100. YILIN İLK DERBİSİ; UMUT VEREN BİR BAŞLANGIÇ

TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LİG 18. HAFTA (07-09 Ocak 2023)

9.01.2023 13:45:00 0
100. YILIN İLK DERBİSİ; UMUT VEREN BİR BAŞLANGIÇ

17. Haftanın bitmesiyle başlamıştı derbinin heyecanı. Birbirlerine karşı defalarca oynamıştı iki takım... kazanmış, kaybetmiş, berabere kalmışlardı. Sevincin zirvesini, hüznün dibini görmüşlerdi.

İkilinin arasındaki maçlarda sarı lacivertliler daha üstündü. Evinde 20 yıllık bir yenilmezlik serisi psikolojik bir üstünlük getirmişti ev sahibine. Ayrıca müthiş geri dönüşleri ve farklı galibiyetleri de tarihe geçmişti.

Buna karşın sarı kırmızılıların kupa sayısında bir üstünlüğü vardı. Bu kupalardan ikisi Avrupa’dan gelmişti ki bizatihi tarihti... Bir de “saçma” play-off (2011-12) sezonunda GS, rakibinin sahasında şampiyonluğunu ilan etmişti. 

 

Futbolda dün yoktur denir... Esas olan, hele de derbi olunca son maçtır.

Bu maçta yenilmemek her iki takım için de önemlidir. Herkesi büyük eleştirilerden kurtarır. 

Buna karşın ligin ortasında olduğumuz bu zamanda birinin kaybetmesi aslında sadece 3 puan kaybı olacaktır ve en büyük etkisi psikolojik olacaktır. Ama bu seviyede artık kimse “psikolojik etkiye” takılmamalı.

 

Cumhuriyetimizin 100. Yılına yakışan bir derbi olması en büyük dileğimizdir. Olaysız, kavgasız, küfürsüz ve centilmence bir maç olsun. Kazanan Türkiye olsun.

 

8 Ocak 2023, Pazar

 

“İLK DERBİ GS’NİN”

FENERBAHÇE A.Ş.-GALATASARAY A.Ş.: 0-3

Goller:

Oliveira (32’), Kerem Aktürkoğlu (78’), İcardi (90’+10)

Kırmızı kart: İrfan Can Kahveci (86’)

 

Maç öncesi yazısı hazırlığımızda kazananın Türkiye olmasını istemiştik, öyle oldu. 

Genelde derbiler ve söz konusu FB-GS derbisi olunca fazlasıyla gergin olur. Oyuncular gergindir, teknik direktörler ve kulübeler gergindir, yöneticiler gergindir.

Maç sonrası pek futbol konuşulmaz. Hakemler ve olaylar konuşulur.

 

100. Yılın ilk derbisi bu anlamda tarihi bir derbi olarak kayıtlara geçti. Futbolcular son derece iyi niyetli olup işlerine baktılar.

Kulübeler iyi niyetliydi.

FB taraftarı gerçekten çok iyiydi. Takıma desteği verirken yenilgiyi vakarla kabullenmeleri ders niteliğindeydi.

 

Okan Buruk derbiye çok iyi hazırlanmış. Çıkardığı ilk 11 pek beklendik değildi. Bir mağlubiyet halinde büyük eleştirilere maruz kalırdı. Defansını ve orta sahasını sağlam tutan hoca, forvete; Kerem-Barış-Rashica üçlüsünden oluşan gençliği, enerjiyi ve çabukluğu koymuştu.

Topu rakip takıma bırakan konuk takım daha iyi oynayan ve galibiyeti hak eden taraf oldu.

Okan Hoca, derbi öncesi ilk 11’de beklenen yıldız oyuncusu Mauro İcardi’yi 76. Dakikada oyuna aldı. Arjantinli, uzatmalarla birlikte 25 dakikada 1 asist ve 1 golle maçın yıldızı oldu.

 

Jorge Jesus, sezon başından bu yana Süper Lig’e damgasını vurmuş ve oynattığı oyun övgüler almıştı. Hatta bu sezon şampiyonluğun mutlak favorisi FB’nin, kendi gol rekorunu kırabileceği konuşulur olmuştu. Ancak Dünya Kupası arası öncesi ve sonrasında işler pek iyi gitmemişti. Son 4 maçta 2 yenilgisi vardı ve kazandığı maçlarda da zorlanmıştı.

Yine de derbide ev sahibi favori olan taraftı. Sarı lacivertliler maçın başında 5 dakika baskı kurdu fakat devam ettiremedi. 2. Devrede bu defa 10 dakika baskı kuran ev sahibi yine çok etkili olamadı. Bu bölümlerde Muslera 2 kritik kurtarışla gole izin vermedi.

Sonuçta Jesus’un istediği hiçbir şey gerçekleşmedi, FB oyun karakterini sahaya yansıtamadı. 

 

GS’de herkes görevini yaparken İcardi öne çıkan adam oldu. FB’de oyuncular, gayretlerine rağmen iyi bir oyun ortaya koyamadı. 

Maçın yıldızı GS Teknik Direktörü Okan Buruk oldu... 

 

HAKEM-VAR-MHK-FEDERASYON... Hiç durmadan, hemen yarın, en az birer adet “şükür” kurbanı kessinler. Zira maçın hakemi Halil Umut Meler, iyi niyetine ve koşmasına rağmen bazı faul kararlarında ve sarı kartlarında büyük hatalar yaptı. Ancak bu hatalar doğrudan maç sonucunu etkilemedi. Örneğin ikinci sarıdan kırmızı çıksaydı çok tartışılırdı.

Yine İrfan Can Kahveci’nin faulünü değerlendirememişti Halil Bey... Karar VAR ile düzeltildi...

Açıkçası Halil Umut Meler fazlasıyla şanslıydı... Ancak biraz dinlenmesi kendisi için iyi olabilir.

 

ANLAMSIZ, İrfan Can... Yetenekleri ve oyunuyla bir yıldız olan Kahveci, formsuz bir dönem geçiriyordu. 69’da oyuna girince muhtemelen skoru değiştirme hırsıyla oynamak istedi. Ancak saçma sapan bir faulle 17 dakika oynadığı maçtan atıldı. Bu dakikadan (86’) sonra oyun 14 dakika daha oynandı.

 

ÖRNEK... Mauro İcardi

Genç futbolcularımıza harika bir örnek... Bir oyun bu kadar mütevazı ve basit ancak bu kadar etkili oynanabilir. 

 

7 Ocak 2023, Cumartesi

 

ATAKAŞ HATAYSPOR-FRAPORT TAV ANTALYASPOR: 0-0

 

Güneyden gol sesi gelmedi. Ortada geçen maçta takımlar birer puanı paylaştı. Aslında iki takım da gol atabilecek pozisyon üretti fakat bu pozisyonlar gole dönüşmedi.

 

“3 PUAN BEŞİKTAŞ’I İSTEDİ”

BEŞİKTAŞ A.Ş.-KASIMPAŞA A.Ş.: 2-1

Goller:

Cenk Tosun (28’), Weghorst (45’+6)

Ahmet Engin (69’)

 

Şenol Hoca’nın, olası puan kaybı endişesi daha maçın başında belli oldu. Beşiktaş yüksek tempo yerine dengeli bir oyunu tercih etti. Kasımpaşa 10 dakika kadar topa hâkim olamayınca, oyun misafir takımın yarı alanında oynandı.

10. Dakikadan sonra Kasımpaşa dengeyi kurdu ve ev sahibinden daha iyi oynamaya başladı. İki net gol pozisyonu da buldu. Ancak iyi oynadığı dakikalarda golü kalesinde gördü.

Ancak tam bu dakikada Kasımpaşa’nın 2 oyuncusu sakatlık nedeniyle kenardaydı. Hadergjonaj oyuna giremeyecekti fakat tedavisi tamamlanan Graovac hazırdı. 

Atak yoktu. Oyun hakem atışıyla başladı. Burada dördüncü hakem, Zorbay Küçük’ü ikaz ederek bu oyuncuların girmesini sağlamalıydı, olmadı. Kasımpaşalı oyuncuların ve kulübenin itirazı sonucu değiştirmedi.

 

İlave edilen 6 dakikanın sonunda BJK ikinci golü atarak skoru 2-0’a getirdi.

 

Selçuk İnan’ın en büyük şanssızlığı, yüksek formuyla dikkat çeken oyuncusu Hajradinovic’in çok etkisiz kalmasıydı ki hoca 2. Devreye Celina ile başladı. Celina ve Hadergjonaj’ın yerine giren Ahmet Engin’in iyi oyunu Kasımpaşa’yı daha etkili bir hale getirdi. 

Maçın en iyi oyuncusu Ahmet Engin, müthiş güzel bir kafa golü atarak takımını puan için ümitlendirdi. 

70’ten sonra gol sayısı karşılıklı olarak artabilirdi fakat maç 2-1 bitti.

 

BJK’nin en iyisi ve 3 puanı getiren oyuncusu kaleci Mert Günok oldu. 

 

Beşiktaş’ın ilk golünde 2 rakip oyuncunun dışarıda olması hoş olmadı. Bir de Welinton-Aytaç Kara pozisyonunda, Aytaç’ın penaltı beklentisi pek haksız sayılmazdı. 

Bu iki pozisyonun haricinde bir de Weghorst-Graovac teması vardı. Graovac faulü yapan oyuncuydu ancak Hollandalının dirseği yüzüne geldi ve ciddi bir kanama oldu. Bu pozisyonda Weghorst pek masum değildi. Bir sarı kart görmeliydi. 

Biz sezon başında Weghorst’un “dirseklerine” dikkat çekmiştik: 2. Hafta, Alanya-Beşiktaş maçının yorumunda; Weghorst’un el-kol ve dirseklerinin ileriki maçlarda sorun yaratabileceğini belirteyim. Bana Kennet Andersson’u (İsveçli eski FB’li) hatırlattı. 

 

Zorbay Küçük’ün iyi maçlarına şahit olmuştuk. Daha iyi yönetme kabiliyeti var. Nitekim son atağı oynatması takdire şayandı. Ama bu atak Kasımpaşa atağı olsa oynatır mıydı? Bilemeyiz ama atağı kesmemesi doğruydu.

 

Maç sonunda Şenol Güneş istediğini alan teknik direktör oldu. Selçuk İnan en az 1 puanı hak eden taraftı lakin kısmet olmadı.

 

VEDA MI? Weghorst’un gol sevincini taraftarıyla duygusal bir şekilde paylaşması akıllarda kaldı.

 

8 Ocak 2023, Pazar

 

VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK-ARABAM.COM KONYASPOR: 3-3 

Goller:

Ozdoyev (7’), Diagne (33’), Kerim Frei (88’)

Diouf (65’-72’ ve 90’+5)

        

Konya, son haftaların formda takımı Karagümrük karşısında 2-0 geriye düşmesine rağmen Diouf’un üçlemesiyle İstanbul’dan 1 puanla dönmeyi başardı.

 

MKE ANKARAGÜCÜ-YUKATEL KAYSERİSPOR: 2-1

Goller:

Ali Sowe (38’), Emre Kılınç (63’)

Cardoso (15’)

 

Kayseri muhteşem bir ilk yarı oynadı ve bir deplasman takımının üreteceği pozisyonları fazlasıyla üretti. Fakat bu pozisyonlar, gol haricinde harcandı.

Ev sahibinin en büyük şansı ilk atağında golü bulması oldu.

2. Devrede bu defa ev sahibi sahneye çıktı. Maçı kazanmak için gereken pozisyonları üretti ve bunlardan birini gole çevirdi. Geçen hafta kolay golü kaçıran Emre Kılınç bu defa 3 puanı getiren golü attı.

 

BITEXEN GİRESUNSPOR-HANGİKREDİ ÜMRANİYESPOR: 0-1

Goller:

Mrsic (83’)

 

Giresun maçı kazanmak için baskılı oynadı. Pozisyonlar da buldu. Ancak atamadı.

Buna karşın sabırla bekleyen Ümraniye, son dakikalarda karambolden bir de gol atınca 3 puanı kaptı.


Anahtar Kelimeler: . YILIN DERBİSİ; VEREN BAŞLANGIÇ
Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °