Boğaziçi Davasında Duruşma Salonuna Çevik Kuvvet Girdi, CHP Milletvekilleri Polis İle Avukatlar Arasında Etten Duvar Oluşturdu

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rektör atamalarına karşı protestolarda gözaltına alınarak haklarında 5 yıl 3 aydan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 14 öğrencinin yargılandığı davada, sanık avukatlarından Ömer Kavili, d

Asayiş 21.03.2022 19:07:00 0
Boğaziçi Davasında Duruşma Salonuna Çevik Kuvvet Girdi, CHP Milletvekilleri Polis İle Avukatlar Arasında Etten Duvar Oluşturdu

Bogaziçi protestolari kapsaminda gözaltina alinan ve aralarinda Rektör Naci Inci’nin makam aracinin üstüne çiktiklari iddiasiyla 90 gün tutuklu kalan Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen’in de bulundugu 14 ögrencinin yargilandigi davaya Istanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün devam edildi. Durusmaya bazi saniklar ile avukatlari katildi. Durusmayi, CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Yunus Emre, Ali Mahir Basarir ve CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu ile Insan haklarindan Sorumlu Il Baskan Yardimcisi Burkay Düzce ve Bologna Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Antonio Fraticelli de izledi.

SANIK AVUKATI DURUSMANIN ERTELENMESINI ISTEDI

Sanik avukatlarindan Ömer Kavili, usule iliskin beyanda bulunmak için söz aldi. Kavili, davanin taraflar arasinda cereyan ettigini söyleyerek, müstekinin de durusmaya getirilmesi gerektigini, ancak mahkemenin kisiye özel durusma yaptigini söyleyerek durusmanin ertelenmesini istedi.

GÜVENLIK ÇAGIRAN HÂKIM ITIRAZLAR ÜZERINE SAVCIYLA SALONU TERK ETTI

Mahkeme hakiminin talebe iliskin ara karar olusturmadan sanik savunmalarini almak istemesi üzerine avukat Kavili itiraz etti. Hâkim ise sanik savunmalarindan sonra degerlendirme yapacagini söyledi. Kavili yine itiraz edince hâkim, durusma düzenini bozdugu gerekçesiyle Kavili'nin durusmadan çikarilmasina karar vererek durusma salonuna güvenlik görevlilerini çagirdi. Güvenlik görevlilerinin durusma salonuna gelmesi üzerine CHP milletvekilleri itiraz edip, görevlilerin bunu yapma yetkilerinin olmadigini söyledi. Diger avukatlarin da bu duruma tepki göstermesi üzerine hâkim ile durusma savcisi mahkemeyi terk etti. 

MAHKEME SALONUNA ÇEVIK KUVVET

Hâkim ile savcinin durusma salonundan çikmasi üzerine mahkeme salonuna adliye polis ile çevik kuvvet polisleri girdi. Mahkeme önünde de güvenlik görevlisi ve polis sayisi artirildi. Avukatlar durusma salonundan zorla çikarilmaya çalisildi. Baro adina durusmayi takip eden bir avukatin kolundan tutarak çeken polis memuruna milletvekilleri araya girerek tepki gösterdi. Milletvekilleri, avukatlarla polisler arasinda etten duvar olusturdu.

ÇOK SAYIDA MILLETVEKILI DURUSMA SALONUNA GELDI

Bunlarin yasandigi sirada, Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi’nde bugün yapilan Gezi Davasi durusmasini izlemek üzere adliyede bulunan TIP Genel Baskani Erkan Bas ve Istanbul Milletvekili Ahmet Sik, HDP Istanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ile diger milletvekilleri de davayi izlemeye geldi.

MILLETVEKILLERI ÇEMBER ÇOLUSTURDU

Polis memurlari, avukatlardan durusma salonunu bosaltmalarini tekrar istedi. Avukatlar, bunun hukuksuz oldugunu ve böyle bir yetkileri olmadigini söyledi. Avukat Kavili, bu sirada tutanak tutarak durusma salonunda okudu. Adliye güvenliginin Kavili’nin tutanagi okumasina engel olmaya çalismasi nedeniyle milletvekilleri, Kavili’nin etrafinda çember olusturdu. Avukat Kavili, bu sayede tutanagi okumayi bitirip durusma salonundan çikti.

HÂKIM TÜM AVUKATLARIN VE IZLEYICILERIN ÇIKARILMASINI ISTEDI

Avukat Kavili’nin durusma salonundan çikmasi üzerine hâkim, durusma salonuna tekrar döndü. Hâkim, önceki ara kararin icrasi sirasinda bu karara engel olarak durusma salonu düzenini bozan diger avukatlar ile izleyicilerin de salondan çikarilmasina ve ifadesi alinmamis iki saniga da avukat tayin edilmesine karar verildigini açikladi. Müvekkillerine yeni avukat atanmasi kararina tepki gösteren avukatlar, hâkimin avukati azledemeyecegini, böyle bir kararin verilemeyecegini söyledi.

HÂKIM YENIDEN DURUSMA SALONUNU TERK ETTI, ARA KARARI MÜBASIR AÇIKLADI

Avukatlarin bu karara tepki göstermeleri üzerine hâkim, durusma salonunu yeniden terk etti. Mübasir, avukatlara, durusmaya ara verildigini, durusmanin baslama saatinde ifadesi alinmayan iki sanigin durusmada hazir olmamasi halinde haklarinda yakalama karari verilecegini söyledi. Avukatlar ile milletvekilleri, mübasire hangi sifatla bu karari teblig ettigini sordu. Mübasir ise hâkimin bu karari teblig etmesini istedigini söyledi.

MILLETVEKILLERI ILE GÜVENLIK GÖREVLILERI ARASINDA ARBEDE YASANDI

Sanik avukatlari, karari hâkim degil, mübasirin açiklamis olmasini da tutanak altina aldi. Aranin ardindan durusma salonunun kapilari açilmadi. Mahkeme salonuna alinmayan avukatlar ve milletvekilleri, bunun hukuka aykiri oldugunu söyledi. Milletvekilleri, kapi önünde bekleyen güvenlik görevlilerine tepki gösterdi. Güvenlik görevlileri ile milletvekilleri arasinda arbede yasandi. Avukatlar ise durusma salonunun kapali olan kapisina vurarak bu durumu protesto etti.

AVUKATLAR TUTANAK TUTTU

Avukatlar, durusma salonuna alinmamalari üzerine mahkemenin bu tavrini tutanak altina aldi.

'MILLETVEKILLERI ETTEN DUVAR ÖRMESEYDI AVUKATLARI YAKA PAÇA ATIYORLARDI'

Gezi Davasi durusmasinin ardindan yapilan basin açiklamasinda konusan Özgür Özel, Bogaziçi ögrencilerinin yargilandigi davada yasananlarla ilgili sunlari söylemisti:

“Ikinci bir dava, Bogaziçi davasidir. Bugün oradaydik. Maalesef Bogaziçi davasinda ögrencileri savunan avukatlarla önce özel güvenlik… Ona itiraz ettik, ‘Hukuksuz emir’ dedik, onlari çikardik. Polise kanunsuz emir verdiler. Milletvekilleri etten duvar örmeseydi polisler avukatlari yaka paça disari atiyorlardi. Ögrencilerin hepsi hakkinda yurt disi çikis yasagi var. Bir tanesi Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nden, digeri Cern’den kabul almis. Türkiye'nin bu yastaki en zeki, dahi fizikçileri kayyuma karsi sirtlarini döndüler diye, kayyuma karsi eylem yaptilar diye bütün dünyanin gitmek istedigi o iki en üst düzey egitim yerine Vedat'i ve Kaan'i yollamayan bir zihniyet.”


Perşembe 17.8 ° / 7.6 °
Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °