VAR sonrasında FIFA'dan yeni hamle: SAOT

Yeşil sahalardaki tartışmaları en aza indirmek isteyen FIFA, VAR sonrasında yeni bir teknolojiyi daha hayata geçirmeyi planlıyor. BAE'deki Kulüpler Dünya Kupası'nda denenen SAOT isimli yeni sistemle hataların en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Spor 10.02.2022 18:05:43 0
VAR sonrasında FIFA

FIFA, futbol sahalarındaki tartışmaları en aza indirmek için çalışmalara devam ediyor. Bu doğrultuda adımlar atan yetkililer, 2018 Dünya Kupasıyla beraber resmiyet kazanan Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasından sonra yeni bir teknolojiyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Daha önce Arap Kupası'nda denenen yarı otomatik ofsayt sistemi adı verilen SAOT sistemi, şimdi de Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen Kulüpler Dünya Kupası'nda deneniyor.

OFSAYT HATALARI MİNİMUMA ÇEKİLECEK

Sistemin ortaya koyduğu performanstan olumlu sonuç alınması halinde uygulama, Katar'da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası'nda da kullanılacak. Gol çizgisi teknolojisine benzer bir yapıya sahip olan SAOT sisteminde, kamera pozisyona göre hareket ettiriliyor. Bu yöntemin sonucunda ofsayt kararlarıyla ilgili hataların en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Yapay zekanın sahadaki tüm oyuncuları takip etmesi sayesinde çalışan SAOT sistemi, hızlıca pozisyonun üç boyutlu modelini oluşturuyor ve böylelikle sistem, kameralardan ve sensör teknolojisinden gelen izleme verilerini kullanarak topa vurma anının doğruluğunu iyileştiriyor. Böylece uygulama, ofsayt için 3 saniye gibi kısa bir sürede sonuç verebiliyor.

Tüm büyük yerel liglerde kullanılan mevcut ofsayt teknolojisinin 2023-24 sezonunda yenisiyle değiştirilmesi planlanıyor.


Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °