Ahmet Davutoğlu: ABD tehdit eder ancak yaptırım uygulamaz

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Rusya-Ukrayna krizine dair açıklamalarda bulundu.. Davutoğlu, ABD'nin Ukrayna'yı takip eden Rusya'yı tehdit etmesi hakkında ''ABD tehdit eder ama yaptırım uygulamaz'' değerlendirmesinde bulundu.

Günde 25.02.2022 10:59:41 0
Ahmet Davutoğlu: ABD tehdit eder ancak yaptırım uygulamaz

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, tüm dünyanın dikkat kesildiği Rusya'nın Ukrayna işgali hakkında konuştu.

FOX TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına katılan Davutoğlu, ABD'nin Ukrayna'yı işgal eden Rusya'yı tehdit etmesi hakkında ''ABD tehdit eder ama yaptırım uygulamaz'' değerlendirmesinde bulundu.

''ABD TEHDİT EDER AMA YAPTIRIM UYGULAMAZ''

Davutoğlu, şunları söyledi:

Rusya, Sovyetler Birliği'nin devamı olarak kabul edildi. Ukrayna'nın aksine yeni bir devlet olarak kabul edilmedi. 2008 yılında Bükreş'te yapılan NATO zirvesinde hepimiz bulunduk. Bu tarihten dört ay sonra Rusya, Gürcistan'a girdi. Biz o dönem son derece etkili bir diplomasi takip ettik. Sayın Erdoğan ve sayın Gül iktidardaydı. Ben de başdanışmandım. Biz o dönem Montrö'ya uyma garantisi vermiştik. Rusya'ya verilen sistem bu olmuştu. ABD her zaman tehdit eder ancak yaptırım uygulamaz. Bugün de aynı politikayı izliyorlar. Bize göre Ukrayna'nın bağımsızlığı önemli.

''YA KRİZİ ÖNGÖREMEDİ YA DA KRİZİ ÖNEMSEMEDİ''

Joe Biden yönetimindeki ABD'nin yaptığı hata şu ki Ukrayna'ya fiili bir güç konulmadı. Biden'in açıklamalarını gören Ukrayna halkı endişe içerisine girmiştir. Toprak bütünlüğünden bahsediyoruz. Ateşkesin anlamı taraflar bir tarafa çekilmeleri ve bir sonraki savaşı beklemeleridir. Kriz yaza kadar devam ederse büyük zarar görürüz. 2008 NATO zirvesini yaşadım. Arkasını fiili bir güç koymadığınız süreci başlatmamanız gerekir. Güvenlik Zirvesi Dışişleri Bakanı olmadan yapılmaz. Yapılması gerekenleri dün anlattım. 12 Maddelik çözüm önerisi yazdım.

Kurumlarımız ellerinden geleni yapıyor. Ama her bir kurum siyasi talimat bekler, şuan da da bu bekleniyor ve bir gecikme söz konusu. Sayın Erdoğan Afrika'ya gittiği gün ben Ukrayna krizine dair video mesaj yayınladım. Biz krize dair çağrıda bulunurken Erdoğan seyahat etti. Ya bu krizi öngöremedi ya da krizi önemsemedi. Montrö tarihimizin en önemli anlaşmalarından biridir.

''MONTRÖ BİZİM İÇİN BİR EMNİYET SİBOBUDUR''

Montrö bizim için bir emniyet sibobudur. Montrö müzakerelerini açmaktan daha tehlikeli bir şey yoktur. Türkiye açısından bu çok tehlikeli bir durum olur. Bizi Osmanlıcılıkla suçladılar. Rusya'nın bir sonraki adımı Moldovya'ya olacaktır. Azerbaycan'ın kurtarılması konusunda tam destek verdik. Rusların Karabağ'da gücü yoktu. Ermenistan'da vardı. Bütün bu krizler çıktığında Karadeniz'de Montrö'nün önemi artacak.

''CUMHUR İTTİFAKI'NDA ÇATLAK VAR''

Cumhur İttifak'ında çatlak var. Doğu Perinçek Rusya'yı savunuyor, Devlet Bahçeli ise Ukrayna'yı savunuyor. Sayın Bahçeli'nin öfkeyle konuşuyor. Sorunu da bu. Biraz Erol Güngör, Mevlana okusun. Bahçeli açık şekilde beni tehdit ediyor ve Erdoğan bu tehdit konusunda sessiz kalıyor ''Davutoğlu, bu devlete hizmet etmiş bir isim. Onunla böyle konuşamazsın'' diyebilirdi. Yarın öteki gün bana saldırılırsa bunun sorumlusu kim olacak? Bahçeli bana ''Serok Ahmet'' diyor. Bana ''Yörük Ahmet'' diyenler de var. Ben bundan gocunmam.

''6 LİDERİN OLDUĞU MASA BENİ ÜMİTLENDİRİYOR''

28 Şubat kararları 1999 seçimleri sonrasında kurulan koalisyon hükümetleri döneminde de uygulandı. Sayın Bahçeli istediği zaman geçmiş günlerini unutuyor. İstediği zaman hatırlıyor. Sayın Erdoğan'a idam sehpası attığı günleri unutuyor. 6 Liderin olduğu masa beni ümitlendiriyor. Keşke sayın Erdoğan'da bu masayı kurabilse. 15 Temmuz sonrasında ya da pandemi günlerinde keşke bu masayı o kursaydı. Sayın Erdoğan ve Bahçeli'ye kötü bir haberim var. İnsanları kutuplaştırarak oy kazanma dönemi artık bitti. Kriz anlarında bu masa kendi kitle tabanlarıyla krizi çözer. Kimse başörtüsünü artık yasaklayamaz. Rahmetli Necmettin Erbakan benim için çok önemli bir isim.


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °