Mübarek Regaib Kandili idrak ediliyor...

Regaip Kandili önemi ve anlamı araştırılıyor. Müslümanlar heyecanla kandil tarihlerini bekliyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvime göre Regaip Kandili 2021 yılında 18 Şubat’ta idrak edilecek. İşte rahm

Tarihte Bugün 18.02.2021 09:24:41 0
Mübarek Regaib Kandili idrak ediliyor...

Regaip Kandili için geri sayım başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre üç aylar şubat ayında başladı. Müslümanlar recep ayının içerisinde Regaip Kandili’ni de idrak edecekler. Regaib, sözlükte, kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış anlamındaki ragībenin çoğuludur. Regaip Kandili’nde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibadetlerle geçirmek kabul görmüştür.

REGAİP NE DEMEK?

Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel”, özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak “müstehap, nâfile ibadet” mânalarında k

ullanıldığı gibi (İbn Ebû Şeybe, II, 49; İbn Abdülber en-Nemerî, I, 127; Hattâb, II, 79) hicrî takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye ad olmuştur.

Kandiller zincirinin ilk halkası olan Regaip Kandilindeki “Regâip” kelimesi, Arapça bir kelime olan 're-ğa-be' kökünden gelmektedir. 're-ğabe', kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. 'Reğîb' kelimesi ise, 'reğabe'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, ' reğîbe'dir. 'Reğîbe'nin çoğulu da 'reğâib' dir.

REGAİP KANDİLİ’NİN ÖNEMİ VE ANLAMI NEDİR?

Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır. Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir. Regâib kelimesi Kur'an'da “Regaib” şeklinde geçmemektedir. Ancak 'reğabe'den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve 'reğabe'nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır. Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir.

Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir ifadeyle bu ümit ve inançla Yüce Allah’a ibadet edilir.


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °