Muhalefet '450 milyon dolar'ın peşine düştü

Muhalefet liderleri Kılıçdaroğlu, Davutoğlu ve Babacan'ın Merkez Bankası Başkanı Ağbal'ın görevden alındığı gün '450 milyon dolar satın alındı' iddiasının peşine düştü. CHP, başkan değişikliğinden sonraki

Güncel 24.03.2021 14:11:01 0
Muhalefet '450 milyon dolar'ın peşine düştü

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, cuma gecesi yayımlanan sürpriz bir kararname ile görevden alındı yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Merkez Bankası'ndaki başkan değişikliğinin ardından piyasalarda sert hareketler yaşandı. Ağbal'ın görevden alınacağı tüyosuyla bazı kişilerin 450 milyon dolar satın aldığı iddiası ile muhalefetin gündeminde yer aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, salı günkü grup toplantısında, 'Cuma günü 450 milyon dolar satıldı. Kime satıldı, kim voliyi vurdu bilinmiyor. Açıklanır mı, açıklanmaz' dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 'Cuma günü Naci Ağbal'ın görevden alınmasından tüyo alanların ne kadar dolar aldıklarına bakılmalı. 450 milyon dolardan bahsediliyor. O gün kimler dolar almışsa tek tek bilançolardan çıkarılıp takip edilmeli. Milletin rızkı sizin yolsuzluklarınıza feda edilemez' sözlerini kaydetti.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise, 'Cuma günü duyan insanlar döviz aldılarsa pazartesi günü epey bir para kazanmışlardır. Bunun denetimini yapması gereken yine devletin kurumlarıdır ama bütün bu kurumlar artık zayıfladılar. Kim aldı, kim sattı, bunlar ancak sonradan öğrenilir' sözleriyle tepki gösterdi.

CHP MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

Tüm bu açıklamaların sonrasında CHP, 'Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında (TCMB) başkan değişikliğinden sonraki süreçte kimlerin kazanç sağladığının belirlenmesi ve oluşan kamu zararının ortaya çıkarılması' için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve arkadaşlarının TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde, TCMB'de, son 20 ayda 3 başkan değişikliği yapılmasının tedirginliğe yol açtığı, bu durumun döviz kurunda artışa neden olduğu ve bundan bazı kişilerin kazanç sağladığı savunuldu.

Gerekçede, kimlerin döviz satın aldığı ve krizi fırsata çevirdiğinin belirlenmesi gerektiği belirtilerek, 'Kamu adına denetim görevi yapan Meclis, tüm bu soruların yanıtlarını araştırıp acilen kamuoyuyla paylaşmalıdır. Çünkü TL'nin yabancı para birimleri karşısında sadece 1 kuruş değer yitirmesi Türkiye'nin brüt dış borcunun TL karşılığını 4 milyar 310 milyon lira birden yükseltiyor.' denildi.

TCMB'de başkan değişikliğinden sonraki süreçte kimlerin kazanç sağladığının belirlenmesine, oluşan kamu zararının boyutlarının ortaya çıkarılmasına ve alınması gereken önlemlere ilişkin Meclis araştırması açılması talep edildi.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °