Altı muhalefet lideri ikinci kez buluşuyor: İşte masadaki 3 konu

6 muhalefet lideri 1.5 ayın ardından ikinci kez buluşacak. 27 Mart Pazar günü DEVA Partisi Genel Merkezi’nde yapılması planlanan çalışma yemeğinde, masada 3 konunun yer alması bekleniyor.

Günde 25.03.2022 10:34:09 0
Altı muhalefet lideri ikinci kez buluşuyor: İşte masadaki 3 konu

6 muhalefet partisi lideri, DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan’in ev sahipliginde ikinci defa bir çalisma yemeginde bir araya gelecek. Ahlatlibel’de yapilan ilk görüsmeden yaklasik 1.5 ay sonra gerçeklesecek ikinci bulusmada masada “Parlamenter sisteme geçis sürecinin yol haritasi”, “Olasi bir ittifakin ilke ve degerleri” ile “Seçim sonrasi uygulanacak politikalar konusunda üzerinde çalisilacak konular”in olmasi bekleniyor.

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, Saadet Partisi Genel Baskani Temel Karamollaoglu, Demokrat Parti Genel Baskani Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu ve DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan 12 Subat’ta Çankaya Belediyesi’nin Ahlatlibel tesislerinde bir araya gelmis, yaklasik 5 saat süren görüsmede Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ne nokta koyarak metnin 28 Subat’ta açiklanmasi karari almisti. Görüsmeden sonra yapilan açiklamaya göre liderler ayrica 'güçlendirilmis parlamenter sistem'e geçis sürecinin yol haritasi ve seçimlerden sonra uygulanmaya baslanacak politikalar konusunda ortak çalisma yapilacak konu basliklarinin belirlenmesinde uzlasmisti.

Görüsmenin ardindan planlandigi gibi Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Mutabakat Metni 6 partinin genel baskaninin katiligi bir programla 28 Subat’ta kamuoyuna açiklandi. Ardindan 27 Mart’ta yapilacak ikinci bulusma için hazirliklar basladi.

BABACAN 3 GÜNDEM ÖNERISI GÖTÜRDÜ

“2. Liderler Bulusmasi”na ev sahipligi yapacak olan DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan görüsme öncesi 5 genel baskani ayri ayri ziyaret ederek toplantinin gündemine dair görüs aliverisinde bulundu.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nin edindigi bilgiye göre, Babacan’in sundugu taslak gündemde “Parlamenter sisteme geçis sürecinin yol haritasi”, “Olasi bir ittifakin ilke ve degerleri ne olmali?” ve “Seçim sonrasi uygulanacak politikalar kapsaminda ele alinacak tematik konular ne olmali?” basliklari yer aldi.

3 BASLIKTA KOMISYONLAR KURULABILIR

Geçis sürecinin yol haritasi 'güçlendirilmis parlamenter sistem' konusunda uzlasan partilerin seçimi kazanmalari durumunda parlamenter sisteme geçis takvimini, Cumhurbaskani'nin geçis süricinde ülkeyi nasil yönetecegi, yetkilerini nasil kullanacagi, bu yetkileri kullanirken kendisini destekleyen partilerin iradesini hangi metotlarla yönetim sürecine katacagi gibi basliklari içeriyor. 6 liderin bulusmasi her ne kadar “ittifak” olarak yorumlansa da henüz ittifakin adi da yapisi da konusulmus degil. Olasi bir ittifakin ilke ve degerleriyle ilgili çalisma kapsaminda da kurulacak ittifakin yapisi, mekanizmalarinin da yer alacagi ilke ve degerler üzerinde de konusulup uzlasilmasi gerekiyor. Ayrica seçime dogru giderken basta ekonomi olmak üzere dis politika, sosyal politika gibi belirlenen bazi temel konularda ortak hedef ve ilkeleri içeren tematik çalismalar yapilmasi öneriliyor.

Liderler bu gündem önerilerinde anlasmalari durumunda, söz konusu 3 baslikla ilgili çalisma baslatilmasi talimati verecek. Bu çerçevede partiler görevlendirmeler yapacak, çalisma komisyonlari olusacak.

SEÇIM KANUNU KONUSULACAK MI?

6 liderin bulusmasinda AK Parti ve MHP’nin hazirladigi seçim kanunu teklifinin resmi gündem basliklari arasinda yer almasi beklenmiyor. Liderlerin konuyla ilgili degerlendirme yapabilecegi konusulurken bu konunun kanun Meclis’ten geçtikten sonra ele alinacagi ifade ediliyor. Kaynaklar, “Teklifin Meclis’ten nasil çikacaginin görülmesi gerek. Son hali görülmeyen bir düzenlemeyi konusmak dogru olmaz. Aylarca barajin yüzde 7’ye düsürülmesi gündemdi. Ancak teklif ittifak sürprizi ile geldi. Son dakika Meclis Genel Kurulu’nda da önergelerle degisiklik yapilmasi mümkün. O nedenle teklifin nasil yasalasacagini görmek gerek” degerlendirmesinde bulundu.

ORTAK CUMHURBASKANI ADAYI GÜNDEME GELIR MI?

Muhalefet liderlerinin ilk bulusmasinda Cumhurbaskani adayinin gündeme gelmedigi, sadece “bu konuyu degerlendirmek için erken oldugu” görüsünde uzlasildigi ifade edilmisti. Ortak Cumhurbaskani adayi konusunda genel bir egilim olsa da liderlerin bu konuyu daha ilerideki bulusmalarda ele alabilecegi ifade ediliyor.

BULUSMA DEVA PARTISI GENEL MERKEZINDE OLACAK

6 muhalefet lideri 12 Subat’taki ilk bulusmasini Çankaya Belediyesi’nin Ahlatlibel tesislerinde gerçeklestirdi. DEVA Partisi Genel Baskani Babacan’in ev sahipligi yapacagi ikinci bulusma için otel, restoran gibi farkli seçenekler degerlendirildikten sonra en son DEVA Partisi’nin Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki Genel Merkez binasinda karar kilindi. Yemekli bulusma için DEVA Partisi genel merkezindeki genis bir toplanti salonunun kullanilmasi bekleniyor.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °