Çiftlik Bank'ın Kurucusu Mehmet Aydın: Yaklaşık 10 Milyon Dolarlık Mal Varlığıma Uruguay ve Paraguay’da El Konuldu

Brezilya'dan Türkiye’ye getirilen ağabeyi Fatih Aydın'la birlikte tutuklu olarak yargılanan Çiftlik Bank’ın 'Tosuncuk' lakaplı kurucusu Mehmet Aydın, Paraguay ve Uruguay'da yaklaşık 10 milyon dolarlık mal varlığına el konulduğunu söyle

Asayiş 2.03.2022 18:00:57 0
Çiftlik Bank

Çiftlik Bank davasının tutuklu sanığı Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın ile 20 kişinin yargılanmasına bugün Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Tutuklu sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlanırken tutuksuz sanıklar Cafer Çolak ve Cudi Cumhur Yurdakul ve avukatlar duruşmada hazır bulundu.

Tutuklu sanık Mehmet Aydın, savunmasında, daha önce iletişime geçtiği mağdurlara Türkiye’deki mal varlıklarının yetersiz kalması halinde Uruguay’daki mal varlıklarını da satacağını söylediğini aktardı. Aydın, adli emanette olan yaklaşık 20 bilgisayarında müştekilerle yapılan konuşma kayıtlarının bulunduğunu ve söz konusu kayıtların incelenmesini istedi.

“300 MİLYON LİRA GERİ ÖDEME YAPTIM”

Mehmet Aydın, 'Yaklaşık 10 milyon dolarlık mal varlığıma Uruguay ve Paraguay’da el konuldu. El koyma işlemlerine karşı Interpol tarafından arandığım için herhangi bir başvuruda bulunamadım. Ben Papara üzerinden mağdurlara yaklaşık 300 milyon lira geri ödemede bulundum. Bunun da değerlendirilmesini talep ediyorum' diye konuştu.

'FORMALİTEDEN ORTAK OLDUM, YETKİM YOKTU”

Mehmet Aydın’ın ağabeyi tutuklu sanık Fatih Aydın ise 'Ben, kardeşimin teklifi üzerine şarküteride kendi aracımla 6 ay kadar çalıştım. Daha sonra şarküteri devredildiği için ayrıldım. Sonra bana Kıbrıs’ta şirket kuracağını söyledi. Formaliteden ortak oldum. Herhangi bir müdürlük veya yetkim yoktu. Suçsuzum, tahliyemi talep ediyorum. Ayrıca bazı sanıklar, aleyhimde, beraber çalıştığımı söylemişler. Bu beyanları kabul etmiyorum. Ben sadece 4-5 gün yardımcı oldum, sürekli çalışmadım' dedi.

“MÜFETTİŞLERE YARDIM ETTİM, BU DİKKATE ALINSIN”

Tutuksuz sanıklardan Cudi Cumhur Yurdakul da şirketteki en kıdemli yazılımcının kendisi olduğunu ve soruşturma sırasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerine yardım ettiğini söyleyerek, bunların dikkate alınmasını talep etti. Sanık Cafer Çolak, şirkette herhangi bir görevi veya yetkisi olmadığını öne sürdü.

DOSYA BİLİRKİŞİYE GİDECEK

Mahkeme heyeti, iddianameye konu şirketlerin el konulduğu zamanki borç-alacak durumu ve şu anki borç-alacak durumunun incelenmesi için yeminli mali müşavir, muhasebeci ve bankacıdan oluşacak üç kişilik bilirkişi heyetinin rapor hazırlamasına karar verdi. Mahkeme, Mehmet Aydın ve Fatih Aydın’ın tutukluluk halinin devamına hükmederek eksikliklerin giderilmesi için davayı erteledi.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °