İçişleri Bakanlığı’ndan Valiliklere Afet Uyarısı

İçişleri Bakanlığı, valilikleri sel, taşkın, heyelan, kaya düşmesi ve çığ konusunda uyardı. Bakanlık yazısında, karların erimesiyle meydana gelebilecek muhtemel afet ve acil durumların öncesinde hazırlıklı olunmasını istedi.

Günde 28.03.2022 13:35:28 0
İçişleri Bakanlığı’ndan Valiliklere Afet Uyarısı

Içisleri Bakanligi, valilikleri sel, taskin, heyelan, kaya düsmesi ve çig konusunda uyardi.  Bakanlik yazisinda, karlarin erimesiyle meydana gelebilecek muhtemel afet ve acil durumlarin öncesinde hazirlikli olunmasini istedi.

Içisleri Bakanligi, 81 il valiligine yazi göndererek sel, taskin, heyelan, kaya düsmesi ve çig olaylarina karsi uyarilarda bulunarak alinacak önlemlere dikkat çekti. Bakanliktan valiliklere gönderilen yazida, ülke genelinde son aylarda etkili olan yogun kar yagislarinin, ilkbahar mevsiminde havalarin isinmasi ile birlikte daglarin zirvesinde ve yamaçlarda biriken karlarin ani ve hizli erimesiyle akarsularin debilerinde artis olabilecegi belirtildi. Bunun sonucunda sel/taskin, heyelan, kaya düsmesi ve çig olaylarinin tetiklenebilecegi afet ve acil durum olaylarinin yasanabilecegine dikkat çekildi.

Karlarin erimesiyle meydana gelebilecek muhtemel afet ve acil durumlarin öncesinde hazirlikli olunmasi istenirken, alinacak önlemler de su sekilde siralandi:

  •  Tüm illerde, merkez ve kirsal mahalleler/köyler ile orman alanlarini kapsayacak sekilde il genelinde duyarli ve tehlikeli bölgelerin tespit edilerek, bu yerlere yönelik alinacak önlemler belirlenecek.
  •  Riskli tespit edilen yerlerde ilgili kurum, kurulus, belediye, muhtar, köy koruyuculari ve vatandaslar muhtemel tehlikeler hakkinda bilgilendirilecek.
  •  Güneye bakan yamaçlarda yer alan yerlesim yerlerinde; çig, su baskini ve heyelan riski diger alanlara göre daha fazla olacagindan bu bölgelerde ikamet eden vatandaslar daha dikkatli olmalari hususunda uyarilacak.
  •  Dogu Karadeniz ve Dogu Anadolu illerinde kaya temelin derin ve egimin oldugu alanlarda ikamet eden vatandaslar, risklere karsi uyarilirken, ikamet ettikleri bölgenin zemininde/topraginda olusan çatlak, toprak yarilmasi gibi hareketleri ivedi sekilde AFAD’a bildirmeleri istenecek.
  •  Egitim/ögretim kurumlari, turizm merkezleri, karayollari, köprü ve viyadükler, menfezler, enerji ve haberlesme nakil hatlari gibi kritik tesis ve altyapilarin bulundugu yerlerin tehlike degerlendirmeleri sorumlu birimler tarafindan yapilarak, gerekli tedbirlerin alinmasi saglanacak.
  •  Belirlenen tehlikelerin gerçeklesmesi durumunda hizmetine ihtiyaç duyulabilecek ve müdahale için yeterli ekipmana sahip kamu kurum kuruluslari, özel sektör ve sivil toplum kuruluslarinin tasit, is makinasi, makine, donanimi ile ilgili personelinin belirlenerek, Afet Yönetimi Karar Destek Sistemine veri girisi bu ay sonuna kadar tamamlanacak.
  •  Afet ve acil durumlarda müdahale hizmetleri Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeligine ve Türkiye Afet Müdahale Planina göre yürütülecek. Ayrica Çig Tehlikesine Maruz Kalmasi muhtemel yerlesim birimi bulunan Illerde, Içisleri Bakanliginca yayinlanan ‘Çig Önlemleri ve Müdahale Faaliyetleri Genelgesi’ne uygun hareket edilecek.”

Çarşamba 22.6 ° / 13.3 °
Perşembe 23.9 ° / 12.4 °
Cuma 26.5 ° / 14.3 °