CHP'den iktidara koronavirüs çağrısı: 28 günlük tam kapanma uygulansın

CHP COVID-19 Danışma Kurulu bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Genel 12.12.2020 16:49:22 0
CHP'den iktidara koronavirüs çağrısı: 28 günlük tam kapanma uygulansın

Pandemi sürecinin başlangıcından itibaren CHP Genel Merkezi’nde çalışmalarını yürüten CHP COVID-19 Danışma Kurulu bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bir kez daha toplandı.

Sağlık Bakanlığı’nın süreci şeffaf yürütmemesinin halka ağır bir maliyet yarattığı, vatandaşlarımızın  bunu en başta canlarıyla ve ilaveten ağır maddi kayıplarla ödediğine dikkat çekildi.

Şeffaflığın salgınla mücadelenin temeli olması gerektiğini vurgulayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir kez daha “devlet vatandaşına yalan söylemez, hele de söz konusu olan halkın sağlığı olunca' dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın Mart ayından 10 Aralık 2020 tarihine dek COVID-19 sebebiyle 15 bin 751 vatandaşımızın vefat ettiğini raporlamış olmasına rağmen, aynı dönemde 11 büyükşehir ve 9 il belediyesinde COVID-19 ve bulaşıcı hastalık sebebiyle 29 bin 669 vatandaşımızın vefatının kaydedilmiş olması şeffaflıktan ne derece uzak olunduğunun bir ispatı olarak değerlendirildi.

COVID-19 ve bulaşıcı hastalık nedeniyle kaybettiğimiz vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığı’nın tüm Türkiye genelinde vefat eden vatandaşlarımızın 2,5 katı olduğu gerçeği tespit edildi. 

Öte yandan Kurul, derhal Aşılama Acil Durum Eylem Planı hazırlanması gerektiğine dikkat çekerken, aşıya erişim ve hızla uygulanması konusunda detaylı bir yol haritasına ihtiyaç olduğunun da altını çizdi.

'EN AZ 14 GÜN, İDEAL 28 GÜN TAM KAPANMA UYGULANMALI'

Tüm bu bilgiler ışığında, CHP COVİD-19 Danışma Kurulu “en az 14 günlük, ideal olarak 28 günlük tam kapanma uygulanmalı” çağrısı yaptı. Ancak o zaman vaka ve ölümlerin azalacağı vurgulandı.

Toplantıda, her şeyden önce bugüne kadar getirilen yasaklar ışığında işini kaybeden, işyerini kapatmak zorunda kalan tüm vatandaşlarımıza “doğrudan gelir desteği verilmesi gerektiğinin” altını çizen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kan ağlayan on binlerce esnafa ve milyonlarca çalışana sosyal devlet sorumluluğu ile çare üretilmesi gerektiğini söyledi.

ESNAFA DESTEK ÇAĞRISI

CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Esnafa kira desteği verilmeli. İşsiz kalan yurttaşlarımıza hak ettikleri gibi İşsizlik Sigorta Fonu’ndan gelir desteği verilmeli.Ücretsiz izin uygulamasına son verilerek pandemide işyeri kapatılan tüm çalışanlara ücretli izin imkanını devlet doğrudan gelir desteği ile sağlamalı. Ödeme zorluğu yaşayan tüm yurttaşlarımıza en az bir ay için ücretsiz su, elektrik ve doğalgaz sağlanmalı. Borçla değil, IBAN numarası göndererek değil; doğrudan gelir desteği vererek halka ulaşmalı. Kaldı ki ülkeyi yönetenler, İl Hıfzıssıha Kanunu’na göre, izolasyona tabi olan yurttaşların iaşe vetemel harcamalarını karşılamak zorundadır. Biz bugün iktidar olsaydık, bunların hepsini yapardık” dedi.

KORONAVİRÜS AŞISI

Bu haftaki toplantının önemli gündem maddesi koronavirüs aşısına dair değerlendirmeler oldu. Danışma Kurulu ülkemizin en az 150 milyon doz aşıya ihtiyacı olduğunu, iktidarın bugüne kadar Çin’den 50 milyon doz aşının geleceğine dair yaptığı açıklamaların salgının kontrol altına alınması için yeterli olmayacağını, ihtiyaç duyulan aşı miktarına erişilmesi için iktidarın başka aşıların temini yoluna gitmesi ve daha hızlı davranması gerekliliğini tespit etti. 

Ayrıca, tüm bilim insanlarının da ifade ettiği gibi faz 3 sürecinden geçmiş, biyogüvenlik testleri yapılmış ve etkinliği ispatlanmış tüm aşıların halk sağlığı açısından önemine vurgu yapan Kurul, bu koşulları sağlayan aşıların hızla yapılmasını desteklediklerini ve CHP’nin hem aşının temini hem de dağıtımı konusunu yakından takip ettiğini duyurdu.

Uzmanlardan, bilim insanlarından ve CHP yöneticilerinden oluşan CHP COVID-19 Danışma Kurulunda şu isimler yer alıyor:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel

Prof. Dr. Sinan Adıyaman

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba

Prof. Dr. Atilla Stephan Ataç

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi

Prof. Dr. Özlem Azap Kurt

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke

Doç. Dr. Osman Elbek

CHP TBMM Grup Başkan Vekili Özgür Özel

Doç. Dr. Çağhan Kızıl

CHP PM Üyesi Murat Emir

Prof. Dr. Kayıhan Pala

CHP PM Üyesi Gaye Usluer

Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik

CHP PM Üyesi Aylin Yaman

Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz

CHP TBMM Sağlık Komisyonu CHP Sözcüsü Ali Şeker

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °