Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) 'Suriye ve Irak'ta yaşanan hadiselerde olduğu gibi terörizm, istikrarsızlık ve göç sorununun yüzlerce ülkeyi bir şekilde etkilediğini görüyoruz. Yıkılan devlet yapılarının yol açtığı savaşlar, karış

Güncel 23.02.2016 12:18:02 0
Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ve Irak'ta yaşananlarda olduğu gibi terörizm, istikrarsızlık ve göç sorununun yüzlerce ülkeyi bir şekilde etkilediğini belirterek, 'Yıkılan devlet yapılarının yol açtığı savaşlar, karışıklıklar, acılar, gözyaşları, göçler, hepimizin gözleri önünde cereyan ediyor. Derme çatma botlarla umut yolculuğuna çıkan mültecilerin azgın bir dalgayla sönen hayatları, kıyıya vuran masum bebek bedenleri parçalanan aileler, yetim ve öksüz kalan çocuklar asla unutmamamız gereken gerçeklerdir' dedi.

Erdoğan, Conrad Otel'de düzenlenen Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'nun açılışındaki konuşmasında, toplantıda Somali'nin son yıllarda kaydettiği gelişmeler ile yüz yüze bulunduğu sorunların çözümü konusunda uluslararası topluma düşen görevlerin ele alınacağını bildirerek, Somali ziyaretlerinde, ülke halkının içinde bulunduğu zor durumu gören biri olarak da toplantıyı önemsediğini vurguladı.

İlk defa 2011'de ziyaret ettiği Mogadişu'da yaşanan değişimi Ocak 2015'te şahsen görme imkanı bulduğunu dile getiren Erdoğan, 'Somali ayağa kalkmaya, adeta küllerinden yeniden doğmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı Sayın Mahmud ile Somalili kardeşlerimi gösterdikleri çabalardan ötürü bir kez daha tebrik ediyorum. Türkiye, Somali halkının güven ve barış içinde bir hayat sürebilmeleri için destek olmayı sürdürecektir' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali'nin kritik bir süreçten geçtiğine değinirken, 'Devletin bütün kurumlarıyla birlikte yeniden yapılandırılması engellerle dolu zahmetli ve uzun bir yoldur. Federal yapının oluşturulması, yeni anayasanın kabulü, seçimlerin yapılması gibi kilometre taşları her ülkenin tarihinde uzun tartışmaların, gerilimlerin sonunda oluşabiliyor. Somali Federal Hükümeti'nin ve bölgesel yönetimlerin kararlarını verirken, Somali'nin geleceğini ve çıkarlarını koruyacağına inanıyorum. Bu zorlu süreçte Somali'ye destek olmalı, onları asla yarı yolda bırakmamalıyız' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, Somali'ye desteğinin bir tezahürü ve dayanışmasının sembolü olarak dünyadaki en büyük büyükelçiliğini Mogadişu'da inşa ettiğini belirten Erdoğan, şunları anlattı:

'İnşallah önümüzdeki aylarda büyükelçiliğimizi açmak üzere Mogadişu'yu yeniden ziyaret etmeyi planlıyorum. Doğu Afrika'nın en büyük hastanelerinden birisi olan Mogadişu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni geçtiğimiz yıl hizmete açmıştım. Yine bir sivil toplum kuruluşumuz tarafından inşa edilen ve tüm tıbbi cihazları temin edilen 100 yataklı kadın ve çocuk hastanesi de önümüzdeki günlerde hizmete girecektir. Askeri eğitim tesisimizin de bu yılın sonlarına doğru faaliyetlerine başlamasını planlıyoruz. Mogadişu'yu ziyaret ettiğinizde sivil toplum kuruluşlarımız tarafından işletilen üniversiteleri, okulları, yetimhaneleri, Türk şirketlerinin merkezlerini, TİKA tarafından yapılan yolları, dikilen sokak lambalarını görürsünüz. Aynı şekilde desteklerimizle hizmete açılan yollara, hastanelere, havaalanına ve limana şahit olursunuz. Somali'nin bugün acil ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetişmesi için de binin üzerinde Somalili öğrenciye burs veriyoruz. Türkiye, tüm devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla, resmi ve gönüllü çalışanlarıyla Somali'nin yeniden inşasına omuz veriyor.'

- 'Somali sembol'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali'nin, Türkiye'nin Afrika kıtasına yönelik bakış açısının ve Afrikalılarla kurmak istediği ilişkinin sembolü olduğuna işaret ederek, 'Uluslararası toplumla ve bölge ülkeleriyle iş birliği halinde inşallah Somali huzura erene, tam bir barış ve istikrar ülkesi haline gelene kadar bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz' dedi.

Uluslararası toplumun Somali'de daha aktif şekilde sahaya inmesini ve faaliyetlerini artırmasını önemsediklerini ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Somali toplumunun içinde yaşayarak, Somali halkını daha iyi anlamak, gönüllerini ve güvenlerini kazanmak önemlidir. Ayrıca insani yardımlara, kalkınma projeleri ve yatırımlar eşlik etmezse başarılı olamayız. Somali'nin gelecekte yardımlara bağımlı olmadan, tüm kurumlarıyla işleyen, kendi kaynaklarını kullanabilen ve ekonomik değer üretebilen bir ülke olabilmesi için kalkınma projeleri ve yatırımlar şarttır. Somalili kardeşlerimizin günlük hayatlarını rahatlatma ve refah seviyelerini artırma yönünde yapacağımız iyileştirmelerin ülkenin terör belasından da kurtulmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Esasen hepinizin ilgiyle takip ettiği Somali'deki Türk modelinin başarısının altında yatan, işte bu anlayışla hareket ediyor olmamızdır. Uluslararası ortakların da aynı yaklaşımla Somali'ye destek olmalarını bekliyoruz.'

- 'Mesafe ve sınırlar, daha önce olmadığı kadar erozyona uğramış, anlamını yitirmiştir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin çevresindeki ülkelere bakıldığında Somali'deki çabaların önemi ve kıymetinin daha iyi anlaşılacağını dile getirdi.

İmkanların yanı sıra sorunların da küreselleştiğine değinen Erdoğan, şunları söyledi:

'Bugün hiçbirimizin ne kadar uzakta yaşanırsa yaşansın ortaya çıkan dramlara kayıtsız kalması, kendini gelişmelerin dışında tutabilmesi mümkün değildir. Mesafe ve sınırlar, günümüzde, daha önce olmadığı kadar erozyona uğramış, anlamını yitirmiştir. Suriye ve Irak'ta yaşanan hadiselerde olduğu gibi terörizm, istikrarsızlık ve göç sorununun yüzlerce ülkeyi bir şekilde etkilediğini görüyoruz. Yıkılan devlet yapılarının yol açtığı savaşlar, karışıklıklar, acılar, gözyaşları, göçler, hepimizin gözleri önünde cereyan ediyor. Derme çatma botlarla umut yolculuğuna çıkan mültecilerin azgın bir dalgayla sönen hayatları, kıyıya vuran masum bebek bedenleri parçalanan aileler, yetim ve öksüz kalan çocuklar asla unutmamamız gereken gerçeklerdir. Her akşam seyrettiğimiz haberlerde, okuduğumuz gazete ve dergilerde, sosyal medyada şahit oluğumuz bu acı tablo, Suriye'deki insanlık dramının yansımalarından sadece bir kısmıdır. Şu ana kadar 400 bini aşkın insanın öldürüldüğü Suriye'ye herhalde insanlık olarak duyarsız kalmamız mümkün değildir. Zulmün ve katliamın çok daha büyüğü, çok daha insafsızı, balistik füzelerle, varil ve misket bombalarıyla hemen yanı başımızda yaşanıyor.'

(Sürecek)


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °