Aile hekimlerini susturacak yönetmelik: Basına izinsiz konuşan işinden olabilir

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre aile hekimlerinin çalışma koşullarında düzenleme yapıldı. Buna göre basına üç kere izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi de yenilenmeyebilecek ve 50 puan ceza verilecek. Sözleş

Güncel 30.06.2021 15:12:02 0
Aile hekimlerini susturacak yönetmelik: Basına izinsiz konuşan işinden olabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının bulunduğu Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde, aile hekimlerinin sözleşmelerinin feshi ve yenilenmesine ilişkin hükümler anlatıldı. Resmi Gazete'de de yayımlanan kararın yönetmelik ekinde ihtar uygulanacak 40 fiile yer verildi. Buna göre beş kere ihtar uygulanan veya toplamda 150 ihtar puanına ulaşan hekimlerin sözleşmesinin yenilenip yenilenmemesi kararını il sağlık müdürlüğünün oluşturduğu komisyon verecek.

BASINA İZİNSİZ KONUŞANA 50 PUAN CEZA

Bununla birlikte yönetmelikte ceza puanları verilecek haller arasındaki bir madde ise dikkat çekti. “Kamu görevleri hakkında izinsiz olarak basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kuramlarına veya sosyal medya araçlarıyla bilgi veya demeç vermek” de ceza puanı verilecek haller arasında yer aldı.

Yönetmelik ekine göre izin almadan basın mensuplarıyla konuşan aile hekimine 50 puan ceza verilecek. Eğer aile hekimi üç kez izinsiz basına konuşursa 150 puan sınırını doldurduğu için sözleşmesi yenilenmeyebilecek.

YÖNETMELİĞİN YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI İÇİN DAVA AÇILACAK

'SÖZLEŞMENİN DEVAMI TEK KİŞİNİN KARARINA KALMIŞ'

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Özlem Sezen, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açacaklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu yönetmeliği aile hekimlerini kabul etmesi mümkün değil. İl sağlık müdürlerine yetki veriliyor. Tek kişinin kararına kalmış sözleşme devamı. Mali kayıplarımız artıyor. Ucu açık iş tanımları eklenmiş. Entegrelerde çalışan hekimler için mazereti olsun olmasın nöbete gitmediğinde ceza öngörülmüş, sözleşme feshine varan durumlar eklenmiş. Aile hekiminin kendi hakkını savunmasını engelleyecek kararlar alınmış.

'YANLIŞLARI İFADE ETMEK CEZA SEBEBİ SAYILMIŞ'

Yanlışları ifade etmek ceza sebebi sayılmış. Aile hekiminin şiddete uğradığında kendini savunması bile cezai yaptırıma eklenmiş. Yönetmeliğin neresinden tutsak kabul edilebilecek bir taraf göremiyoruz.”


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °