Suriye'de kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılması

İngiltere, yardımların bölgeye ulaşmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond: 'Suriye'de yaşanan sivil ölümlerdeki artıştan Esed rejimi ve Esed'in Rus destekçileri sorumludur'

Güncel 18.02.2016 17:42:02 0
Suriye

LONDRA (AA) - İngiliz hükümeti, Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'de kuşatma altındaki bölgelere gönderdiği insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Suriye'deki son gelişmelere ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Hammond, Suriye'de biran önce ateşkes yapılması ve siyasi geçiş sağlanması kapsamında tüm taraflara yaptığı çağrılarını yineleyerek, 'İnsani yardım konvoylarının Suriye'de kuşatma altındaki bölgelere ulaşmış olması içimi rahatlattı' dedi.

Muharebe yöntemi olarak sivillerin aç bırakılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Hammond, 'Uluslararası toplum, özellikle de Rusya, kuşatmaları kaldırması ve tam insani erişimin sağlanmasına izin vermesi için Esed rejimine baskıda bulunmalıdır. Suriye'de yaşanan sivil ölümlerdeki artıştan Esed rejimi ve Esed'in Rus destekçileri sorumludur' ifadesini kullandı.

- 100 binden fazla kişiye yardım

BM'nin Şam ve İdlib'de kuşatma altında bulunan bölgelere gönderdiği insani yardımların bugün, Madaya, Zebedani, Fua ve Kafraya'ya ulaştığı bildirilmişti. Suriye'de 100 binden fazla kişiye temel insani yardım malzemesi ulaştıran konvoylar dün yola çıkmıştı.

Başkent Şam'ın batısında yer alan ve 7 ayı aşkın süredir rejim güçleri ve Hizbullah'ın ablukasındaki Madaya'ya 11 Ocak'ta insani yardım malzemesi yüklü 4 kamyon girmişti. Ancak halk, malzemelerin kısa sürede tükendiğini belirtmiş, açlık sebebiyle ölümler devam etmişti.

Madaya'ya 10 kilometre mesafedeki Zebedani de Temmuz 2015'ten beri kuşatma altında. Rejimin Zebedani saldırılarına misilleme olarak, muhalifler de İdlib'in güneyinde Şii nüfusun yaşadığı Fua ve Kafraya'yı ablukaya almıştı. Ekim 2015'te BM gözetiminde yapılan anlaşma gereği, Zebedani ile Fua ve Kafraya'daki yaralılar tahliye edilmiş ve 19 Ocak'ta söz konusu bölgelere birer defa BM yardımları gönderilmişti.


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °