAT VE SANAYİDEKİ VERGİ MÜSTESNASI, 500 MİLYON TL YÜK GETİRİYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi daireleri tarafından imzalanması gereken belgeleri elektronik ortamda imzalaması, mühürlemesi veya onaylaması ile belgelerin imzalanmış, mühürlenmiş veya onaylanmış sayılacak olmasına ilişkin net etki analizinin çıkarılamadığı belirtildi. Ancak, 2019-2021 yıllarında 342,6 milyon kağıt belge düzenlendiği not olarak düşüldü.

Muhtarlara aylık ödeneğin asgari ücret tutarının altında kalması halinde aradaki farkın ayrıca ödenecek olmasına ilişkin düzenleme üzerinde yapılan etki analizinde, bütçeye 236 milyon TL ilave yük geleceği tahmin edildi.

İmalat sanayi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflerin 31 Aralık 2025 tarihine kadar KDV'den müstesna olasına ilişkin etki analizinde, 500 milyon TL gelirden vazgeçileceği tahmini yapıldı.

HAZİNE TAŞINMAZLARINA PEŞİN SATIŞLARDA İNDİRİM YAPILMASI, 1 MİLYAR 650 MİLYON TL GELİR GETİRİYOR

Yapı kayıt belgesi alınan yapıların üzerinde bulunduğu hazine taşınmazlarının satışına ilişkin başvuru süresi uzatılması ve satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde indirim uygulanacak olmasının etki analizi yapıldı. Bu düzenleme kapsamında 15 bin kişinin bulunduğu ve ilk etapta 29 ilde 5 bin hazine taşınmazının satışının yapılacağı ve bu satışlardan yaklaşık 900 milyon TL gelir elde edileceği öngörüldü. Elde edilecek gelirin 225 milyon TL’lik kısmının 2022 yılı içerisine tahsis edileceği ve bu tutarın 56,25 milyon TL’lik kısmının dönüşüm projeleri için özel hesaba aktarılacağı not olarak düşüldü.

Hazine taşınmazlarının doğrudan satışına ve doğrudan satışlarda peşin ödemede yüzde 20 oranında indirim uygulanacak olmasına yönelik düzenleme üzerine yapılan etki analizinde, 412,5 milyon TL’si 2022 yılında olmak üzere toplam 1 milyar 650 milyon TL gelir elde edileceği tahmini yapıldı.

Hazineye ait tarım arazilerinin kullanıcılarına kiralanmasına yönelik düzenleme üzerine yapılan etki analizinde, 150 bin çiftçinin bu düzenlemeden yararlanacağı belirtildi. İlk etapta 50 bin hazine taşınmazının kiralanması ve bu kiralamadan 5 milyon TL gelir elde edilmesinin beklendiği kayıtlara geçti.

2022 ve 2023 yıllarında satılan kamu konutlarından elde edilen gelirlerin genel bütçeye gelir kaydedilmesi ile ilgili düzenleme üzerine yapılan etki analizinde de bu satışlardan yaklaşık 750 milyon TL gelir elde edilmesi tahmini yapıldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİNİN ÖDEME MUAFİYETİ, 101 MİLYON TL YÜK GETİRİYOR

Taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamındaki hizmet alımlarında ek fiyat farkı verilecek olmasına ilişkin düzenleme üzerine yapılan etki analizinde ise öğrenci taşıma işleri için 600 milyon TL, öğle yemeği hizmeti için 265 milyon TL ek fiyat farkı ödemesi yapılacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı ofislerinin kimlik paylaşım sistemi ödemesinden muaf tutulmasına yönelik düzenleme üzerine yapılan etki analizinde 101 milyon TL katılma payı alınmasından vazgeçildiği belirtildi.

2B SATIŞI 150 MİLYON TL GELİR GETİRİYOR

Finans sektöründe faaliyette bulunan bazı kurumlar için kurumlar vergisi oranının kalıcı olarak yüzde 25’e çıkarılması ile 3 milyar TL gelir beklentisi olduğu kayıtlara geçti.

Tarımsal üreticilerin aciz vesikasına bağlanan borçlarına uygulanacak olan faizin esaslarına ilişkin düzenleme ve Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin hazineye ilave faiz ödememesine ilişkin düzenleme toplamına ilişkin yapılan etki analizinde ise “üreticilerin ödeme hususunda kolaylık sağlanarak ilave borç yükünden kurtarılması ve mevcut durumda tahsili pek mümkün görünmeyen 280 milyon TL’lik hazine alacağının tahsis edilmesi amaçlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Üzerinde yerleşim yeri bulunduğu gerekçesiyle orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda hazine adına tescil edilen taşınmazların hak sahiplerine satışı düzenlemesi üzerine yapılan etki analizinde, 150 milyon TL gelir elde edileceği tahmini yapıldı.


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °