Boğaziçili Akademisyenler, Üniversitedeki Kadrolaşmaya Karşı Yargıya Başvuracaklarını Açıkladı

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, yayınladıkları ortak açıklamada, üniversitelerindeki liyakate dayalı istihdam sisteminin ağır bir kadrolaşma tehdidi altında olduğunu vurguladı. Akademisyenler, üniversitedeki liyakatten yoksun atama

Güncel 28.03.2022 20:44:50 0
Boğaziçili Akademisyenler, Üniversitedeki Kadrolaşmaya Karşı Yargıya Başvuracaklarını Açıkladı

Bogaziçi Üniversitesi'nin 29 bölüm ve 3 enstitüsünde görevli akademisyenler bugün ortak bir yazili açiklama yapti. Yeni kurulan hukuk fakültesi ile iletisim fakültesi disindaki tüm fakültelerden akademisyenlerin imzasini tasiyan açiklamada, seffafliktan yoksun, liyakat ve birimlerin akademik özerklikleri dikkate alinmadan yapilan atamalarin kabul edilemez oldugu belirtildi. Bogaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin bu atamalara dair tüm hukuki yollara basvurulacagi kaydedilen açiklama söyle:

“LIYAKAT PRENSIBINE SADIK KALMA ZORUNLULUGU VARDIR: Bogaziçi Üniversitesi’nin liyakate dayali istihdam sistemi agir bir kadrolasma tehdidi altindadir. 51 yillik saygin bir kamu üniversitesi olarak temel önceliklerimizden biri, dünyanin ve ülkemizin önde gelen egitim ve arastirma kurumlarinda doktora ve/veya doktora sonrasi çalismalarini tamamlamis en nitelikli genç bilim insanlarini üniversitemizin bünyesine katmak olmustur. Üniversitemizde senatomuzun belirledigi ‘Bogaziçi Üniversitesi Ögretim Üyeleri Atama ve Yükseltme Esaslari’ çerçevesinde bu konudaki en büyük akademik sorumluluk enstitü/bölüm/anabilim dallarina aittir. Ancak birimlerin, istihdam süreçlerinin her asamasinda açik olma, liyakat prensibine sadik kalma ve adaylar arasindan ortak kararla ve seffaf bir sekilde seçim yapma zorunlulugu vardir.

HUKUKI YOLLARA BASVURACAGIZ: Bu zorunluluk, basvurularin en yaygin sekilde duyurulmasi, nitelikli adaylarin hiçbir ayrimciliga ya da kayirmaciliga ugramadan sadece egitim-ögretim ve arastirma faaliyeti, potansiyeli ve etigi üzerinden seffaf bir sekilde incelenmesi anlamina gelir. Üniversitemizde birimler ve kurullar tarafindan titizlikle uygulanan bu süreçler akademik yetkinlige sahip kadrolariyla iyi egitim veren nitelikli bir arastirma üniversitesi olma özelligimizi koruyabilmemiz için elzemdir. Bu nedenle asagida isimleri bulunan bölüm ve enstitüler olarak, üniversitemizin birim ve kurullarinda degerlendirilmeden, liyakat ve seffaflik prensipleri ile birimlerin akademik özerklikleri dikkate alinmadan yapilan atamalarin kabul edilemeyecegini ve gerekli tüm hukuki yollara basvurulacagini belirtmek isteriz.”

306'NCI KEZ REKTÖRLÜGE SIRT DÖNDÜLER

Bu arada, Bogaziçi Üniversitesi akademisyenleri, bugün öglen rektörlüge karsi sirt dönme eylemini 449'uncu kez yapti. Bogaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Inci tarafindan görevine son verilen ve daha sonra mahkeme karariyla üniversiteye geri dönen Bati Dilleri ve Edebiyatlari Bölümü ögretim görevlisi ve belgesel sinemaci Can Candan da eylemin çekimini yapti.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °