TÜİK eleştiriler üzerine hesaplama yöntemini değiştiriyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer’in otomobil fiyatlarındaki artışın tespitinde yeni bir uygulamaya gidileceğini söylediği bildirildi. Bunun sonucunda 3 Ocak’ta açıklanacak aralık ayı enflasyonunda aylık yü

Güncel 15.12.2021 11:35:22 0
TÜİK eleştiriler üzerine hesaplama yöntemini değiştiriyor

Kurdaki hızlı yükselişle birlikte araç fiyatlarında yüzde 30 ila 50 artışlar görülüyor. Ancak son dönemde verilerinin ‘makyajlı‘ olduğu gerekçesiyle eleştirilen TÜİK, ekim ayı raporunda otomobil fiyatlarını sabit tutmuş, kasımdaysa yüzde 10’luk bir artış göstermişti. Uzmanlarsa enflasyon verilerini, özellikle de kurun hızla arttığı bir dönemde verilerde otomobil fiyatlarının sabit kalmasını açıklamakta zorlandıklarını dile getirmişti.

AKTAŞ: TÜİK'İN TÜFE HESAPLAMASI GERÇEKLERDEN UZAK

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş ise bu durumu Dünya gazetesindeki köşesinde iki yazıyla gündeme getirmiş, “TÜİK’in TÜFE hesaplaması gerçeklerden tümüyle uzaktır” demişti. Aktaş, 6 Aralık’taki yazısında otomobil fiyatlarında kasım ayında meydana gelen yüksek artışın endekse çok düşük yansıdığını, otomobilin TÜFE’de yüzde 7’yi geçen ağırlığı dolayısıyla da bu düşük oranların genel artışın az görünmesine yol açtığını vurgulamış, 13 Aralık’taki yazısındaysa gerek başlıca kalemlerde o güne kadar oluşan zamları, gerekse fiyatlardaki genel gidişatı dikkate alarak aralık ayı TÜFE artışının yüzde 10’dan aşağı olamayacağı görüşünü dile getirmişti. Aktaş’ın bu hesabına göre 3 Ocak’ta duyurulacak yıllık enflasyonun da yüzde 32’ye fırlaması gerekiyor. TÜİK kasım ayında yıllık bazda enflasyonun yüzde 21,31 hesaplandığını açıklamıştı.

'YENİ BİR ÇALIŞMA BAŞLATILMIŞ'

Bu yazılarından sonra TÜİK Başkanı Dinçer’in kendisini aradığını belirten Aktaş, bugünkü yazısında “Otomobil fiyatlarındaki artışın TÜFE’ye gerçek düzeyiyle yansımadığını elbette TÜİK de görüyor. Ve bu eksikliği gidermek amacıyla yeni bir çalışma başlatılmış” dedi.

Aktaş, 6 Aralık’taki yazısında otomobil fiyatlarında kasım ayında meydana gelen yüksek artışın endekse çok düşük yansıdığını, otomobilin TÜFE’de yüzde 7’yi geçen ağırlığı dolayısıyla da bu düşük oranların genel artışın az görünmesine yol açtığını vurgulamış, 13 Aralık’taki yazısındaysa gerek başlıca kalemlerde o güne kadar oluşan zamları, gerekse fiyatlardaki genel gidişatı dikkate alarak aralık ayı TÜFE artışının yüzde 10’dan aşağı olamayacağı görüşünü dile getirmişti.

'TÜFE'YE GERÇEK RAKAMLARIN YANSIMADIĞINI GÖRÜYORUZ'

Aktaş’ın bu hesabına göre 3 Ocak’ta duyurulacak yıllık enflasyonun da yüzde 32’ye fırlaması gerekiyor. TÜİK kasım ayında yıllık bazda enflasyonun yüzde 21,31 hesaplandığını açıklamıştı. Bu yazılarından sonra TÜİK Başkanı Dinçer’in kendisini aradığını belirten Aktaş, bugünkü yazısında “Otomobil fiyatlarındaki artışın TÜFE’ye gerçek düzeyiyle yansımadığını elbette TÜİK de görüyor. Ve bu eksikliği gidermek amacıyla yeni bir çalışma başlatılmış” dedi.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °