DSÖ'den korkutan 'Delta varyantı' açıklaması: İki doz aşı olanlar bile maskelerini çıkarmamalı

Koronavirüs ile mücadele kapsamında aşılama programları hızla devam ederken, ilk olarak Hindistan'da görülen Delta mutasyonu Türkiye'de 16 ilde 134 kişide tespit edildi. Bulaşıcılık oranı daha yüksek olan Delta varyantına iliş

Güncel 27.06.2021 13:26:01 0
DSÖ'den korkutan 'Delta varyantı' açıklaması: İki doz aşı olanlar bile maskelerini çıkarmamalı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk olarak Hindistan’da tanımlanan Delta varyantına ilişkin İngiltere'nin ardından ABD ve Almanya'da da hızla yayılabileceği uyarısında bulunmuştu. Gençlerde daha sık rastlanan ve yüzde 65 daha bulaşıcı Delta varyantının 74 ülkeye yayıldığı, baskın tür olmaya başladığı açıklandı.

Uzmanlar Delta varyantının Türkiye'de 4. dalgaya yol açabileceği uyarısında bulunurken Bilim Kurulu'ndan çıkan son karara göre, 1 Temmuz'dan itibaren sokağa çıkma yasağı kaldırılacak. Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Aşılamanın en az %70 olduğu dönemde maskelerden de artık kurtulabiliriz diye düşünüyorum' diyerek maskelerin aşılamaya bağlı olarak kaldırılabileceğinin sinyallerini de vermişti.

Öte yandan Sağlık Bakanı Koca, 23 Haziran'da yaptığı açıklamada, 16 ilde 134 vakada Delta varyantının tespit edildiğini söylemişti.

'İKİ DOZ AŞI OLANLAR BİLE MASKE TAKMAYA DEVAM ETMELİ'

Delta mutasyonuna karşı sık sık açıklamalarda bulunan DSÖ, iki doz aşı olanların bile Delta mutasyonuna karşı kendilerini güvende hissetmemeleri gerektiğini söyleyerek maske uyarısında bulundu.

DSÖ’nün ilaç ve sağlık ürünlerinden sorumlu genel direktör yardımcısı Dr. Marangela Simao bir açıklama yaptı. CNBC’de yer alan habere göre; Dr. Simao, “İnsanlar iki doz aşı oldukları için kendilerini güvende hissetmemeliler. İki doz aşı olsalar da insanlar kamuya açık alanda maske takmaya devam etmeliler” dedi.

Dr. Simao, “Aşı tek başına koruma sağlamıyor. İnsanların sürekli maske takması ve havalandırılmış ortamlarda bulunması gerekiyor. El temizliğine önem verilmeye ve sosyal mesafeye devam edilmeli. Kalabalıklardan uzak durulmalı çünkü iki doz aşı olsalar da insanlar hastalığı bulaştırabilir” ifadesini kullandı.


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °