TÜSİAD'dan Merkez Bankası tepkisi: Kurumsal yapılar plansız olmaz

Merkez Bankası atamaları piyasaları altüst ederken, TÜSİAD'dan ekonomi yönetimine peş peşe uyarılar geldi. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, isim vermeden Merkez Bankası'na yapılan 'gece operasyon�

Güncel 30.03.2021 13:37:13 0
TÜSİAD'dan Merkez Bankası tepkisi: Kurumsal yapılar plansız olmaz

TÜSİAD Olağan Genel Kurulu, Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı ve Divanı, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Haysiyet Divanı asil ve yedek üyelerinin seçimi için bugün toplandı.

TÜSİAD üyelerinin yüz yüze katılımı ile gerçekleşen düzenlenen Genel Kurul'un açılış konuşmasını TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan ile TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski yaptı.

Konuşmasında isim vermeden Merkez Bankası'na yönelik gece yarısı atamalarını eleştiren 'Özilhan ''Kurumsal yapılarda öngörülebilirlik olmadan plan yapılamaz'' dedi.

Özilhan, Türkiye ekonomisinin kök sorunlarının neredeyse Cumhuriyet'in kuruluşundan beri aynı sorunlar ile mücadele ettiğini belirterek şunları kaydetti:

FAİZ İNDİRİMİ NASIL OLUR?

'Yüksek faiz oranları tasarruf açığının sonucudur. Tasarrufları artıramazsak, TL'ye güveni tesis edip uzun vadeli dış kaynak çekemezsek, hiçbir faiz indirimi kalıcı olmaz. Nitekim hep böyle oluyor. Bunları yaşadık gördük.

Faizler bir tansiyon hastasının, tansiyon ilacına verdiği tepki gibi hızla iniyor ve ilaç kesilince de yeniden çıkıyor. Bu iniş çıkışlar bünyeni daha da zayıflatıyor.

YATIRIMIN SIRRI GÜVEN VE İSTİKRAR

Yatırımcı güvenin tesis edilemeyince uzun dönemli yatırım kararları da alınamıyor. Yatırımcı güven ister. Sık sık değişmeyen kurallar ister. Uzun vadeli yatırımın sırrı istikrar ve güvendir. Tasarruf açığının bir cephesi de mali disiplindir.

Türkiye kamu kaynaklarını çok iyi kullanmalı ve daha verimli alanlara harcamalı. Lüzumsuz harcamalar yerine her kuruşunu üretime, sanayiye, tarıma, eğitime, bilimsel ve insanı gelişmeye ayırmalı. Kamu kaynaklarını harcarken rekabetçi piyasa ilkelerine uygun olarak davranılmalı.'

ÖZİLHAN YENİDEN YİK BAŞKANI

Öte yandan Genel Kurul'da yapılan seçimde Tuncay Özilhan yeniden TÜSİAD YİK Başkanı seçilirken, Ömer Koç ise YİK Başkan Yardımcısı oldu.


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °