Kılıçdaroğlu: Bizler, Altı Lider, Londra’da Bir Avuç Tefeciye Değil, 84 Milyona Hizmet Edeceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ikinci kez çalışma yemeğinde bir araya gelen siyasi parti genel başkanları olarak beş temel mesaj ortaya koyduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, 'Bizler, altı lider, Londra’daki bir avuç tefeciye h

Günde 29.03.2022 16:33:01 0
Kılıçdaroğlu: Bizler, Altı Lider, Londra’da Bir Avuç Tefeciye Değil, 84 Milyona Hizmet Edeceğiz

CHP Lideri Kemal Kiliçdaroglu, partisinin TBMM Grup Toplantisi'nda gündeme iliskin görüslerini açikladi.

Kiliçdaroglu, Türkiye'de bir gida krizinin yasandigini belirtirken, 'Simdi hep beraber yagmur duasina çikar gibi, ‘Allah’im su gemiler, yaglar gelsin de millet yag alsin.’ Böyle bir tablo Türkiye'de yasandi mi? Türkiye bu noktaya nasil geldi? Dua ediyoruz gemiler gelsin diye. Seker karaborsaya düstü. Benim bildigim sekerin kara borsaya düsmesi Ikinci Dünya Harbi’nde olmussa olmustur. Nasil oluyor seker kara borsasi oluyor?' diye sordu. 

Konusmasinda iktidara bes öneri siralayan Kiliçdaroglu, MHP ve AKP seçmenine de 'Benim önerilerimde yanlis varsa açin telefonu, bu öneri yanlistir deyin' diye seslendi. 

Kiliçdaroglu’nun konusmasindan öne çikan basliklar söyle:

“UMUDUMU HER SALI MUTLAKA DILE GETIRIRIM: Hepimiz huzur içinde, beraber, birlikte yasamak istiyoruz. Bayragimizin altinda özgürce yasamak istiyoruz. Hiçbir çocugun yataga aç girmedigi güzel bir Türkiye istiyoruz. Emin olun, her Sali bu umutlarla kürsüye çikiyorum. Bu umudumu her Sali mutlaka dile getiririm. Çünkü buna ihtiyacimiz var. Kucaklasmaya, barismaya, helallesmeye ihtiyacimiz var. Ayrilmaya, kavga etmeye, bölünmeye degil birlikte olmaya ihtiyacimiz var. Birlikte oldugumuz zaman güç olacagiz, sayginligimiz artacak. Bütün hedefim bunun üzerine insa edilmis vaziyette.

TOPLUMUN BÜTÜN KESIMLERI O ALTILI MASADA TEMSIL EDILIYOR: Bu hedef sadece benim hedefim degil. Bu hedef ayni zamanda Türkiye’nin büyük çogunlugunu olusturan Millet Ittifaki’nin da hedefi. Alti lider ikinci kez bir araya geldik. Aslinda toplumun bütün kesimleri orada temsil ediliyor. Siyasal olarak da toplumun bütün kesimleri o altili masada temsil ediliyor.

PARLAMENTOYU YENIDEN HALKIN MECLISI HALINE GETIRMEK ISTIYORUZ: Devletin karar alma mekanizmalarinin bir kisiye teslim edilmesinin getirdigi felaketi, olumsuzlugu hepimiz görüyoruz. Bunu sadece ben degil diger liderler de görüyorlar. Türkiye’nin bu bataktan çikmasi lazim. Türkiye’nin huzur içinde buradan çikmasi lazim. Sadece benim degil Millet Ittifaki’ni olusturan liderlerin de ana hedefi bu. Parlamentoyu islevsiz hale getirdiler ama biz parlamentoyu yeniden halkin Meclis’i haline getirmek istiyoruz. Bir kisinin emir ve talimatiyla hareket eden bir TBMM degil, milletin iradesiyle hareket eden ve milletin sorunlarina çözüm üreten bir parlamentoyu yeniden insa etmek istiyoruz. Kutuplasmayi degil, beraber olmayi, birlikte olmayi hedefliyoruz.

GEÇIS SÜRECININ YOL HARITASINI BELIRLEMEK…: Bir bildiri yayinladik. O bildiride 5 temel mesaj var. Bu 5 temel mesaji sevgili yurttaslarimla paylasmak isterim. Birincisi, güçlendirilmis parlamenter sisteme geçis sürecinin yol haritasini belirlemek üzere bir çalisma grubu olusturduk. Güçlendirilmis parlamenter sistemden neyi anladigimizi anlattik, bununla ilgili metni kamuoyuyla paylastik, bu ülkenin insanlari oturdular, konustular, tartistilar, simdi bu hedeflere hangi yol haritasi ile ulasacagiz bunun çalismasini yapacagiz.

KANUN, ISTEDIGINIZ GIBI DEGISTIRIN, GÖNDERECEGIZ: Ikincisi, birlikteligimizi bozmayi amaçlayan Seçim Kanunu teklifi üzerinde de görüstük. Bugün görüsülecek. O konudaki görüsümüzü, metinden aynen okumak isterim; ‘Milletimizin bilmesini isteriz ki demokratik ilkelere dayanan birlikteligimiz, bu gibi siyasi mühendislik çabalarindan etkilenmeyecektir. Isbirligimizi uyum içinde sürdürmeye kararliyiz.’ Bu önemli bir irade beyani. Yani hangi kanunu getirirlerse getirsin, koltugu korumak için efendim, söyle degisiklik yapalim, böyle degisiklik yapalim… Anlamadiklari bir sey var, bu millet kararini verdi zaten. Bu millet, bütün acilari sinesine çekti zaten. Bu millet, 21’inci yüzyilda açligi, yoksullugu yeniden yasiyor ve yasamaya da devam ediyor. Bu ortami bizim önümüze koyanlari gayet iyi biliyor. Sizi gönderecek kardesim. Iradesiyle sizi gönderecek. Sandikta, demokratik yollarla sizi gönderecek. Kanun, istediginiz gibi degistirin, gönderecegiz. Türkiye’nin huzura, beraberlige, birlige ihtiyaci var.

SANDIK, SEÇIM GÜVENLIGINI SAGLAYACAGIZ: Öte yandan, hangi sartlarda olursa olsun milli iradeyi parlamentoya tam olarak yansitmak üzere seçim güvenligini saglamak amaciyla bir çalisma grubu daha olusturduk. Bunlarin ne yapacagini biliyoruz. Her türlü dalavere, üç kâgit bunlarin isi. Bunlari da biliyoruz. Bizim görevimiz de mademki bunlari biliyoruz, önlemini alacagiz. Alti lider bu konuda anlastik. Sandik, seçim güvenligini saglayacagiz.

UMUTLARIMIZ VE INANCIMIZ SORUNLARI ASACAKTIR: Dördüncü konu; su çagriyi yaptik. Buradan tüm vatandaslarimiza seslenmek istiyoruz. Bizler Türkiye’yi karanlik günlerden çikartma kararliligi içerisindeyiz. Umutlarimiz ve gelecege olan inancimiz Türkiye’nin sorunlarindan çok daha büyüktür diyoruz. Umutlarimiz ve inancimiz sorunlari asacaktir.

HIÇBIRIMIZ ADALETSIZLIGI SAVUNMADIK, ADALETSIZLIGI SAVUNANLARIN DA YANINDA OLMADIK: Besincisi, hedefimiz istisare ile derin sorunlarimiza son vermek ve her bir vatandasimizi insan onuruna yarasir ve refah standardina ulastirmaktir. Temel hedefimiz de bu zaten. Bizim hiçbirimizin bireysel bir beklentisi yok. Bizim beklentimiz vatandasin huzur içinde yasamasi. Biz devletin hazinesine el uzatma gibi bir niyet asla ve asla tasimadik ve tasimiyoruz. Ama devletin hazinesine el uzatanlari da oturup hep birlikte hesabini soracagiz, milletin iradesi ile. Hiçbirimiz adaletsizligi savunmadik, adaletsizligi savunanlarin da yaninda olmadik. Hiçbirimiz tüyü bitmemis yetimin hakkini yemedik, tüyü bitmemis yetimin hakkini yedirmemeye de kararliyiz.

LONDRA’DAKI BIR AVUÇ TEFECIYE HIZMET ETMEYECEGIZ: Bizler, alti lider, Londra’daki bir avuç tefeciye hizmet etmeyecegiz. Bizim hizmet edecegimiz tek alan var, TBMM’nin hedefiyle, amaciyla 84 milyona hizmet etmektir. 84 milyona hizmet edecegiz. Alti liderin ortaya koydugu gerçek bu, hedef bu. Insallah daha güzel bir süreci hep beraber yasayacagiz.

BAKAN ONAYLAMAZSA ISLERINE SON VERILIYOR: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi'ndan bir grup arkadasimiz ulastilar. Ek ders karsiligi çalisanlar bunlar. Aslinda öyle ders falan yok ama bunlar bu isim adi altinda görev yapiyorlar. Bunlarin içinde sosyologlar, ögretmenler, psikologlar, hemsireler var. Diger memurlar gibi görev yapiyorlar. Is güvenlikleri yok. Bakan onaylamazsa islerine son veriliyor. Kadrolu çalisanlarla ayni görevi yapiyorsunuz ama güvenceniz yok bunun düzelmesi lazim.

21’INCI YÜZ YILIN ÇAGDAS KÖLESI GIBI ÇALISTIRIYORLAR: Tam zamanli çalisiyorlar. Yillik izinleri, analik, süt, evlilik izinleri yok. Izin haklari öyle bir noktadaki dogum yapiyorsa bir kadin isine son veriliyor. Ayni sürede çalisiyorlar, ayni isleri yapiyorlar aldiklari aylik son derece düsük. Kadrolu personelle birlikte bunlar da sahaya çikiyorlar. Onlar yolluk aliyorlar, bunlara yolluk verilmiyor. Bunlari 21’inci yüz yilin çagdas kölesi gibi çalistiriyorlar. Dramatik olan, bunun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi içerisinde olmasi. Aile Bakanligi aileyi korumuyor. Hiç meraklanmayin az kaldi sandik gelecek. Ayni isi yapiyorsaniz ayni ayligi alacaksiniz.

DEVLETI YÖNETENLER, DEVLETI ADALETLE YÖNETSINLER: Bunlarin sosyal devletten de haberi yok. Devletin sosyal olmasi gerektigini, devletin fakir fukaraya yardim etmesi gerektigini, gelir dagiliminin dengeli olmasi gerektigini, hiçbir çocugun yataga aç girmemesi gerektigini devleti yönetenlerin bilmesi gerekiyor. Devleti yönetenler, devleti adaletle yönetsinler. Geliri hakça bölüssünler. Kimseyi aç ve açikta birakmasinlar. Issizlige mahkum etmesinler kimseyi.

ÖNERILERIMDE YANLIS VARSA AÇIN TELEFONU ‘BU ÖNERI YANLISTIR’ DEYIN: Hep diyorlar ya, 'CHP hep elestiriyor hiç öneri getirmiyor' diye. Bu sefer bes tavsiyem olacak. Türkiye Cumhuriyeti'ni tek bir kisi yönetiyor. TBMM, mahkemeler dahil hiçbir kurumun esamisi okunmuyor. Bütün yetkiler bir kiside toplanmis. Ve o kisi Türkiye’yi bir sorunlar yumagi içine sürükledi. Bugün bu sorunu hep beraber yasiyoruz. Nasil çikacagiz? Bes tavsiyem olacak. AK Parti’ye, MHP’ye oy veren kardeslerim, size de özellikle sesleniyorum. Benim önerilerimde yanlis varsa açin telefonu, bu öneri yanlistir deyin.

DEVLET MACERA ILE YÖNETILMEZ: Birinci tavsiyem su; maceraci para ve kur politikalarindan vazgeçin. Devlet macera ile yönetilmez. Ben dolari su kadar yaptim, ben kuru söyle yaptim. Bu anlayisla devlet yönetilmez. Devlet, akil, bilgi, birikim, liyakatle yönetilir. Siz devletin Merkez Bankasi'na arkeolog atarsaniz, o devlette liyakat yok demektir.

LAF ARAMIZDA DAMAT YENI BIR KITAP ÇIKARMIS: 128 milyar dolar gitti, nereye gitti bilen yok. Laf aramizda damat yeni bir kitap çikarmis. Baktim kitaba, ‘128 milyar dolar var mi?’ Tik yok. O kitapta da tik yok. Hala nereye gittigini kimse bilmiyor. Maceracilik budur, bedeli agirdir. 128 milyar dolar buharlasacak ya. Dile kolay ya. Yeni bir Türkiye insa edersiniz 128 milyar dolarla. Eylül ayinda dolar 8 liraydi simdi 15 liraya dayandi. Maceraci, öngörüsüz politika sizi buraya getirir.

EKSI 45.3 MILYAR DOLAR MERKEZ BANKASI’NIN REZERVI: Merkez Bankasi’nin kasasina baktim bu sabah, tekrar. 18 Mart itibariyle Merkez Bankasi’nin sahip oldugu bir senti bile yok. Borç paralar var. Eksi 45,3 milyar dolar Merkez Bankasi’nin rezervi. Maceraci bir politika ile devleti yönetmeye kalkarsaniz para kur politikasini bunun üzerine insa ederseniz bunun kaybi agir olur.

LAF ARAMIZDA BAHÇELI'NIN HIÇ AGRINA GITMIYOR: Simdi borç para almak için Körfez ülkelerine tura çikiyoruz. Yalvariyor, yakariyoruz. Bogun egiyoruz. Ikiye katlaniyoruz. ‘Ne olursun, bana borç para ver’ diye. Milli Kurtulus Savasi'ni veren bir ülkenin yönetimi borç para için gidip boyun eger mi, gerdan kirar mi? Benim agrima gidiyor. Laf aramizda Bahçeli'nin hiç agrina gitmiyor. Düsünebiliyor musunuz? Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yasiyoruz, kendi vatandasimizdan dolarla borçlaniyoruz. Çünkü vatandas bana güvenmiyor. Maceraci para politikasinin Türkiye’yi getirdigi hal budur. Benim bu tavsiyemde yanlislik, kusur, eksiklik varsa; rahatlikla söyleyebilirler. Cesaret ederlerse televizyona çikmaya da hazirim. Millet de bizi dinler. Cesaret eder mi edemezler.

KUR KORUMALI MEVDUATA DERHAL SON VERIN: Ikinci tavsiyem, kur korumali mevduata derhal son verin. Ya Türkiye'yi felakete sürüklüyorsunuz. Akilla, mantikla bagdasir bir uygulama degildir. Fakirden alip zengine veriyorsunuz. Dövizi sabit tutamiyorsun. Kur korumali mevduata, 3 ay için ödenen faiz yüzde 17,75. Devletin kesesinden çikan, bankalar hariç onlara ayrica veriyoruz. Yillik yüzde 92.

YÜZDE 92 FAIZIN NERESINDE DIN VAR, IMAN VAR, KUR’AN VAR KARDESIM?: Simdi ben AK Parti’li kardeslerime sunu sormaz miyim? Nas dediler, din dediler Kuran dediler iman dediler. Peki yüzde 92 faizin neresinde din var, iman var, Kuran var kardesim? Neresinde? Faiz veriyorsunuz yüzde 92.0 vergi, vergi almiyorsunuz. Beyefendi çikmis, çocuk bezinden vergiyi indiriyorum diyor. Çocuk bezinden indirdin, asil bunlardan indireceksin. Asil bunlardan vergi alacaksin. Yüzde 92 faiz veriyorsun, bir de diyorsun senden vergi almayacagim. Faizi nereden ödüyorsun? Çocuk bezi, simit alan, çay içen, dolmusa, minibüse binen insanlarin ödedikleri vergileri alip bir avuç kisiye veriyorsun. B u mudur adalet ya? Ben hakli miyim, haksiz miyim? Ben AK Partililere ve MHP'lilere sormak isterim, onlarin yöneticilerine, onlarin bakanlarina sormak isterim. Yüzde 92 faiz veriyorsunuz, nas diyordunuz. Ne oldu da nas birdenbire pas oldu?

PANDEMI DÖNEMINDE YAPTIKLARI KARSILIKSIZ YARDIMI VERGILIYORLAR: Daha dramatik olani pandemi döneminde çiftçilere karsiliksiz para verdiler, hepimiz de alkisladik. Küçük para verdiler. Simdi pandemi döneminde yaptiklari karsiliksiz yardimi vergiliyorlar. Karsiliksiz yardim aldiniz bunun vergisini vereceksiniz. Yüzde 92 faiz alan hiç vergi ödemeyecek. Yetimin hakkini korumak istiyorsan yüzde 92 faiz verdigin adamin gelirini vergileyeceksin. Üstelik daha agir vergileyeceksin. Emek mi harcadi, çaba mi gösterdi, alin teri mi döktü, topragi mi ekti, esnaf dükkanini mi açti, lokantasini mi çalistirdi? Hayir elinde bir bardak viski kösesine oturmus, keyfi yerinde. Bankaya veriyor parayi yüzde 92 faiz aliyor, üstelik dolar, faiz garantili. Krallar gibi yasiyor. Hizmet eden kim? Din, iman edebiyati yapan kisi de ona hizmet ediyor. Agirima giden bu.

HER SEYI BEN MI KONUSMAK ZORUNDAYIM?: Bu ülkenin ilahiyatçilarina da sesleniyorum. Her seyi ben mi konusmak zorundayim? Sizin konusmaya hakkiniz var. Niye konusmuyorsunuz kardesim? Niye sessizliginizi koruyorsunuz? Fakirden alip tefeciye hizmet eden bir uygulama yanlistir. Tavsiyem süratli bir sekilde bunu düzeltsinler.

VALLAHI DE KAPI GIBI DURURUZ: Üçüncü tavsiyem; Hazine'yi ölçüsüz yük altina sokan Kamu-Özel Isbirligi (KÖI) tam bir soygun düzeni. Derhal bunu Türk lirasina çevir kardesim. Zorlaniyorsan çikip sunu dersin, ‘ben bunu yapiyorum CHP de benim arkamda duracak.’ Vallahi de kapi gibi dururuz. Çünkü biz ‘besli çeteye’ degil, 84 milyona hizmet etmek istiyoruz. Sen kararini 84 milyondan yana al sana her türlü destegi veririz.

BAHÇELI'NIN AGRINA GITMIYOR BUNLAR: Dördüncü tavsiyem; Allah askina Katar askindan derhal vazgeçin. Katar, Tank-Palet'i istedi onu verdin. Katar tank üretse, deriz ki onlarin teknoloji bilgileri yeterli, bizde de gelip tank üretecekler. Adamlarin tank üretmeleri mümkün degil ama ordudan alip verdiniz. 2018'de tankimiz olacakti, 2022 ortada tank yok. Milli ordumuza yapilmis en büyük ihanettir. Arsalar, araziler verdiler. Bir devlet bu kadar pazarlanir mi? Burasi ticarethane mi? Burasi milli bir devlet. Bahçeli'nin agrina gitmiyor bunlar. Benim milliyetçilik anlayisim onunki gibi degil. Bu ülkenin çikarlari üzerine benim milliyetçiligim var. Irkçilik baglaminda degil.

2,5 MILYON KÜÇÜKBASI KATAR’A GÖNDERDINIZ, UCUZ ET YESINLER DIYE: Borsa Istanbul'u da Katar'a verdiler. Son iki ay içinde 2,5 milyon küçükbas hayvani uçaklarla Katar'a ihraç ettiler. 2,5 milyon Katar’a gönderdiniz, ucuz et yesinler diye. Bize gelince yüzde 48 ete zam yaptilar. Adana'da bin 500 kasap kepenk indirdi ve eylem yapti. Seslerini kestiler, televizyonlar bile dogru dürüst vermedi. Öyle bir tabloyla karsi karsiyayiz ki kirmizi etle ilgili TÜIK kamuoyuna açiklama yapar. Son 25 aydir TÜIK kirmizi et ile ilgili hiçbir bilgi vermiyor.

DUA EDIYORUZ GEMILER GELSIN DIYE: Besinci tavsiyem; tarimda ve enerjide Türkiye'yi disa bagimli hale getirdiler. Simdi hep beraber yagmur duasina çikar gibi, ‘Allah’im su gemiler, yaglar gelsin de millet yag alsin.’ Böyle bir tablo Türkiye'de yasandi mi? Türkiye bu noktaya nasil geldi? Dua ediyoruz gemiler gelsin diye. Seker karaborsaya düstü. Benim bildigim sekerin kara borsaya düsmesi Ikinci Dünya Harbi’nde, olmussa olmustur. Nasil oluyor seker kara borsasi oluyor? Çiftçiye 211 milyar lira alacagini ödeyeceksin kardesim.

DIYARBAKIR, BATMAN, MARDIN, SIIRT VE SIRNAK'A ÇIFTÇILERE ELEKTRIGI TAMAMEN BEDAVA VERECEGIZ: Sanliurfa'da gittim ve dedim ki 'Türkiye’yi enerji bagimliligindan kurtaracagiz. Buraya günes tarlalari olusturacagiz, çiftçilere de elektrigi bedava verecegiz' dedim. Hala sözümün arkasindayim. Diyarbakir, Batman, Mardin, Siirt ve Sirnak'a çiftçilere Allah nasip ederse iktidar oldugumuzda elektrigi tamamen bedava verecegiz.”


Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °