Siirtli Pazar Esnafı: Çürükleri Ayrı, Güzelleri Ayrı Satıyoruz

Pazarlarda daha ucuza satılan çürük meyve ve sebzeye talep ekonomik kriz nedeniyle arttı. Siirtli semt pazarı esnafı Emin Gültekin, 'Elma 20 günde olsa bozulmaz ama portakal beş günde bozulur. Bozulunca ucuza satıyoruz. Fazla çürük olmazsa

Güncel 30.01.2022 12:38:29 0
Siirtli Pazar Esnafı: Çürükleri Ayrı, Güzelleri Ayrı Satıyoruz

Siirtli pazar esnafı, ekonomik krizin pazara yansımalarını ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Çürüyen sebze ve meyveleri daha ucuza sattıklarını söyleyen semt pazarı esnafı Emin Gültekin, 'Mazot pahalı olduğu için birçok tezgah kapalı. Elma 20 günde olsa bozulmaz ama portakal beş günde bozulur. Bozulunca ucuza satıyoruz. Fazla çürük olmazsa onları ayırıyor, ayrı satıyoruz. Güzelleri de ayrı satıyoruz. Mesela portakalı 4 liraya satıyoruz. Diyor ‘3 kilo 10 lira?’ Olmuyor, ‘Yok’ diyoruz, zarar ediyoruz. Mecburen yine yarına kalıyor, 3 kilo 10 liraya veriyoruz. İşte görüyorsun, mal yok. 10 araba geleceğine bir araba geliyor. Milletin halini görüyorsun' dedi.

“BELKİ 2 AYDIR 1 KİLO ELMA GÖTÜRMEMİŞTİR EVE”

Semt pazarı esnafı Emin Güneşi ise vatandaşların alım gücü olmadığını belirterek şunları söyledi:

'Domates yemeyen var, biber yemeyen var. İş yok. Milletin gücü yok ki almaya. Her şey pahalı. Bizim tezgah da iki haftadır boş. Çürük meyve kalıyor, onları alan çok var. Tezgahların hepsi boş. Yarısı çalışmıyor. Satamıyoruz çünkü, hepsi zarar, çöpe atıyoruz. Akşamları gelip tezgahın altından çıkarıp götürüyorlar. Öyle insanlar da var. Fakirlikten gücü yetmiyor. Adam belki iki aydır bir kilo elma götürmemiştir eve. Ispanak 4 liradan 7 buçuğa çıktı. En ucuzu turptu; 3 liradan 7 liraya çıkmış. Havuç 5 liraydı, 7 liraya çıkmış. Her şey pahalı olmuş, ne getireceğiz?'

Pazarcı Salih Tuncer de '3 kilo 10 lira, çürük olanlar 7 buçuk. İki haftadır çalışmıyorduk, bugün çalışıyoruz. İş yok, mal pahalı. 30 liralık biberi nasıl alacak, patlıcanı nasıl alacak? Domates, en kötüsü 5 lira' dedi.

Maddi durumu iyi olmayanların çürükleri aldığını söyleyen Bekir Çaplık ise 'Normalde buraya koyuyoruz. Millet geliyor, bazen hayrımıza veriyoruz bazen de toptan satıyoruz. Çürük şeyleri buraya koyduğumuz zaman gelip görüyorlar, çürük olduğunu bilip alıyorlar. Fakirler alıyor, normal durumu olmayanlar alıyor.”

“ÇÜRÜĞÜN GÜZEL TARAFINI ALIP YEMEK YAPIYORLAR”

Siirtli vatandaş Yusuf Çaplık, 'Çürük olduğu zaman gidip yarısını kesiyor, hangi yeri güzeldir, gidiyor kendine alıyor. Diğerlerini çöpe atıyor ya da hayvanlara veriyor, tavuklara. Salça yapıyor kendine, akşam yemek yapıyor kendine yiyor gariban' dedi. Semt pazarına alışveriş yapmaya gelen Naimettin Keşli de 'Fiyat çok yüksek. Alanlar var, biz alamıyoruz' diye konuştu. 


Pazar 23.7 ° / 13.2 °
Pazartesi 21.5 ° / 12.8 °
Salı 21.9 ° / 12.9 °