Bütçe görüşmelerinde GAP kavgası

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bitişi için her seferinde tarih verilen ancak yıllardır tamama erdirilemeyen Güneydoğu Anadolu Projesi'ni (GAP) gündeme getirdi. İktidar ve muhalefet partilerine mensup vekiller arasında tartışma ç

Günde 9.12.2021 09:06:13 0
Bütçe görüşmelerinde GAP kavgası

TBMM Genel Kurulu’nda 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçe görüşmeleri devam ediyor. İktidar partisi AKP ve muhalefet arasında sert tartışmaların yaşandığı maratonda CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yıllardır bitirilemeyen Güneydoğu Anadolu Projesi'ne değindi.

Projenin 1970'li yıllarda planlandığını ve 1989 yılında başlatıldığını hatırlatan Tanrıkulu, '2010'lu yıllarının başında da tamamen bitecekti. Her iktidar da bu projeyi gerçekten de kullandı, seçim yatırımı olarak kullandı veya başka bir nedenle kullandı, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı da kullandı. 2008 yılında Sayın Erdoğan Diyarbakır'da Ziya Gökalp Spor Salonu'nda GAP Eylem Planı'nı açıklarken beş yıllık vade ortaya koydu, beş yılda GAP tamamen bitecekti, bitmedi' ifadesini kullandı.

 

'EKSENİNİZİ DEĞİŞTİRDİNİZ'

Daha sonra AKP sıralarına 'Neden bitmedi değerli dostlar? Çünkü ekseninizi değiştirdiniz, yatırımdan ve üretimden uzaklaştınız, çılgın projeler ve ranta dönüştürdünüz. İstanbul'da bir çılgın proje planlıyorsunuz, o proje İstanbul'u felakete sürükleyecek ve rant sağlayacak ama GAP bölgeyi felaketten kurtaracaktı, istihdam sağlayacaktı, bunlardan vazgeçtiniz' diye seslenen Tanrıkulu, şunları kaydetti:

'Nedeni şu: Çünkü GAP projesi size bir rant sağlamıyor eğer biterse 4 milyon kişiye iş sağlanacak, 2 milyon 100 bin hektar da sulamaya açılacak. Büyük bir proje ama yeni ihale yapamıyorsunuz, yeni ihale yapma şansınız yok o nedenle de ödenek aktarmıyorsunuz, projelerinizi ranta aktarıyorsunuz. Bakın Silvan Barajı bitmedi eğer biterse Silvan Ovası falan hepsi sulanacak.'

Tanrıkulu'nun sözlerinin ardından AKP ve CHP'li vekiller arasında yaşanan tartışma, tutanaklara şöyle yansıdı:

'PKK'YA SOR, NİYE BİTMEDİ'

OYA ERONAT (Diyarbakır) - PKK'ya sor, niye bitmedi PKK'ya sor!

 

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Ya, arkadaşlar, gerçekten...

OYA ERONAT (Diyarbakır) - PKK'ya sor niye bitmedi?

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Bunun neyine laf atıyorsun ya!

BAŞKAN - Sayın Eronat, lütfen.

 

Sayın Tanrıkulu devam edin.

Buyurun.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Senin ki resmen nefret yani nefret!

'GERÇEKTEN BÖYLE OLMAZ YA'

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Gerçekten böyle olmaz ya!

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - GAP konuşuyor adamcağız, GAP konuşuyor.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Sizi terbiyeye davet ediyorum ben, terbiyeye gerçekten, hakikaten terbiyeye davet ediyorum. Böyle bir şey yok, gerçekten böyle bir şey yok, hayret bir şey ya! (CHP sıralarından alkışlar)

SERMİN BALIK (Elâzığ) - Ne kadar ayıp bir şey, ne konuşuyor bir kadına söylenir mi bu?

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Ne kadar tahammülsüzsünüz öyle, ne kadar tahammülsüzsünüz öyle.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Tahammül değil.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Gerçekten böyle bir şey yok ya, terbiyeye davet ediyorum ya.

BAŞKAN - Sayın Eronat, rica ediyorum.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Yok böyle bir şey ya, gerçekten yok ya!

SERMİN BALIK (Elâzığ) - Ne kadar ayıp bir şey!

'NE KADAR TAHAMMÜLSÜNÜZ'

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Ne kadar tahammülsüzsünüz öyle, ne kadar tahammülsüzsünüz. Buradan AK Partili biri konuşurken sıralara vuruyorsunuz, bırak da on saniye laf atsın.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - GAP konuşuyor ya, GAP konuşuyor.

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Senin milletvekilin Meclis Başkan Vekiline 'Ahlaksız!' diyor.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Ağabeyciğim, GAP konuşuyor.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Evet, ranta döndünüz, güvenlik politikalarına döndünüz; tamam mı?

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Senin milletvekilin Meclis Başkan Vekiline 'Ahlaksız!' diyor, ona bir şey demiyorsun.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Ya ne demiş, kim 'Ahlaksız!' demiş?

SERMİN BALIK (Elâzığ) - Böyle bir şey olur mu ya!

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Hayret bir şey ya! Terbiyeye davet ediyorum ya, böyle bir şey yok gerçekten ya! Terbiyeye davet ediyorum, terbiyeye davet ediyorum ya!

SERMİN BALIK (Elâzığ) - Biz de seni terbiyeye davet ediyoruz.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Böyle bir utanmazlık yok ya! Hakikaten yok ya!

SERAP YAŞAR (İstanbul) - Şehit annesi...

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Onu duymuyorsun, Meclis Başkan Vekiline 'Ahlaksız!' diyor.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Demedi öyle bir şey ya, ne alakası var!

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Yalan söyleme, 'Ahlaksız!' dedi, herkes duydu, 'Ahlaksız!' dedi.

'RANTTAN DOLAYI KAYNAK AKTARMIYORSUNUZ'

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Değerli arkadaşlar, sizin derdiniz ne, biliyor musunuz? Bakın, açıklayacağım, derdiniz ne, neden GAP'a kaynak aktarmıyorsunuz biliyor musunuz? Ranttan dolayı. Bakın, daha geçen gün orada güvenlik ihalesi almış 2 taşeronla karşılaştım; bakın, güvenlik ihalesi almış, sordum onlara, dediler ki: 'Biz güvenlik ihalesinden pay alamadık.' 'Neden alamadınız?' İhaleyi vermişsiniz 100 liraya, 40 lira teklif etmişler, 40 lira; Güvenlik Yolu Projesi Sayın Bakan, 40 lira.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.

Buyurun.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Müteahhide 60 lira keş para verecekler, milyonlarca lira. Bakın, alt taşeronlar 40 lira teklif ediyorlar, vermiyor; 32 lira... Nedeni ne? Sizin bu kayyum ve rant projeniz, güvenlik projeniz, o yüzden bu GAP projesinden vazgeçtiniz. GAP'ın şu anda biten kısmı yüzde 80, sulama alanında yüzde 20 bitmiş; neden kaynak aktarmıyorsunuz, neden sadece güvenlik politikalarına ve kayyum politikalarına döndünüz?

SALİH CORA (Trabzon) - Sayın Tanrıkulu, GAP'ı kaptırmayız.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Nedeni bu. Oradan artık vazgeçtiniz.

SALİH CORA (Trabzon) - Uyduruyor, uyduruyor!

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Sizin siyasi ayağınız güvenlik bürokrasisi oldu, ekonomik ve sosyal ayağınız da kayyumlar oldu ve diğer çıkar çevreleri oldu. O nedenlerle bu şekilde bağırıyorsunuz. (CHP sıralarından alkışlar) Yoksa bu dediklerimde ortaklaşmamamız mümkün mü?

Bakın, kendi bakanlarınız 2008 yılında, 2015 yılında, 2017 yılında 'Bitecek.' demiş, neden bitmedi, neden bitmedi? Niye kaynak aktarmıyorsunuz? 2010 yılının başında bitecekti.

Değerli arkadaşlar...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

SALİH CORA (Trabzon) - GAP'ta bir kap suyunuz yok.

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Tanrıkulu, süreniz tamamlandı.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - İlave verdim, verdim, ben size bir dakika verdim ilave.

Teşekkür ediyorum.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Şunu söyleyeceğim değerli arkadaşlar, bakın: Hırsız evin içindeyse kilit bir işe yaramaz, iktidara geldiğimizde evin içindeki bu hırsızları atacağız, yargı önüne getireceğiz, yargıda hesaplaşacağız, bunlarla helalleşmeyeceğiz. (CHP sıralarından alkışlar)

BİTMEYEN PROJE: GAP

Özellikle 1980'li ve 1990'lı yıllarda Türkiye'yi zengin bir ülkeye dönüştüreceği öne sürülen Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), ilk planlandığı günlerde de siyasiler arasında polemiğe yol açtı. 

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 'GAP'ı gaptırmam' diyerek projenin asıl sahibinin kendisi olduğunu iddia etti. Ancak GAP'ın bitirilmesi için belirlenen tarihlerdeki hedeflere ulaşılamadı.

Proje zamanla daha az konuşulur hale geldi. Hatta 'Kanal İstanbul' gibi yeni 'çılgın projeler' gündeme getirildi. 

Mayıs 2008'de Diyarbakır'da GAP Eylem Planı'nı açıklayan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, projenin 5 yılda bitirileceğini ve 4 milyon insana iş imkanı sağlayacağını belirtti. Ancak proje yine bitirilemedi.

Erdoğan bu sefer de 11 Nisan 2017 günü Şanlıurfa'da halka hitaben yaptığı konuşmada GAP'ı bitireceklerini söyleyerek, '2019 yılına kadar GAP'ı tüm unsurlarıyla tamamlamayı hedefliyoruz' dedi. GAP yine tamama erdirilemedi.

 

kaynak: gerçekgündem


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °