Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Müzakerelerin Başlamasından Bu Yana En Anlamlı İlerleme Bugün Kaydedildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya müzakere heyetleri arasında İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan toplantıyla ilgili “Her aşamada taraflar arasında yakınlaşmanın arttığını bugün memnuniyetle görüyoruz. Müz

Günde 29.03.2022 17:33:00 0
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Müzakerelerin Başlamasından Bu Yana En Anlamlı İlerleme Bugün Kaydedildi

Çavusoglu, Ukrayna-Rusya heyetleri arasinda Istanbul Dolmabahçe Sarayi’nda 4.5 saat süren müzakerenin ardindan basin açiklamasi yapti. Kalici bir siyasi çözümün gerekliligine dikkat çeken Davutoglu’nun, açiklamasi söyle:

“BU SÜRECE DESTEK VERMEKTEN BÜYÜK BIR MEMNUNIYET DUYUYORUZ”

“Lavrov ile Kuleba’yi Moskova ve Lviv’de ziyaret ettik. Bugün de her iki tarafin müzakere heyetlerini Istanbul’da bir araya getirdik. Toplantinin açilisinin Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan tarafindan yapilmasi, her iki ülkeye barisin saglanmasina verdigimiz önemin bir göstergesidir. Her asamada taraflar arasinda yakinlasmanin arttigini bugün memnuniyetle görüyoruz ve bu sürece katkida bulunmaktan, destek vermekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

“MÜZAKERELERIN BASLAMASINDAN BU YANA EN ANLAMLI ILERLEME BUGÜN KAYDEDILDI”

Her zaman vurguladigimiz gibi en öncelikli konu bir an önce ateskesin saglanmasi, kalici bir siyasi çözümün önünün açilmasidir. Binlerce insanin ölmesine, milyonlarca insanin yerlerinden edinmesine yol açan bu savas artik durmalidir. Bugün burada gerçeklestirilen toplantida bu konuda bir mesafe kat edildigini görüyoruz. Az önce heyetlerinin açiklamalarini sizler de dinlediniz. Bazi konularda uzlasi ve ortak anlayisa varildi. Müzakerelerin baslamasindan bu yana en anlamli ilerleme bugün kaydedildi. Daha zor meselelerin üst seviyelerde ele alinacagini görüyoruz. Bundan sonraki süreçte her iki ülkenin Disisleri bakanlarinin bir araya gelerek ortak anlayisa son seklinin vermeleri öngörülmektedir. Ardindan her iki ülkenin cumhurbaskanlarinin bir araya gelmeleri gündemdedir.

Antalya’da oldugu gibi taraflarla bugün ayri ayri görüsmeler gerçeklestirdik. Her iki tarafi bir an evvel ateskes saglanmasi konusunda tesvik ettik. Görüsmelerimizde diger hususlarin yani sira insani yardim ve insani koridorlarin açilmasi konulari da ele aldik. Bugüne kadar 16 bin 500’den fazla vatandasimizi Ukrayna’dan tahliye ettik ve gerek kendi vatandaslarimiz gerek üçüncü ülke vatandaslarini tahliyesi için taraflar ile uluslararasi kuruluslar ile es güdümlü çalismamiz sürüyor.

“BUGÜNKÜ GÖRÜSME TÜRKIYE’YE DUYDUKLARI GÜVENIN BIR GÖSTERGESIDIR”

Bölgede mahsur kalan gemilerimizin çikis ve seyri sefer konularini da gündeme getirdik. Bugünkü görüsmeler, önceki görüsmelerde oldugu gibi taraflarin Türkiye’ye duyduklari güvenin bir göstergesidir. Bize duyulan görevin ve sorumlulugumuzun bilincindeyiz. Akan kanin durdurulmasi, ateskesin saglanmasi ve kalici bir barisa ulasilmasi için uluslararasi toplumla es güdüm halinde çabalarimizi sürdürecegiz.”   

 


Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °