Mavi kelebeklerin hikayesini bilir misiniz?

Mavi kelebeklerin hikayesini bilir misiniz? Yazarımız Didar Ezgi Özdağ bugünkü yazısında Srebrenitza Katliamı'nın tanığı olan o hikayeyi anlattı.

Dünya 2.04.2017 01:07:28 0
Mavi kelebeklerin hikayesini bilir misiniz?

 

 

 

 

Bundan sadece 25 yıl kadar önce Boşnaklar 3 yıl boyunca soykırıma tabi tutuldular.

Sovyetler birliğinin dağılması ve Berlin Duvarının yıkılması ile birlikte, Batı kanlı ellerini bulaştırdığı bu topraklara ölümü, acıyı ve gözyaşını bırakmıştır.

Şöyle ki; 27 Mayıs 1992 ?de kuşatma altındaki Saraybosna?nın Vase Miskin sokağında meydana gelen patlama sonucunda 17 sivilin hayatını kaybetmesi, 108 kişinin de yaralanmasının ardında Sırpların olduğu ortaya çıkmıştır.

Nisan 1992?de ise, Srebrenitza?nın hemen dışında bulunan Bratunac köyünde yaklaşık 350 Boşnak, Sırp paramiliterleri ve özel polis güçleri tarafından işkenceye tabi tutulmuş ve öldürülmüştür (29 Mart 2017 tarihinde https://tr.wikipedia.org/wiki/Bosna_Savaşı sitesinden erişilmiştir).

 

 

1992 yılında başlayan ve 3 yıldan fazla süren bu savaşın sonunda yaklaşık 250 binin üzerinde insan katledilmiştir.

İşte tamda burada mavi kelebeklerin hikâyesi ile karşılaşıyoruz,

Sırplar, yapmış oldukları katliamın ardından Boşnaklara ait cesetleri derin ve kimsenin bulamayacağı alanlara gömmüşlerdir. Savaşın bitmesi ile birlikte Bosna Devleti bu mezarların ortaya çıkarılması için bir çalışma başlatmıştır. 

 

 

Bu çalışmalar sırasında, bazı bölgelerde yoğun bir şekilde görülen mavi kelebekler dikkati çekmiştir. Bu kelebek türü yalnızca mezarlıkların üzerinde açan ve adına ölüm çiçekleri denilen bitkiler ile beslenmektedir.

Mavi kelebeklerin görüldüğü yerlerin kazılması sonucu ise yaklaşık 300 adet toplu mezara ulaşılmıştır.

 

 

İnsanoğlunun yapmış olduğu hiçbir kötülüğü örtemeyeceğinin kanıtı olan mavi kelebeklerin hikâyesi bu şekildedir.

Kim bilir belki de hayatta hiçbir karşılaşma tesadüfi değildir.

Aziz Şehitlerimizin Ruhu Şad Olsun..

 

 

 

 


Çarşamba 30.2 ° / 18.2 °
Perşembe 30.5 ° / 19 °
Cuma 29.6 ° / 16.5 °