Tarihçilerin kutbu Halil İnalcık vefatının yıldönümünde anılıyor!

Günümüz bilim dünyasında, Osmanlı tarihi alanında Türkiye'de ve dünyada tartışmasız ilk akla gelen isim olan Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının yıldönümünde büyük bir saygı ile anılıyor.

Tarihte Bugün 25.07.2020 15:33:09 0
Tarihçilerin kutbu Halil İnalcık vefatının yıldönümünde anılıyor!

Türkiye'nin ve dünyanın özellikle Osmanlı tarihinde yetiştirdiği sayılı tarihçilerinden, büyük bilgin büyük değer, 'tarihçilerin kutbu' Prof. Dr. Halil İnancık ölümünün ikinci yılında özlem ve saygı ile anılıyor... 

HALİL İNALCIK KİMDİR?

İnalcık, 7 Eylül 1916 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. 1943'te doçentliğe atandı. Bu evlilikten kızı Günhan dünyaya geldi. Uzun yıllar aynı fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler veren İnalcık, 1947'de Türk Tarih Kurumu (TTK) üyeliğine seçildi. 1949'da İngiltere'ye giderek British Museum'da Türkçe yazmalar üzerinde çalıştı ve Calendar of State Papers serisinde Osmanlı tarihine ait kayıtları topladı. Public Record Office'te Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili kaynak taraması yaptı. 1951 yılında Türkiye'ye döndü.

Abartmasız görünen gerçek şudur ki, Türk milleti birbirini anlamayan, anlamak istemeyen, zihniyeti, değer sistemi, yaşam tarzı, dili, giyim-kuşamı, selamlaşması bile farklı iki ayrı toplum haline gelmiştir. Tehlikeli olan şey, bu iki toplumun birbirini anlamak istememesi ve siyasi iktidarı ele geçirip ötekini baskı altına almaya çalışmasıdır. - Halil İNALCIK

OSMANLI TARİHİ KÜRSÜSÜNÜ KURDU

1951'in yılında Bursa Şer'iyye Sicilleri üzerine çalışmaya başladı. İnalcık, Haziran 1952'te profesörlük unvanı aldı. Columbia, Princeton, Pennsylvania, Harvard Üniversitelerinde ziyaretçi profesör olarak dersler verdi. 1972 Ankara Üniversitesinden emekli olarak Chicago Üniversitesinde Osmanlı Tarihi Kürsüsünü kurdu. 1973 yılında kitabı The Ottoman Empire The Classical Age 1300-1600 yayımlandı.

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ'NDE TARİH BÖLÜMÜNÜ KURDU

Halil İnalcık, 'International Association for Social and Economic History of Turkey' adlı uluslararası bir birlik kurdu, ilk 1977'de Hacettepe Üniversitesi'nde olmak üzere 11 uluslararası kongrenin toplanmasına öncülük etti. 1986 yılında Chicago Üniversitesinden emekli oldu ve 1993 yılında Bilkent Üniversitesi'nde Tarih Bölümünü kurdu. 23 yıl boyunca Bilkent Üniversitesi Osmanlı Tarihi Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine seminer dersi verdi. 2003 yılında Bilkent Üniversitesi'nde Halil İnalcık Center for Ottoman Studies adlı merkez kurdu. Halil İnalcık, 1000'den fazla ayrı basımı ve diğer materyalleri bu merkeze bağışladı.

DÜNYADA SAYILI 2 BİN BİLİM ADAMI ARASINDA GÖSTERİLDİ

Osmanlı Türkçesi, İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça, Farsça ve İtalyanca bilen tarihçiye, dünyanın çeşitli üniversitelerinden çok sayıda fahri doktora tevcih edildi. Cambridge'de bulunan Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterildi. Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı adlı söyleşi kitabı 2005 yılında yayımlandı.

Şevkiye Işıl ile evli olan Halil İnalcık çoklu organ yetmezliği nedeniyle 25 Temmuz 2016 tarihinde Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

 


Perşembe 23.9 ° / 12.4 °
Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °