NATO, nükleer saldırıya karşı harekete geçti: Ukrayna'ya acil ekipman yardımı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında birinci ay dolarken, NATO liderleri Brüksel'de bir araya geldi. Liderler toplantının ardından ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının küresel güvenliği tehdit ettiği

Dünya 24.03.2022 18:28:38 0
NATO, nükleer saldırıya karşı harekete geçti: Ukrayna

Rusya-Ukrayna savasi gündemi ile toplanan NATO Olaganüstü Liderler Zirvesi bugün Brüksel'de basladi. Liderler basina kapali gerçeklestirdikleri toplanti sonrasi ortak bir bildiri yayinladi.

Zirve açilisinda konusan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilarinin sonuçlarini ele alinacagini, Çin'in bu krizdeki rolünün tartisilacagini ve NATO'nun savunmasini güçlendirmek için atacagi adimlar hakkinda yeni kararlar alinacagini belirtmisti.

Stoltenberg, zirvede alinacak kararlar arasinda Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da 4 yeni NATO savas grubu ilan edilmesi, NATO'nun tüm kara, deniz, hava ve uzay alanlarinda durusunu güçlendirmesi, Ukrayna'ya ek destek saglanmasi ve Rusya’nin saldirilari nedeniyle risk altindaki müttefik ülkelere destegin artirilmasi kararlarinin bulundugunu ifade etmisti.

'ÇIN'IN AÇIKLAMALARINDAN ENDISE DUYUYORUZ'

Toplantinin ardindan yayinlanan ortak bildiride, 'Çin de dahil olmak üzere tüm devletleri, BM Sarti'nda yer alan egemenlik ve toprak bütünlügü ilkeleri de dahil olmak üzere uluslararasi düzeni korumaya, Rusya'nin savas çabalarini desteklemekten kaçinmaya ve Rusya'nin yaptirimlari delmesine yardimci olacak herhangi bir eylemden kaçinmaya çagiriyoruz. Çinli yetkililerinin son zamanlarda yaptigi açiklamalardan endise duyuyoruz ve Çin'i, Kremlin'in özellikle savas ve NATO hakkindaki yanlis söylemlerini büyütmeye son vermeye, çatismaya barisçil bir çözüm bulmaya davet ediyoruz' denildi.

'NÜKLEER SALDIRILARDAN KORUMAK IÇIN EKIPMAN DESTEGI SAGLAYACAGIZ'

Stoltenberg, Ukrayna zirvesinin ardindan su açiklamalarda bulundu:

“NATO liderleri Ukrayna’ya daha fazla destek vermeye karar verdi. NATO kimyasal, biyolojik ve nükleer tehditlerden korumak için Ukrayna’ya ekipman saglayacak.

Kimyasal silahlarin herhangi bir sekilde kullanimi çatismanin dogasini tamamen degistirir. Bunun genis çapli sonuçlari olacaktir. Bu hem Ukrayna halkini etkileyecek hem de bölgedeki NATO ülkelerini tehdit edecek duruma yol açacaktir.

Kimyasallarin çevreye yayilmasi tehlikesi ortaya çikacaktir. Rusya’nin geçmiste Suriye’de kimyasal silahlar kullanilmasina destek oldugunu da biliyoruz.

Yüksek teyakkuz durumunda ekipman ve tedarikle Ukrayna'ya destek olacagiz. Daha fazla uçagimiz olacak havada. Tasiyici savas ürünlerimiz olacak ve muharip birimlerimiz de daimi olarak varligini sürdürecek.

'ASKERI TEÇHIZAT VE SIBER GÜVENLIK EKIPMANI YARDIMLARIMIZ DA OLACAK'

NATO olarak, toplu bir savunma ve esgüdüm içerisinde olacagiz. Ukrayna'ya daha fazla destek veriyor olacagiz. Önemli askeri teçhizat, askeri ve finansal yardimlarimiz da olacak. Siber güvenlik ekipmanimiz Ukrayna'yi destekleyecek. Kararliligimiz devam ediyor.

Su noktada mutabikiz: Gürcistan Bosna Hersek caydiricilik savunmamiza destek olacak. Müttefik liderler Çin'e çagrida bulundu: Rus isgaline ekonomik desteklerini kesmesi lazim, baski kurmasi lazim ve derhal barisçil çözüm destegini sunmasi lazim. Belarus da ayni sekilde. Savas demek daha fazla bedel demek. NATO liderleri gayretlerini artiracak. Savunma bütçesini artiracak. Savunma harcamalarina yönelik çok ciddi bir artirim olacak.

'ÇIN RUSYA'YI DESTEKLEMEMELI'

Soru cevap kisminda 'Çin'in Rusya'ya askeri destek kisminda olursa NATO ne yapar?' sorusuna Stoltenberg 'NATO müttefikleri farkli çerçevelerde Rusya'ya bagimliligini Çin'e mesajimiz su bu acimasiz savasi kinasinlar ve Rusya'yi desteklemesinler. Askeri ve ekonomik destek olmasin' dedi.

'Polonya yönetimi görüsmelere katildi mi? Ukrayna'da baris gücü yerlestirme konusunda karara varildi mi?' sorusuna Stoltenberg 'Birlik içinde durus sergilemeli ve Ukrayna'ya destek olmaliyiz. Bu çatisma topyekün bir savasa da dönüsmesin. Bu zaten sahaya birlik konuslandirmayacagimiz manasina geliyor. Böyle yaparsak çatismaya tamamen müdahil olmus oluruz' dedi.

'UKRAYNA NÜKLEER TEHDITLERE KARSI KENDINI KORUYABILSIN DIYE DESTEKLER OLACAK'

Kimyasal tehdit konusundaki soruya ise Stoltenberg 'Uluslararasi hukukun açik ihlali manasina gelir. Genis kapsamli sonuçlari olur bu çok tehlikeli olur. Ukrayna halkini etkiler ancak ayni zamanda NATO ülkelerinde yasayan insanlari da etkiler. Bu savasin derhal bitmesi lazim. Ukrayna nükleer tehditlere karsi kendini koruyabilsin diye destekler olacak.' dedi.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °