Türk spor tarihinden bir efsane geldi geçti: Can Bartu saygı ile anılacak...

Fenerbahçe ve Türk spor tarihinin efsane isimlerinden Can Bartu 12 Nisan Cuma gününün ilk saatlerinde 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. Adını Türk spor tarihine altın harflerle yazdıran 'Sinyor' lakaplı Can Bartu'nun spor yaşantısı birbi

Güncel 12.04.2019 10:48:00 0
Türk spor tarihinden bir efsane geldi geçti: Can Bartu saygı ile anılacak...

Bartu 30 Ocak 1936'da İstanbul'da dünyaya geldi. Spora Fenerbahçe'de basketbol oynayarak başladı. Altı kez basketbol milli takım formasını giyen Bartu, daha sonra Fikret Arıcan'ın aracılığıyla Fenerbahçe'de futbol oynamaya başladı.



1955-1961 yılları arasında Fenerbahçe'de futbol oynayan Bartu, 28 kez milli oldu. 1958'de Türkiye-Romanya maçında kaleci Turgay Şeren'in sakatlanması sonucu karşılaşmanın son yedi dakikasında kaleye geçti ve Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda bir oyuncunun kendi kalesine attığı gol sonucu kalesinde 1 gol gördü.



Milli takımdaki başarılı futbolu ile dikkat çeken Bartu, 1961'de İtalya'nın Fiorentina takımına transfer oldu. 1962'de Venezia takımında oynayan Bartu, 1964 yılında Lazio forması giydi.




İtalya'da istediğini bulamayan Bartu, 1967'de Türkiye'ye dönerek eski takımı Fenerbahçe ile tekrar yollarını birleştirdi. Teknik ve zarif oyunu ile beğeni toplayan Bartu, sarı lacivertli formayla 326 maçta forma giydi ve 162 gol attı. Bartu üç yıl boyunca Fenerbahçe'de forma giydi.



1969'da Metin Oktay'ın jubile maçında Galatasaray ile Fenerbahçe karşı karşıya gelirken futbol tarihimizin iki efsanesi Metin Oktay ve Can Bartu tarihe kazınan o anın iki kahramanı oldular.





Maçın başında iki oyuncu forma değiştirdi. 10 dakika boyunca Metin Oktay, Fenerbahçe; Can Bartu ise Galatasaray formasını giydi ve iki efsanenin formalarını değiştirdiği o anı ölümsüzleştiren kare futbol ve spor tarihimize bir daha silinmemek üzere kazındı.


Fenerbahçe tarihine; basketbol ve futbol ile yazılan Bartu, Türk milli takımı formasını hem basketbol hem de futbol sporunda giyen ilk ve tek sporcu oldu. Bartu aynı gün içinde; Galatasaray ile oynanan basketbol maçında 28 sayı kaydederken Dolmabahçe'de ise futbol maçına çıktı ve bir gol attı.


1970 yılında futbolu bırakan ve spor gazeteciliği yapmaya başlayan Can Bartu, çeşitli basın ve yayın organlarında futbol yorumculuğu yaptı.


Efsane isim bu gece 83 yaşında evinde hayata gözlerini yumdu.


Fenerbahçe Kulübü ve sarı lacivertlilerin efsane futbolcusu Alex De Souza, Bartu için taziye mesajı yayımladı.

Fenerbahçe: 'Kulübümüzün tarihinde çok önemli bir yeri olan, adı Fenerbahçemiz ile özdeşleşmiş efsanemiz Can Bartu'yu kaybettik. Bu büyük kaybın derin acısını ve üzüntüsünü yaşıyoruz. Fenerbahçemizin ve Türk sporunun değerli ismi Can Bartu'ya Allah'tan rahmet; değerli ailesi, sevenleri ve tüm camiamıza başsağlığı dileriz. Mekanı cennet olsun.'


Alex de Souza: 'Can Bartu'nun vefatini üzüntüyle öğrendim. Çok üzgünüm. Değerli ailesi ve Fenerbahçe ailesine başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Mekanın cennet olsun Can Bartu' 


kaynak: sabah/fanatik


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °