TL dönüşüm hesaplarında Merkez Bankası'na faiz yetkisi

Resmi Gazete yayımlanan kararla birlikte, Dövize Endeksli Mevduatlarla ilgili iki yeni düzenleme getirildi. Türk Lirasına dönüşüm hesaplarında TCMB'ye faiz yetkisi verildi. Resmi Gazete'de yayımlanan diğer düzenlemede ise, yurt dışında ya?

Günde 1.02.2022 10:42:20 0
TL dönüşüm hesaplarında Merkez Bankası

Resmi Gazete'de Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi hakkında Tebliğ yayımlandı.

Tebliğ'de 'Merkez Bankası, bankanın mevduat hesabına uygulayacağı azami faiz oranını belirlemeye yetkilidir' ifadelerine yer verildi. Ayrı bir tebliğle de yurt dışında yaşayan vatandaşların dövizleri ise Merkez Bankası tarafından satın alınarak, Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesabına aktarılması hükme bağlandı.

Altın hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesine ilişkin yayımlanan Tebliğ'de de Merkez Bankası'nın, bankanın mevduat hesabına uygulayacağı azami faiz oranını belirlemeye yetkili olduğu belirtildi.

GURBETÇİLER İÇİN YUVAM HESABI

YUVAM hesabıyla ilgili ise ayrı bir tebliğ yayınlandı. Buna göre, YUVAM hesaplarının vadeleri Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenecek. Aynı şekilde dönüştürülen döviz kurları üzerinden anaparasına ve vade gruplarına göre sağlanacak ilave getiri oranları da Merkez Bankası tarafından belirlenecek.

Vade sonunda hesap sahibinin vade sonu kuru üzerinden hesaplanan döviz bazında anaparası ile Merkez Bankasınca sağlanacak ilave getiri tutarı toplamını elde etmesi esas olacak. Katılma hesaplarında ise katılım bankacılığı esasları geçerli olacak.

Vade sonu kurunun dönüşüm kurundan yüksek olması ve kur farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz/kâr payından yüksek olması durumunda, kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kâr payı düşülerek hesaplanan tutar ile Merkez Bankasınca sağlanacak ilave getiri tutarı Merkez Bankasınca mevduat veya katılma hesabı sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya aktarılacak.


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °