EPDK: Fatura Borcu Olan Şehit Aileleri ve 65 Yaş Üstü Tüketicilerin Doğal Gazı 3 Ay Kesilemeyecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), fatura borcu olan şehit aileleri ile 65 yaş üstü ve cihaza bağlı tüketicilerin doğal gazının 3 ay boyunca kesilemeyeceğini açıkladı. Bu abonelerin faturalarının 4 aya kadar taksitlendirilebileceğ

Günde 24.03.2022 18:12:11 0
EPDK: Fatura Borcu Olan Şehit Aileleri ve 65 Yaş Üstü Tüketicilerin Doğal Gazı 3 Ay Kesilemeyecek

EPDK'den yapilan açiklamada, dogal gaz faturalari ve aboneliklere iliskin bazi düzenlemeler yapildigi bildirildi. Açiklamada, yeni düzenlemelerle tüketici haklarinin güçlendirilerek ödeme kolayliklarinin saglanmasi, müsteri hizmet kalitesinin artirilmasi ve iç tesisat islemlerine yönelik iyilestirmelerle magduriyetlerin giderilmesinin hedeflendigi belirtildi.

ABONE BAGLANTI BEDELI KREDI KARTINA EN AZ 3 TAKSIT YAPILABILECEK

Düzenlemeye göre, abone baglanti bedelinin taksitli olmasini talep eden müsterilere abone baglanti bedeli kredi kartina en az 3 taksit yapilabilecek. Dagitim sirketi taksit sayisini artirabilecek.

GÜVENCE BEDELI 6 ESIT TAKSIDE BÖLÜNEBILECEK

Abone güvence bedelinin taksitli olmasini talep eden müsterilere de güvence bedeli vade farksiz en az 6 esit taksit yapilacak.

65 YAS ÜSTÜ TÜKETICILERIN GAZI 3 AY KESILMEYECEK

65 yas üstü tüketiciler, hayati risk tasiyacak sekilde sürekli cihaza bagli sekilde yasayan bireylerin ikamet ettikleri adreslerdeki tüketiciler, sehit aileleri ve muharip/malul gazi tüketicilerin bir abonelige ait faturalarinin yil içerisinde en az 3 dönem ödenmemesi halinde gaz arzi durdurulabilecek. Bu tüketicilerin ödenmemis borçlari için taksitlendirme talep edilmesi halinde, dagitim sirketi tarafindan taksitlendirme süresi 4 ay olacak sekilde yapilacak. Dagitim sirketleri tarafindan engelli ve 65 yas üstü tüketicilerin müsteri hizmeti merkezlerine erisiminin kolaylastirilmasi için gerekli düzenlemelerin yapilmasi ve çagri merkezine ulasimlarinda ve taleplerinin karsilanmasinda öncelik taninmasi saglanacak.

TÜKETIM SORGULAMASI YAPABILECEKLERI BIR SISTEM KURULACAK

Dagitim sirketleri, internet sitelerinde müsterilerin tahmini fatura hesaplamasi ve asgari son 3 yila iliskin tüketim sorgulamasi yapabilecekleri bir sistem kuracak. Bu sistemin tüketicilerin mobil, sabit ve elektronik iletisim bilgilerini ve fatura bildirim tercihlerini güncellemelerine imkan verecek sekilde tasarlanmasi saglanacak. Tüketicilerin erisebilmeleri için faturalandirmaya esas olarak kullanilan verilerin son 5 yili kapsayacak sekilde internet sitelerinde yayinlanma zorunlulugu getirilecek.

FATURALARA ITIRAZ HAKKI SÜRESI 1 YILA UZATILDI

Tüketicilerin dogal gaz faturalarina itiraz etmeleri durumunda, itiraza konu dönemdeki elektrik ve su faturalarinin dikkate alinarak düzeltme yapilabilmesinin önü açilacak. Faturanin son ödeme tarihine kadar olan faturaya itiraz hakki süresi müsteriler lehine olacak sekilde uzatildi ve teblig tarihinden itibaren 1 yillik süre olarak yeniden düzenlendi. Böylece tüketiciler bu süre zarfinda faturaya itiraz hakkini kullanabilecek. Dagitim sirketinin kendi hatasindan kaynaklanan eksik faturalandirma halinde hesaplamalara konu edebilecegi süre, geriye dönük olarak 1 yildan fazla olamayacak.

MÜSTERI ADRESTE YOKSA KISA MESAJLA BILGI VERILMESI ZORUNLU OLACAK

Müsterinin adresinde bulunmadigi durumlarda sayaçla ilgili dagitim sirketi tarafindan yapilan islemler hakkinda adrese bildirim birakilmasinin yani sira müsterinin sistemde kayitli telefonuna kisa mesajla bilgi verilmesi zorunlu tutulacak. Dagitim sirketleri, tüketicilerin yaptiklari basvurular göz önünde bulundurularak internet sitesinde ‘Sikça Sorulan Sorular’ bölümü olusturacak ve tüketim faturalarinin, güvence bedelinin ve abone baglanti bedelinin hesaplanabilecegi modüller olusturacak.

BELLI MIKTARIN ALTINDA GELEN FATURA ÖDENMESE DE 3 AY SÜREYLE GAZ KESILEMEYECEK

Ayrica, dagitim sirketi tarafindan müsterilerin ödenmemis faturalara esas tüketim miktarinin hesaplanan karsiliginin sayaç açma-kapama bedelinin 3 katini geçmemesi halinde gaz arzi durdurulamayacak. Ancak, söz konusu faturanin 3 ay süreyle ödenmemesi halinde miktara bakilmaksizin dogal gaz kesilerek hizmet durdurulabilecek.

ABONE BAGLANTI BEDELININ IADESI 5 IS GÜNÜ IÇERISINDE YAPILACAK

Baglanti basvurusunda bulunan kisinin abone baglanti bedelinin iadesini talep etmesi halinde, dogal gaz servis hattinin yapimina baslanmamis olmasi kaydiyla baglanti bedeli dagitim sirketi tarafindan 5 is günü içerisinde iade edilecek.

SAYAÇ OKUMA SÜRELERI GEÇIRILIRSE TUTAR TAKSITLENDIRILECEK

Herhangi bir gerekçeyle ilk okuma ve son okuma arasindaki sayaç okuma süresinin mevzuatta belirtilen sürenin altinda kalmasi halinde fatura ödeme süresi asgari 25 gün olarak uygulanacak, ilk okuma ve son okuma arasindaki sayaç okuma süresinin mevzuatta belirtilen sürenin üzerinde olmasi durumunda ise tüketim tutarina en az 2 esit taksit yapilacak. Kurulun uygun görmesi ve tüketicinin rizasinin alinmasi kaydiyla, dagitim sirketleri alternatif okuma, tahakkuk ve ödeme yöntemleri uygulayabilecek. Bu yöntemler için tüketiciler mecbur tutulamayacak ve talepte bulunan müsteriler için sabit aylik ödeme sistemine geçilebilmesi mümkün olacak. Dogal gaz baglanti basvurusunda bulunan tüketiciler uzaktan iletisim araçlariyla mesafeli sözlesme yapabilecek.

MÜSTERI MAGDURIYETI ÖNLENECEK

Müsteriler ve iç tesisat firmalari arasinda yasanan sorunlarin ve magduriyetlerinin önüne geçilebilmesi amaciyla dagitim sirketleri tarafindan belirlenen asgari hükümleri içeren iç tesisat örnek sözlesmesi ve sigorta poliçesi, dagitim sirketinin internet sitesinde yer alacak. Iç tesisati yapacak firmanin sigortaya iliskin sorumluluklarini iç tesisat projesinin dagitim sirketinin onayina sunulmasindan önce yerine getirmesi zorunlu olacak. Iç tesisat imalati sirasinda yasanabilecek sorunlarin müsteri magduriyetine neden olmamasi için sigortanin imalat süresini kapsamasi mecburi olacak.

YAKICI CIHAZ DEGISIM FORMU DOLDURULARAK DEGISIM YAPILABILECEK

Yakici cihaz degisimlerinde yakici cihazin tipinde, yerlesiminde veya kapasitesinde degisiklik olmamasi halinde müsterilerin proje çizim maliyetinin ortadan kaldirilmasi amaciyla proje tadilati olmadan sadece yakici cihaz degisim formu doldurularak degisim yapilmasinin da önü açildi. Tüketicilerin bilgilendirilmesi ve sikayetlerinin azaltilmasi amaciyla dagitim sirketlerinden tüketicilerin proje sunum, onay ve gaz açim islemlerine ait süreçleri takip edebilmesine imkan saglayacak sistemi internet sitelerinde kurmalari istenecek.

PERFORMANS DEGERLENDIRME TABLOSU DAGITIM SIRKETLERINCE YAYINLANACAK

Islerini daha iyi yapan sertifikali firmalarin tüketiciler tarafindan tercih edilebilmesi ve hizmet kalitesinin artirilmasi için bu firmalarin son 6 aylik performans degerlendirme tablosu dagitim sirketleri tarafindan yayinlanacak.???????

 


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °