Serkan Özcan: Hazine'den 8 milyar Türk Lirası çıktı! Nerede bu paralar?

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, KARAR TV'de salgın sürecinde dağıtılan kredilerin akıbetini sordu, "Hazine'den 8 milyar Türk Lirası çıktı! Nerede bu paralar?" dedi. 'Reform açılımı' için de Özcan &q

Güncel 3.12.2020 17:20:57 0
Serkan Özcan: Hazine'den 8 milyar Türk Lirası çıktı! Nerede bu paralar?

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Elif Çakır ile Yıldıray Oğur'un sunduğu Özel Röportajlar programına konuk oldu, özellikle ekonomi alanında çarpıcı mesajlar verdi.

Özcan, KARAR TV ekranlarında koronavirüs salgını sürecinde dağıtılan 'yardım paketleri'nin akıbetini sordu, 'Hazine'den 8 milyar Türk Lirası çıktı! Nerede bu paralar?' dedi.

Hükümetin salgın döneminde dağıttığı yardım paketleri hakkında konuşan Özcan, şunları kaydetti:

'Koronavirüs salgını sürecinde Hazine'den 8 milyar Türk lirası çıktı. Rezalet! Bir de işçi ile işverenin katkıları ile oluşturulmuş fondan alınan para var. 25 milyar TL de oradan yapılmış ödemeler bulunuyor. Biliyorsunuz; kısa çalışma ödeneği Haziran ayına kadar uzatıldı. Bu toplam nakdi destek!

'BÖYLE 'FAİZCİ BİR HÜKÜMET' GÖRÜLMEDİ'

Bunun dışında kalan kalan desteği tamamı kredi, yani faiz şeklinde. Bunu çok iddialı şekilde söylüyorum; 'Faize karşıyım' diyen ve karşısındaki herkesi 'faizci' olarak niteleyen bu hükümet kadar 'faizci hükümet' yok. Türkiye Cumhuriyeti, böyle bir 'faizci hükümet' daha görmedi.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hazine Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasının ardından başlattığı 'reform açılımı' için de Özcan 'Hükümetin reformdan bahsetmesi, Biden'ın seçilmesi ile çok alakalı. Çünkü dış politikamız kişiler üzerinden ilerliyor. Açıkçası, Biden'ın seçilmesinin Türk siyasetini derinden etkilediğini düşüyorum' yorumu yaptı.

Koronavirüse yakalanan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun tedavisinin evde sürdüğünü belirten Özcan, genel başkanlarının genel sağlık durumunun iyi olduğunu aktardı.

SALGIN NEDEN PATLADI?

Çok tartışılan Kovid-19 rakamları hakkında Özcan, Artık Türkiye'nin siyasetine öyle bir akıl hakim ki... Rakamları gizleyebildiği, sayıları yönetebildiği zaman 'salgını' da yönetebileceğini düşünen bir siyasi siyaset ve akıl var. Bence şunu konuşmalıyız? Neden bir karartma uygulandı? Enflasyon rakamlarında olduğu gibi. Neden şeffaflıktan ödün verildi?

Bu kopuş neden yaşandı? Çünkü milletle bu rakamlar şeffaf bir şekilde paylaşılmadı. Bunun en büyük nedeni; ekonomi. Türkiye'nin kronik sorunları var, bunları biliyoruz. Türkiye, yüksek enflasyon ülkesi. Cari açık ya da tasarruf açığı problemi var.

'HAZİNE'DE PARA YOKTU Kİ...'

Ekonomik dengeleri bir miktarda olsa kontrol altında tutmak için, dünyanın yaşadığı daralmamayı yaşamamak ve bir miktar turizme devam edebilmek için rakamlara karartma uygulandı. Çünkü Hazine'de büyük bir kapanmayı sağlayacak para kalmamıştı... O kadar kötü kamu maliyesi ve o kadar kötü para politikaları yönetimi vardı ki... Ve bu durum hala devam ediyor. Düşünün, Merkez Bankası'nın ihtiyaç akçesine göz koymuş bir hükümet var. Bence pandemi anlayarak, buna yönelik politikalar üretmeyi tercih etmediler.'

'YARDIM PAKETLERİ İŞSİZLİK FONU'NDAN'

Türkiye'de açıklanan yardım paketlerinin milli gelire oranının binde 4 olduğunu belirten Özcan 'Yapılan doğrudan yardımlarda sadece binde 4 düzeyinde. Bu binde 4'lük rakamın önemli bir kısmı da Hazine'den gelen para değil. Büyük bir kısmı işçi ve işveren ortak oluşturduğu İşsizlik Fonu'ndan aktarıldı. Meseleye bu açıdan bakmak lazım, bunun hesabını sormak lazım' dedi.

Hazine'de para olmadığını bildikleri için Gelecek Partisi olarak 'korona tahvili' önerdiklerini belirten Özcan, herkese ve aynı hızla kaynak aktarılması ve bunun için para basılması gerektiğini vurguladıklarını belirtti.

Özcan, şöyle devam etti: 'Ortada bir para basma var, ama gördüğünüz gibi ne esnafa direk ulaşmış bir hibe var ne de kira yardım şeklinde bir para.'

BU PARALAR NEREYE GİTTİ?

Elif Çakır'ın 'Peki, bu paralar nereye gitti' sorusunu cevaplayan Özcan 'Nereye gitti? Bu yapan nereye gitti? Bu politikaları uygulayıp sonra af isteyen nereye gitti? Bunu konuşmamız lazım. Ben nereye gitti, bilmiyorum. Açıklama bekliyoruz. Milyarlarca liralık faiz ödemelerindeki artışın sorumlusu kim? Türkiye'nin kamu-özel işbirliği projelerini döviz kuru cinsinden yaptırıp ekstra maliyetlerin ülkenin üzerine yıkan kim?

132 milyar dolar Merkez Bankası rezervlerini satan kim? Sayın Albayrak bir gün çıkıp sosyal medya platformunda 'Affımı istiyorum' dedi, Sayın Cumhurbaşkanı da 'Tamam' dedi. Oldu, bitti. Esnafa yansımadı, işçiye yansımadı, vergi ödeyene yansımadı...'

'HAZİNE'DEN 8 MİLYAR TL ÇIKTI, REZALET!'

Özcan, hükümetin salgın döneminde dağıttığı yardım paketlerini hatırlatarak iktidarı 'faiz' üzerinden çok sert sözlerle eleştirdi:

'Koronavirüs salgını sürecinde Hazine'den 8 milyar Türk lirası çıktı. Rezalet! Bir de işçi ile işverenin katkıları ile oluşturulmuş fondan alınan para var. 25 milyar TL de oradan yapılmış ödemeler bulunuyor. Biliyorsunuz; kısa çalışma ödeneği Haziran ayına kadar uzatıldı. Bu toplam nakdi destek!

Bunun dışında kalan kalan desteği tamamı kredi, yani faiz şeklinde. Bunu çok iddialı şekilde söylüyorum; 'Faize karşıyım' diyen ve karşısındaki herkesi 'faizci' olarak niteleyen bu hükümet kadar 'faizci hükümet' yok. Türkiye Cumhuriyeti, böyle bir 'faizci hükümet' daha görmedi.'

Koronavirüs sürecinde insanlara bol bol kredi verildiğini belirten Özcan 'İnsanlara bol bol kredi verdiler. Şimdi o kredilerin ödeme tarihi geldi ve pandemide çok daha ağır bir dalga yaşanıyor. İşte vizyon bu kadar!' dedi.

'KURDUKLARI DÜZENİN TAMAMI YANLIŞ'

Üçüncü çeyrek kredi genişlemesi ile bir büyüme sağlandığını ifade eden Özcan 'Türkiye bu şişirilmiş, hormonlu büyümeyi uzun süren göremeyecek. Bu büyüme sırasında ihracatımız yüzde 22 geriledi. İthalatımız yüzde 15 arttı, iç tüketim yüzde 9 arttı.

Kurdukları büyüme düzeni; bu işte... Bankalara önce 'Gönüllü kredi verin' çağrısı yapıyorlar, gönüllü olmayınca bankalar önce kanunla sonra telefonla kredi verdiriyorsun. Sonra bu borçları bir gün ödeme süreleri geliyor. Kurdukları düzenin tamamı yanlış, Türkiye ekonomisi yönetenler, ekonomi konusunda cahillerdir. Bunun başka bir açıklaması yok, başka açıklaması olamaz' diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın gittiğini fakat ekonomiyi kötü yöneten bürokratların görev başında olduğu ifade eden Özcan 'Sayın Elvan, ilk açıklamasında 'Her şeyi kanuna göre yapın' dedi. Sormazlar mı o zaman 'Sizden önceki bakan kanuna uymuyor muyuz?..' Daha bir tane kadro değişikliği olmadı' diye konuştu.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °