AKP'den yeni torba kanun teklifi: Şirket itibarını sarsan habere 3 yıla kadar hapis

AKP yeni bir torba kanun teklifini TBMM'ye sundu. Teklif, şirket itibarını sarsan habere 3 yıla kadar hapis cezasını içeriyor.

Günde 26.03.2022 08:09:13 0
AKP

AKP yeni bir torba kanun teklifini TBMM'ye sundu. Teklif; muhtar maaslarinin artirilmasi, 2/B arazilerinin satisi, özel hastanelerde çalisan hekimlerin vergilendirilmesi, döviz bürolarinin kurumlar vergisinin yüzde 5 artirilmasi, yasak siteye verilen reklamin bedelinin vergide gider olarak gösterilmemesi ve finans sirketinin söhretine basin yoluyla zarar verenlerin 3 yila kadar hapisle cezalandirilmasina kadar birçok alanda önemli düzenleme ve cezalar içeriyor.

AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’nin hazirladigi ve toplam 85 AKP milletvekilinin imzasi bulunan torba kanun teklifi bugün TBMM Baskanligi’na sunuldu. Toplam 39 maddeden olusan, “Hazineye Ait Tasinmaz Mallarin Degerlendirilmesi ve Katma Deger Vergisi Kanununda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun ile Bazi Kanunlarda ve 375 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi” birçok kesimi etkileyecek önemli düzenlemeler içeriyor.

HEKIMLERE YENI VERGI

Teklife göre, bir veya birden fazla özel saglik kurulusu ile sözlesme düzenleyerek çalisan hekimlerin serbest meslek erbabi olarak kabul edilmesi ve kazançlarinin serbest meslek kazanci hükümlerine göre vergilendirilecek. Ücretli olarak çalisan hekimlerin gelirleri ise önceden oldugu gibi ücret hükümlerine göre vergilendirilmeye devam edilecek.

VERGI SUÇLARINDA ETKIN PISMANLIK

Vergi Usul Kanunu’nda yapilacak degisiklikle vergi kaçakçiligi suçlarina yönelik olarak da “etkin pismanlik” benzeri bir düzenleme getirilecek. Kaçakçilik suçlari da zincirleme suç kapsamina alinarak, cezai yaptirimi artirilacak.

TAKIPTEKI VERGIDE YARIYA KADAR INDIRIM

Verginin zamaninda ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde teblig edilen oran, gecikme faizi ve gecikme zamminin tamami ile kesilen cezalarin yarisi ve buna isabet eden gecikme zamminin; sorusturma evresinde ödenmesi halinde verilecek ceza yari oraninda, kovusturma evresinde hüküm verilinceye kadar ödenmesi halinde ise verilecek ceza üçte bir oraninda indirilecek. Teblig edilen vergi ve vergi aslina bagli olarak kesilen cezanin bulunmadigi durumlarda ise verilecek ceza yari oraninda indirilecek. Ceza indiriminden faydalanabilmek için vergi mahkemesinde dava açilmamasi, açilmissa feragat edilmesi, kanun yollarina basvurulmamasi veya basvurulmussa vazgeçilmesi sarti aranacak.

MUHTAR MAASLARI ASGARI ÜCRETE ÇEKILECEK

Teklifle muhtar maaslarina da beklenen düzenleme yapilirken, muhtar ödeneklerinin net asgari ücret seviyesine çikarilmasi saglanacak.

AKP, muhtar maaslarini yilbasinda gündeme getirmis 3 aydir maaslarinda düzenleme yapilmamasi muhalefet tarafindan elestiri konusu olmustu.

KIMLIK VE ADRES SORGUSU PARAYLA YAPILACAK

Ayrica; Içisleri Bakanligi Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü bünyesinde yürütülen Kimlik Paylasimi Sistemi’nde (KPS) yer alan bilgiler, genel yönetim kapsamindaki kamu idareleri disindaki kamu kurum ve kuruluslari ve tüzel kisilerle paylasilmasi karsiliginda sorgu veya dönen kayit basina katilma payi alinacak. Cumhurbaskanligi ofisleri KPS ödemesinden muaf olacak.

YASAK SITEYE REKLAM ENGELI

Hakkinda reklam yasagi karari verilmis olmasina ragmen, bu web sitelerine reklam vermeye devam eden sirketler, bu harcamalarini kurumlar vergisi ödemelerinde vergi matrahinin hesaplanmasinda gider olarak gösteremeyecek.

FINANS SIRKETI “ITIBARINI SARSAN” HABERE 1-3 YIL ARASI HAPIS CEZASI

6361 sayili Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Sirketleri Kanunu’na tabi sirketler hakkinda; basin yoluyla sirket itibarini kirabilecek, söhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olan ya da bu yolla asilsiz haber yapana 1 yildan 3 yila kadar hapis cezasi ve bin günden iki bin güne kadar adli para cezasi verilecek. Bu durum özel veya kamusal zarar dogurursa verilecek cezada 1/6 oraninda artirim da yapilacak.

BANKA VE DÖVIZ BÜROLARININ KURUMLAR VERGISI ARTACAK

Bankalar, elektronik ödeme ve para kuruluslari, yetkili döviz müesseseleri, varlik yönetim sirketleri ile sigorta ve reasürans ile emeklilik sirketlerinin 2022 yili vergilendirme dönemine ait kurum kazançlarina iliskin kurumlar vergisi 5 puan artirilarak yüzde 25 olarak uygulanacak.

“VERGIYE GÖNÜLLÜ UYUM” IÇIN KAMU SPOTU HAZIRLANACAK

Ekonomideki kayit disiligin azaltilmasi ve önlenmesi, “mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunun saglanmasi ve vergi bilincinin olusturulmasi” amaciyla radyo ve televizyonlarda kamu spotu yayinlanacak.

ORMAN KANUNU ILE 2/B SATISI YAPILACAK

Üzerinde yerlesim yeri bulundugu gerekçesiyle orman sinirlari disina çikartilarak tapuda Hazine adina tescil edilen tasinmazlardan; kadastrosu yapilarak, 2/B alanlarinda kalanlarin satisi kiyas yoluyla hak sahiplerine dogrudan satilacak.

EVIM MAGDURLARINA DÜZENLEME

Ev almak için sirketlere para yatirip magdur olanlar da teklifte yer alacak. Tasfiye edilen Tasarruf Finansman Sirketlerinin tasarruf dönemi müsterilerinin magduriyetlerinin giderilmesine yönelik düzenleme yapilacak.

HAZINE TASINMAZLARINA PESIN SATISLARDA INDIRIM

Teklif; hazine tasinmazlarinin dogrudan satisina yönelik düzenlemeler de içeriyor. Hazine tasinmazlarinin pesin satisinda indirim uygulanmasi öngörülüyor. Düzenleme ile Hazine'ye ait tarim arazilerinin kullanicilarina kiralanabilmesinin önü açiliyor. 2022 ve 2023 yillarinda satilan kamu konutlarindan elde edilen gelirlerin genel bütçeye gelir kaydedilecek.

YABANCIYA GAYRIMENKULDE 3 YILLIK SÜRE

Yabancilara istisna kapsaminda teslim edilen konut veya is yerinin bir yil içerisinde elden çikarilmasi halinde istisnadan faydalanilamayacagina iliskin düzenlemede degisiklik yapilarak elde tutma süresi 3 yila çikarilacak. Imalat sanayine yönelik yatirim tesvik belgesi kapsaminda yapilan yatirimlara iliskin insaat isleri nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen katma deger vergisinin talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade edilmesine imkan veren düzenleme, istisna uygulamasina çevriliyor ve süresi 31 Aralik 2025 tarihine uzatilacak.

 

kaynak:gerçekgündem


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °